Groepsrondreis Authentic Desert
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
Per 4WD door het Grote Zuiden
Avontuurlijke rondreis incl. Marrakech
Volg deels de Parijs-Dakar route
Algemeen
Per 4x4 ga je op verkenning door het Grote Zuiden van Marokko. Dompel je onder in de nomadische woestijncultuur van Zuid-Marokko. Je reist door de Draa vallei via de voormalige Parijs-Dakar route. Eén van de mooiste wegen in Marokko, omgeven door palmbomen, pittoreske kasbahs en duizenden tinten rood. Doorkruis dit bijzondere maanlandschap met eindeloze zandduinen en woestijnvlaktes. Een bijzonder avontuur!
Hoogtepunten
• Ouarzazate
• Boumalne Dades
• Zagora
• Chegaga duinen
• Marrakech
Minimum deelname
Minimaal 2 personen
U reist in een internationaal gezelschap
Vluchtinformatie
Je vliegt heen en terug vanaf Marrakech
Reisleiding
Engels/Franstalige gids/reisleider.
Hotels
De sterren-classificatie voor deze reis is gebaseerd op de lokale classificatie en kan afwijken van onze normen.

De reis is gebaseerd op de volgende accommodaties of gelijkwaardig:

Marrakech - Les Oudayas
Boumalne Dades - Kasbah Tizzarouine
Zagora - Palais Asmaa
Chegaga - Bivouac Le Nomade
Foum Zguid - Dar Hiba
Dagprogramma
Dag 1: Vlucht naar Marrakech
Na aankomst transfer naar je hotel in Marrakech.
Dag 2: Marrakech
Aan de voet van de Hoge Atlas bevindt zich de levendige Koningsstad Marrakech. Vandaag ontdek je de vele hoogtepunten van de stad. Je komt onder meer langs de in Spaans-Moorse stijl gebouwde Koutoubia moskee, met haar 70 meter hoge minaret. Zie het prachtige Bahia Paleis met haar prachtig houtsnijwerk.
Na de lunch gaan we op verkenning in de medina met haar vele smalle straatjes en steegjes met bontgekleurde winkels en werkplaatsen van lokale ambachtslieden. Uiteraard ontbreekt ook een bezoek aan het beroemde Djemaa-el-Fna plein niet, het hart van Marrakech waar slangenbezweerders, waterschenkers en acrobaten een bont geheel vormen.
’s Avonds geniet je van een fantastische Marokkaanse dinershow in de medina.
Dag 3: Marrakech-Ouarzazate-Boumalne (ca. 320 km/5,5 uur)
Na het ontbijt laten we Marrakech achter ons en vertrekken we per 4x4 zuidwaarts. Via de Tizi n’Tichka pas beklimmen we de Hoge Atlas. De tocht voert ons over oude karavaanroutes met schitterende vergezichten en langs traditionele berberdorpen. We stoppen onderweg bij de indrukwekkende kasbah van Ait Benhaddou; een staaltje van traditionele architectuur ten top en dus niet voor niets opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Wie weet herken je hem wel uit een van de vele filmproducties die hier is opgenomen. Na de lunch in Ouarzazate vervolg je de reis naar Boumalne Dades.
Dag 4: Boumalne Dades-Tinghir-Nkob-Draa vallei-Zagora (ca. 325 km/4,5 uur)
Na het ontbijt vertrekken we richting Tinghir. Na een korte stop bij de Todra kloof reizen we verder. Vervolgens reis je door naar Tazzarine, het eerste dorp van de Draa Vallei. De Draa Vallei geeft een afwisselend beeld van dorre, ruige vlakten en vruchtbare oases met weelderige dadelpalmen langs de rivieren. We lunchen onderweg bij Kasbah Baha Baha, waar we ook het bijbehorende Berber museum bezoeken. Geniet hier ook van een prachtig uitzicht op het ‘dorp van de 45 kasbahs’.

Zagora, onze eindbestemming van vandaag, is de poort naar de woestijn. Vanuit hier begonnen de nomaden vroeger aan hun tocht door de Sahara tot aan Timboektoe. Nog altijd zie je hier een stille verwijzing naar dit verre verleden 'Tombouctou 52 jours'. Nog 52 dagen naar Timboektoe. Per kameel, wel te verstaan.
Dag 5: Zagora-Tamegroute-M’Hamid-Chegaga duinen (ca. 105 km/1,5 uur)
In Tamegroute is een bibliotheek te bewonderen uit de 12e eeuw. Ook zijn er diverse pottenbakkerijen die toe behoren aan zeven families. Vervolgens door naar de toegangspoort tot de Sahara: M’Hamid. Hier zien we de eerste zandduinen. ’s Middags doorkruisen we zandduinen en oases via de Oued Laatache (rivier van de dorst). Na aankomst bij het prachtige Chegaga kamp, welke omgeven wordt door zandduinen, maken we (optioneel) een ritje per kameel door de woestijn. Beklim bij het tentenkamp een van de immense zandduinen en geniet van een schitterende zonsondergang.
Dag 6: Chegaga duinen-Iriki Meer-Foum Zguid (ca. 90 km/3 uur)
Na het ontbijt in het kamp gaat het avontuur verder richting het woestijnplaatsje Foum Zguid. Je rijdt weer via de oude Parijs-Dakar route. Onderweg passeer je het Iriki meer.
Foum Zguid is gelegen in een palmoase met diverse ksars (soort kastelen). Bezoek één van de lokale initiatieven van Foum Zguid, dat tot doel heeft om lokale producten uit de regio te promoten.
Eenmaal terug in het hotel, kun je optioneel een bezoek brengen aan de hammam of kies voor een heerlijke relaxte massage.
Dag 7: Foum Zguid-Tazenakht-Taliouine-Marrakech (ca. 425 km/7,5 uur)
De route van vandaag voert ons via Tazenakht en Taliouine. Taliouine staat bekend als de plaats, waar de beste saffraan van het land vandaag komt. Bezoek een saffraan co-operatie en probeer eens een kopje muntthee met saffraan. Een aanrader!
Vervolgens rijd je via de Tizi-n-Test pass terug naar Marrakech.
Dag 8: Terugvlucht vanaf Marrakech
Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar huis.
Goed om te weten
Wijzigingen in het programma voorbehouden.

Tijdens de Ramadan (circa 23-04-2020 t/m 23-05-2020) kunnen sommige attracties gesloten zijn, waardoor het programma in aangepaste vorm uitgevoerd wordt.
Inbegrepen
Inclusief
Retourvlucht naar Marrakech
Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
Transfers bij aankomst en vertrek
Tijdens de rondreis vervoer per 4x4 met airconditioning
Verblijf in hotels en tentenkampen o.b.v. halfpension
6 lunches
Programma inclusief entreegelden
Diensten van onze lokale agent
Reisgids Marokko
Exclusief
Fooien in restaurants en voor chauffeurs en gidsen
Optionele excursies
Uitgaven van persoonlijke aard
Reserveringskosten
Reis- en/of annuleringsverzekering
Bijdrage Calamiteitenfonds
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.
Marokko
Een vakantie Marokko is een absolute aanrader! Naar Marokko reizen is uw zintuigen nauwelijks vakantie gunnen. Ogen, oren, neus en handen maken continu overuren. Kijk naar de kleurenpracht in de fascinerende souks, voel de kwaliteit van de berbertapijten en proef de sensatie van zojuist gezette muntthee. Luister ook naar het gebrul van kamelen en ruik de geur van komijn en koriander. Marokko is het land van de mystieke kasbahs en de indrukwekkende Koningssteden. Maar ook van immense zandduinen, authentieke berberdorpen en levendige stranden. Marokko bezoeken is reizen in een levend sprookje. Even vliegen en je belandt in een totaal andere wereld.

Voor je vakantie Marokko biedt Isropa een ruim aanbod aan hotels, appartementen en riads (kleinschalige couleur locale 'paleisjes') door het hele land. Daarnaast kun je bij Isropa kiezen uit een groot aantal rondreizen en fly-drives of kun je naar eigen keuze je vakantie samenstellen. Alle accommodaties en routes worden bij Isropa met zorg geselecteerd en samengesteld, om je vakantie naar Marokko zo aangenaam mogelijk te maken.
10 redenen voor een vakantie naar Marokko
• De Koningssteden
• Heerlijk strand in Agadir
• Lekker eten
• Uniek Marrakech voor een bijzondere stedenreis
• Vriendelijke en gastvrije bevolking
• De Hoge Atlas
• Kasbahs in het Grote Zuiden
• De Sahara
• Oriëntaalse bestemming op slechts 4 uur vliegen
• Zeer diverse bestemming: een zonvakantie in Agadir, een stedentrip naar Marrakech of de andere Koningssteden, een prachtige rondreis of lekker zelf rijden tijdens een unieke fly-drive.

De keuze is aan jou!
Cultuur in Marokko
Marokko is een curieuze mix van conservatisme en liberalisme. Over het algemeen bekleden mannen leidende posities in de Marokkaanse samenleving, terwijl vrouwen meestal op de achtergrond gehouden worden. Daarnaast is het merendeel van de bars en cafés voornamelijk alleen voor mannen toegankelijk. Echter, in grote steden als Casablanca is de integratie al vergevorderd. Veel jonge vrouwen lopen hier niet meer gesluierd, maar in westerse kleding. Marokko telt ongeveer 34,5 miljoen inwoners. Driekwart daarvan is van Berberse afkomst; een kwart Arabisch. 100.000 inwoners hebben een Franse of Spaanse achtergrond. De helft van de bevolking is jonger dan 20 jaar. Marokko is een Islamitisch land (98,7% van de bevolking); er zijn Christelijke (1,1%) en Joodse Marokkanen (0,2%).

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoontes, een andere cultuur en ander eten. Kortom: anders dan thuis. Dat is een van de aantrekkelijke kanten van de vakantie, maar ook een aspect om bij je vakantieverwachtingen rekening mee te houden.
Geschiedenis van Marokko
Opgravingen hebben aangetoond dat Marokko reeds in de Steentijd bewoond werd. Voor onze jaartelling hadden zich al Berbers in het land gevestigd. De Romeinen stichtten de provincie Tingitana. Daarna vielen achtereenvolgens de Vandalen, de Byzantijnen en de Arabieren het land binnen.
In 788 kwam Moulay Idriss uit Mekka naar Marokko; de Berbers erkenden hem als hun geestelijke en wereldlijke vorst. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Moulay Idriss (804-828). Vervolgens regeerden in de 11e eeuw de Almoradiven, in de 12e eeuw de Almohaden, in de 13 eeuw de Meriniden en in de 16e eeuw de Saadiers.
Vanaf de 17e eeuw tot heden is de 6e dynastie, die van de Alaouieten, aan het bewind. Na het Franse protectoraat (1912-1956) werd Marokko een koninkrijk. De eerste koning Mohammed V werd in 1961 opgevolgd door zijn zoon Hassan II die in 1999 overleed. Zijn zoon Mohammed VI is nu koning van Marokko.
Welke taal wordt er in Marokko gesproken?
De officiële taal in Marokko is Arabisch of Berbers, maar in alle plaatsen kun je ook met Frans goed terecht. In de toeristenplaatsen ook met Spaans (in het noorden) en Engels.
Geografie van Marokko
Marokko ligt op de noordwestelijke punt van Afrika en grenst ten noorden aan de Middellandse Zee, ten oosten aan Algerije, in het zuiden aan Mauritanië en ten westen aan de Atlantische oceaan. De Hoofdstad van Marokko is Rabat. Oppervlakte: 458.730 km², inclusief de West Sahara 710.850 km².
Reisdocumenten
Voor een reis naar Marokko moet je een paspoort hebben dat bij vertrek uit Marokko nog 3 minstens maanden geldig is. Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen reisdocument nodig. Je mag maximaal 3 maanden in Marokko verblijven. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig.
Eten en drinken
Een vakantie naar het buitenland betekent ook vaak een andere keuken dan je gewend bent. De Marokkaanse keuken is een genot voor je smaakpapillen! Voor een traditioneel diner kun je het beste in een riad-restaurant gaan eten. Deze komt het dichtst in de buurt van een thuis bereide maaltijd. Het nationale gerecht is uiteraard de couscous, die traditioneel elke vrijdagmiddag na het bezoek van de moskee gegeten wordt. Tijdens je reis kun je vele soorten couscous proeven, want deze varieert per gebied en hangt tevens sterk af van de creativiteit van de kok. Wanneer er op traditionele wijze zonder bestek wordt gegeten, dien je alleen de rechterhand te gebruiken (de linkerhand geldt als onrein). Als bestek wordt dan brood geserveerd. De nationale drank is groene thee met munt. Hoewel Marokko een Islamitisch land is, zijn alcoholische dranken, met uitzondering van het platteland, redelijk goed te verkrijgen. Tot slot raden wij je aan voorzichtig te zijn met het eten van ongeschild fruit, ongekookte groenten, ijsblokjes en water uit de kraan.
Geldzaken
De munteenheid in Marokko is de Dirham. 1 Dirham is 100 centimes. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Dirham en munten van 5, 10, 20 en 50 centimes en van 1, 5 en 10 Dirham. Wij adviseren om naast wat contant geld een pinpas mee te nemen. Deze is in de meeste grote plaatsen en toeristencentra te gebruiken om geld op te nemen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van creditcards. Vrijwel alle creditcards worden geaccepteerd.
Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies worden vaak vaccinaties genoemd tegen DTP, tyfus, cholera en hepatitis. Voor informatie verwijzen wij je naar je huisarts of de GGD. Wij raden je aan geen kraanwater maar mineraalwater uit flessen te drinken. Dit is overal verkrijgbaar.
Elektriciteit
Nederlandse stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. Het is dus verstandig om een adapter mee te nemen. Bij de meeste hotels kunnen ook adapters worden geleend. Het voltage in Marokko bedraagt 220 volt.
Openbaar vervoer
Bus
In Agadir is een busstation waar je buskaartjes voor de nationale busmaatschappij CTM kunt kopen en plaatsen kunt reserveren. Een retourtje bestaat niet. Daarom moet je altijd op de plaats van bestemming een buskaartje voor de terugreis kopen. Met eenvoudige lokale bussen kun je ook kleinere plaatsen in de omgeving van Agadir bezoeken. Hiervoor kun je in de stad bij de bushalte opstappen. De tarieven van de openbare bus zijn niet hoog.

Trein
Treinverkeer is er alleen ten noorden van Marrakech. Bij de loketten zijn dienstregelingen voor de sneltrein Casablanca-Rabat verkrijgbaar.

Taxi
Er zijn twee soorten taxi’s: Petit taxi en Grand taxi. In alle grote steden rijden Petit taxi’s. Deze zijn relatief goedkoop, vervoeren maximaal drie personen en hebben een meter. De taxi's rijden alleen binnen de bebouwde kom en de kleur verschilt per stad (bijvoorbeeld rood in Casablanca en beige in Marrakech).
De Grand taxi’s rijden in vrijwel heel Marokko en rijden de hele dag, vooral op de populaire routes. Deze taxi's zijn meestal te vinden bij busstations en hebben zes tot acht stoelen, maar geen meter. Er zal van te voren een prijs afgesproken moeten worden. Er geldt een vaste prijs per stoel. De taxi gaat pas rijden als deze vol is. Wanneer men niet wil wachten zal de prijs voor alle stoelen betaald moeten worden.
Feestdagen
De officiële rustdag is de zondag maar op vrijdag bezoeken moslims de moskee voor het middaggebed. Op dit tijdstip zijn de meeste bedrijven en musea gesloten. Officiële feestdagen hebben veelal geen invloed op uw (reis) programma. Wel zijn de alcoholische dranken beperkter verkrijgbaar en zijn de openingsuren van de kantoren en sommige bezienswaardigheden soms korter dan gewoonlijk. De winkels daarentegen verruimen juist hun openingsuren, vooral in de avonduren.

Ramadan
De datum waarop de Ramadan, vastenmaand, begint en eindigt heeft te maken met de stand van de maan en de exacte dag is pas vlak voor het begin bekend. Elk jaar verschuift de Ramadan periode zo'n dag of 10 naar voren; er is dus geen vaste, jaarlijks terugkerende datum voor. Je dient er rekening mee te houden dat winkels en bepaalde toeristische attracties korter geopend zijn en je reisprogramma dus wellicht anders of beperkter uitgevoerd kan worden. Verder dien je te bedenken dat alcohol tijdens deze periode maar zeer beperkt (en veelal alleen op de hotelkamer) verkrijgbaar is; dat het restaurantaanbod en de service (vooral overdag) wat minder kan zijn dan gewoonlijk en dat badkleding niet altijd is toegestaan in voor ieder toegankelijke locaties. Ook is er deze periode vaak geen (live) muziek en andere vormen van entertainment. Roken, eten en drinken in het openbaar zijn taboe in deze periode. Daar staat tegenover dat de avonden vaak gezelliger zijn. Het is hét moment voor de bevolking om de straat op te gaan.

Feestdagen
• 11 januari Dag van het onafhankelijkheidsmanifest
• 01 mei Dag van de Arbeid
• april/mei Lailat-ul-Meraj (hemelvaart Mohammed)
• mei/juni Ramadan
• mei/juni Id-al-Fitr (Suikerfeest)
• 09 juli Jongerendag
• 30 juli Kroningsfeest
• 14 augustus Feestdag ter herdenking van de annexatie van de Spaanse Sahara
• 20 augustus Dag van de Revolutie
• 21 augustus Verjaardag van de koning
• september Eid-Al-Adha (Offerfeest)
• 6 november Dag van de Groene Mars
• 18 november Onafhankelijkheidsdag
Nuttige adressen
De Nederlandse Ambassade bevindt zich in Rabat; in Casablanca is een consulaat.
Dit zijn de adressen:
Nederlandse Ambassade:
40, Rue de Tunis RABAT
Tel. 00212-537.219.600

Nederlands Consulaat:
57, Rue Salim Echerkaoui, Residence Al Hadi 'A', 5e etage CASABLANCA
Tel. 00212-522.262.828

Er is (nog) geen centraal alarmnummer in Marokko maar in noodgevallen kun je de volgende nummers bellen: 19 (politie), 15 (brandweer, ambulance), 177 (bij verkeersongelukken) en 044.38.46.01 (toeristenpolitie).

Het Nationaal Marokkaans Verkeersbureau bevindt zich in België:
Louizalaan 402 B-1050 Brussel
Tel: 0032-26466320
Internet: www.tourism-in-morocco.com
Openingstijden banken en winkels
Banken
De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 14.30 tot 16.30 uur. In de grote steden en de toeristische centra zijn sommige banken in de zomer open van 08.30 uur tot 14.30 uur. Op zaterdag en op zondag zijn de meeste officiële banken gesloten. Overigens kun je in veel hotels en appartementencomplexen aan de receptie contant geld wisselen (dezelfde koers als bij de banken).

Winkels
Deze zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur tot 20.00 uur. Op zondag gelden beperkte openingstijden of zijn de winkels gesloten. Bovenstaande tijden zijn afhankelijk van de stad of regio. De souks zijn vrijwel altijd geopend.
Telefoon
Bellen naar Marokko:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 212
Netnummer zonder 0
Abonneenummer
Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.
Het weer in Marokko
Marokko kent vele verschillen in temperatuur. Wanneer je het te warm of te koud vindt, hoef je maar een aantal kilometers te verplaatsen om in een andere weersomstandigheid te komen. Zo is het mogelijk om op een en dezelfde dag vanuit het besneeuwde Atlasgebergte terecht te komen in de warme woestijn!
De temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen extreem zijn, afhankelijk van seizoen en streek. Het is verstandig een trui mee te nemen voor de koelere avonden.
In de zomer kunnen de stranden en steden als Fès en Marrakech erg heet zijn. De Hoge- en Midden Atlas zijn zomers minder heet.
Diversen
Voor welke diensten men in Marokko een fooi verwacht overtreft ieders voorstellingsvermogen! Kelners, kruiers, hotelmedewerkers, parkwachters, benzinepompmedewerkers, gidsen, chauffeurs, bijrijders, reisleiders enzovoorts verwachten allen een fooi (ofwel 'bakshies'). Voor de meeste mensen werkzaam in het toerisme zijn fooien een onmisbare aanvulling op het lage loon. Bakshies: misschien zegt dit begrip je op dit moment nog weinig, na afloop van de reis ben je volledig op de hoogte! Bakshies in zijn traditionele vorm van 'aalmoes' bestaat nauwelijks meer, maar is vervangen door de gewoonte om voor elke dienstverlening, hoe gering ook, een fooi te geven. Marokkanen die weinig met toeristen in aanraking komen, zullen zelden om een fooi vragen, maar zij die in de toeristische sector werken, zijn voor hun levensonderhoud voor een groot deel van fooien afhankelijk. Hoewel de service in het hotel is inbegrepen, verwacht het personeel altijd een extra beloning voor persoonlijke service. Ook deelnemers aan onze rondreizen krijgen natuurlijk te maken met 'bakshies'. Wij adviseren de deelnemers een z.g. 'fooienpot' in te stellen. Hieruit kunnen alle diensten t.b.v. de groep worden betaald. Het initiatief daartoe zal van de reisleider uitgaan, maar het spreekt vanzelf dat de deelnemers hierbij betrokken zullen worden. Ook op de bazaars in Marokko is afdingen gebruikelijk (winkels hanteren vaak vaste prijzen). In het algemeen is het acceptabel om op ongeveer een derde van het oorspronkelijk gevraagde bedrag uit te komen. Oriënteert u zich vooraf over gangbare prijzen.

Marokko is momenteel een veilig land om naar toe te reizen. Daarnaast volgen wij altijd het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Calamiteitenfonds.