Culinaire reizen naar Tel Aviv
Kookworkshop - Israël
In het voorjaar van 2020 organiseren wij een aantal culinaire reizen naar Tel Aviv. Brünhilde van Everyday Plantpower zal deze reizen begeleiden en ging laatst naar Israël om de reizen tot in de puntjes voor te bereiden. Laat je inspireren en lees hieronder wat je allemaal kunt verwachten tijdens deze unieke reizen.
Hotel Gilgal in Tel Aviv
Aankomst in bruisend Tel Aviv
Wanneer ik foto’s zie en verhalen lees van mensen uit de reiswereld die op “studiereis” gaan denk ik altijd: bofkonten! Maar deze keer ben ik zelf de bofkont, want nadat Isropa Reizen en Everyday Plantpower hadden besloten om de handen ineen te slaan en gezamenlijk culinaire reizen naar Tel Aviv aan te bieden, moesten er ter plekke nog wat puntjes op de i worden gezet. Ik mocht dus op “inspectiereis”.

Wat een spannend feest! Feest, omdat in Israël te zijn voor mij altijd een feestje is. Spannend, omdat ik de betrokken mensen en locaties nu ook écht ging bezoeken. Zou iedereen in het echt net zo aardig zijn als via Whatsapp? Zouden de locaties er net zo mooi uitzien als op de foto’s? Er was maar één manier om daar achter te komen: er naar toe!

Dus daar ging ik, koffertje vol met Isropa-brochures, pennen, folders en business kaartjes! Ik verbleef in hetzelfde hotel waar we tijdens onze culinaire reis ook zullen verblijven. Sowieso voor mij de eerste keer dat ik in een hotel verblijf in Tel Aviv (ik logeerde altijd bij vrienden). Bij aankomst in de lobby valt al meteen het geluid van een waterval op, die op spectaculaire wijze in de voorgevel is verwerkt.
Hotel Gilgal in Tel Aviv - Uitzicht
Vervolgens word ik allerhartelijkst verwelkomd. Ik ben vroeg en moet even wachten tot ik mijn kamer in kan maar dat is geen straf. Er staan heerlijke fauteuils en banken waar de gasten lekker even met elkaar kunnen kletsen onder het genot van een kop koffie of thee met een koekje of wat vers fruit die de hele dag gratis klaarstaan. Er is ook een hoekje om even ongestoord te kunnen internetten, aan alles is gedacht.

Na mijn ontbijtafspraak voor de volgende ochtend geregeld te hebben, lekker even een duik in het heerlijke heldere (en warme!) zeewater om de vlucht van me af te spoelen. Het hotel ligt slechts 250 voetstappen (ja, ik heb ze geteld!) van het strand verwijderd. Niet de drukte van de boulevard maar wel heerlijk dichtbij het strand. Werkelijk ideaal als je het mij vraagt. Ook het feit dat je bij de balie om een strandhanddoek kunt vragen die je ná je strandbezoek in de wasmand mag gooien vind ik zo relaxed dat het hotel voor mij al niet meer stuk kan.

De rest van de dag en avond breng ik door met mijn beste vriend die Israëliër is en die blijkt een hele goede vriend te zijn van de eigenaar van mijn hotel. Een bijzonder toeval.

De volgende ochtend ontbijt ik op het heerlijke dakterras van het hotel met uitzicht op zee.
100% plantaardige, culinaire reizen
Mijn afspraak is keurig op tijd en ondanks dat Moshe (het contact van Isropa Reizen in Tel Aviv) oorspronkelijk Nederlands is en dus ook Nederlands spreekt spreken we twee uur lang Hebreeuws met elkaar. Wat een leuk gesprek, een wat een goed begin van de dag! Daarna snel door naar de volgende afspraak in het oude Jaffo. Je kunt vanaf het hotel bijna de hele weg naar Jaffo langs de boulevard wandelen, dus dat doe ik dan ook. Lekker in mijn korte broek en T-shirt, het is 30 graden Celsius, strak blauw en zo kunnen mijn benen en armen lekker bijkleuren. Mijn tasje met brochure, pen én fles water heb ik natuurlijk mee! Op zoek naar het adres stuit ik op een prachtige blauwe deur, zó kenmerkend voor het oude Jaffo. Ik maak inwendig een sprongetje als blijkt dat achter deze mooie entree mijn afspraak gaat plaatsvinden en dus ook één van onze workshops.
Ik word vriendelijk ontvangen door Keren, een typische Israëlische dame met prachtige krullen. We hebben meteen een klik en praten over van alles en nog wat, over hoe ik op het idee ben gekomen van deze culinaire reizen, over mijn liefde voor Israël, hoe ik Hebreeuws heb leren spreken en uiteraard over hoe de workshop er uit gaat zien. Ze is zo enorm enthousiast dat ze me meteen voorstelt om mij aan nog meer Israëlische chefs te koppelen die ook workshops geven. Ze pakt zelfs gelijk de telefoon, regelt een afspraak met Zohar en geeft mij ook een exemplaar mee van Zohar’s kookboek! Wat een hartelijkheid, wat een bemoedigend enthousiasme en wat een leuke plek!

Op de terugweg breng ik opgetogen verslag uit aan het thuisfront en stop halverwege om ergens iets te eten. Voor vandaag zit het werk erop en nu even lekker genieten van zon, zee, strand en een welverdiend fris wijntje.
Uitzicht restaurant Tel Aviv
Workshops en restaurants
De volgende dag ga ik op weg naar de locatie van de tweede workshop in de mooie historische wijk Neve Tzedek. Mijn afspraak is te laat, maar aangezien we elkaar in het bijbehorende restaurant zullen ontmoeten word ik getrakteerd op een sublieme plantbased shakshuka. Een van de beste die ik ooit heb gehad (inclusief de traditionele met eieren). Dat belooft veel goeds!
Net als ik mijn servet neerleg komt mijn afspraak er aan, zich hevig verontschuldigend over de vertraging. Ik kan niet zeggen dat ik het erg vond…
Ook hier weer veel enthousiasme, ideeën voor de toekomst, tips over mensen die interessant zijn om te ontmoeten, kortom, wederom een geslaagde kennismaking. Ik vind het allemaal heel bijzonder en ben in de wolken.
De rest van de dag ben ik op ontdekkingstocht, op zoek naar de leukste route die we straks gaan afleggen, leuke plekjes die je echt niet mag missen, leuke tentjes om te lunchen, ijs te eten en alles dat je nou eenmaal graag doet op vakantie.
Joods Nieuwjaar in Jeruzalem
De derde dag alweer en wederom naar Jaffo voor een afspraak met Mika, die ons privédiner voor haar rekening neemt. Ik ga hier niet teveel over verklappen, maar ik kan je verzekeren: dit wil je niet missen!
’s Middags op weg naar de afspraak met Zohar, de dame van het mooie kookboek. Zij woont in een Moshav ten noorden van Tel Aviv. Wat een oase van rust en groen. Ook hier een imposante blauwe deur in de gevel van wat een omgebouwde boerderij lijkt. Na binnenkomst wordt je blik meteen naar boven getrokken naar het hoge plafond om vervolgens eens goed om je heen te kijken en al het moois in je op te nemen. Wat een prachtige open ruimte, maar nog belangrijker wat een heerlijke keuken! Hier gaat het straks gebeuren. Ik voel me bevoorrecht om met deze dame te mogen gaan samenwerken. Ik word onthaald alsof we elkaar al jaren kennen, krijg een heerlijke maaltijd voorgeschoteld en al pratend leren we elkaar iets beter kennen.
Bij het afscheid krijg ik ook haar andere kookboek mee naar huis en een hele dikke knuffel!

De rest van de week staat in het teken van het bezoeken van de restaurants waar we onze diners hebben gereserveerd, van nieuwe restaurants ontdekken, naar Jerusalem met vrienden om net als vele duizenden de Klaagmuur te bezoeken in de week voor Joods Nieuwjaar. Zeer indrukwekkend!
Ga jij met ons mee op deze culinaire reis?
Ik ben erg trots op het programma zoals we het aanbieden en durf ik te zeggen dat deze culinaire reizen naar Tel Aviv uniek zijn. Een bijzondere vakantie waar eten en koken centraal staan, met een hoofdrol voor plantaardig koken, helemaal van nu! Een reis waar je de fijne kneepjes van Midden-Oosters koken proeft, leert en dus mee naar huis kunt nemen. Maar ook een vakantie in een land met prachtige witte zandstranden, prachtige cultuur, geschiedenis, schitterende natuur en een bruisend uitgaansleven. En niet te vergeten: de enorme warmte en hartelijkheid van de Israëli’s. Wie wil dat nou niet?

Klik hier voor meer informatie over de reis