City & Cruise
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
Gegarandeerd vertrek
Privérondreis
Piramides en de Sphinx
Egyptisch museum
5-daagse Nijlcruise
Alle hoogtepunten van Luxor
Aswan
Nassermeer
Algemeen
Met deze reis maak je een duik in het verleden en breng je een bezoek aan de bijzondere stad Cairo met een zeer rijke historie én ga je naar de hoogtepunten langs de Nijl. In Cairo ga je naar de eerste piramide van Egyptie in Sakkara, de 3 bekende piramides van Gizeh met natuurlijk de Sphinx, de oude stad met o.a. de Citadel en natuurlijk het Egyptisch museum met o.a. de fantastisch bewaard gebleven schatten uit het graf van Toetanchamon.
Tijdens de cruise over de Nijl vaar je van Luxor naar Aswan en neem je o.a. een kijkje in de Luxor en Karnak tempel, Vallei der Koningen, Kom Ombo, Horus tempel, Philea tempel en het Nassermeer.
Hoogtepunten
• Piramides en de Sphinx
• Egyptisch museum
• Nijl
• Vallei der Koningen
• Luxor en Karnak tempel
• Aswan
• Nassermeer
Minimum deelname
• Minimaal 2 personen
• Prijs voor 1 persoon is op aanvraag
Hotels
De reis is gebaseerd op de volgende hotels.:

Cairo:
4* - Hotel Golden Tulip Flamenco of Cairo Pyramids
5* - Hotel Steigenberger Tahrir of Steigenberger Pyramids

Nijlcruise:
4* - M/S Alyssa (officiële categorie van het schip is 5*)
5* - M/S Alyssa

Indien een van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Vluchtinformatie
• Je vliegt heen naar Cairo, terug vanaf Aswan (overstap in Cairo)
Reisleiding
• Engelstalige gids
• Engelstalige reisleider
• Chauffeur
Dagprogramma
Dag 1: Aankomst Cairo
Met Egyptair vlieg je rechtstreeks naar de hoofdstad van Egypte, Cairo. Met haar 20 miljoen inwoners is Cairo een drukke, hectische stad en behoort tevens tot één van de grootste steden van Afrika. Op de luchthaven wordt je opgewacht door een vertegenwoordiger ons agentschap Solar Empire die je zal helpen met het visum en vervolgens naar je hotel brengt.
Dag 2: Piramides en Sphinx
Vandaag breng je een bezoek aan de grootste attractie van Egypte, de piramides! Maar eerst ga je naar de uitgestrekte necropolis (stad van de doden) van Sakkara. Sakkara was in de Egyptische oudheid een grafveld behorend bij de (hoofd)stad Memphis. De trappiramide van koning Zoser was de eerste stenen structuur die in de wereld is verschenen en stamt al uit de 3e dynastie (27e eeuw voor Chr.). Even verderop vind je ook de piramides van Dahshur: de geknikte en rode piramide. Hier kun je zien hoe moeilijk het was om de gladde piramides te maken. De mislukte of geknikte piramide was het eerste experiment van farao Snefroe, de vader van Cheops (Cheops heeft uiteindelijk de allergrootste piramide van Egypte gebouwd in Gizeh, deze bezoek je later vandaag). Het moest een gladde piramide worden en geen getrapte zoals die van Zoser, maar halverwege het bouwen ontdekten ze dat de hellingshoek te stijl werd en werd er besloten om de hoek wat aan te passen en er een knik in te maken. Zijn tweede piramide, de rode piramide die ernaast staat, is om te bewijzen dat hij wel degelijk een ‘perfecte’ piramide kon laten bouwen.

's Middags gaan we verder met ons bezoek aan de bekendste, meest iconische en 's werelds oudste toeristische attracties; de Piramides en Sfinx van Gizeh. Ondanks de hitte, het stof en de toeristische drukte, mag je dit zeker niet missen. De Piramide van Cheops (ook wel de Grote Piramide of Piramide van Khufu genoemd) is de grootste piramide. Verder naar het zuiden op het plateau ligt de Piramide van Chephren (ook bekend als de Piramide van Khefre), die een intern tunnelgebied heeft waar je eventueel ook in kan, en de kleinere Piramide van Mycerinus (Piramide van Menkaure). De bewaker van deze dodentempels is de 20 meter hoge Sphinx.

Inbegrepen: ontbijt en lunch.

Optionele (avond)excursie: Sound & Light show bij de piramides.
Dag 3: Egyptisch museum en Oude stad
Na het ontbijt in het hotel vertrek je voor een bezoek aan het Egyptisch Museum. Hier vind je een absoluut verbluffende verzameling antiquiteiten, sommige al meer dan 5000 jaar oud. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de Toetanchamon-galerijen (o.a. het dodenmasker, sarcofagen en de leeuwentroon; allen gevonden in het graf van koning Toetanchamon wat de grootste en rijkste verzameling grafgoederen is ooit gevonden in een Egyptische tombe) en de mummiekamer waar je persoonlijk gedag kunt zeggen tegen Hatshepsut, Tuthmosis II, Ramses II en Seti I. De toegang tot de mummiekamer is tegen betaling (ca. €8) en kun je ter plaatse afrekenen.

Vervolgens breng je een bezoek aan de oude stad, bestaande uit o.a. de Koptische en Islamitische wijk en de Citadel. De Citadel vindt haar oorsprong in de twaalfde eeuw en is eigenlijk een ommuurd dorp (met o.a. de Mohamed Ali Moskee, waar je naar binnen gaat) waarin de toenmalige Sultan Saladin beschermd kon worden tegen kruisvaarders. Hierdoor is het op een heuvel gebouwd en heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de Koptische wijk breng je een bezoek aan o.a. de hangende kerk uit de 9e eeuw. Deze orthodoxe kerk wordt zo genoemd omdat hij op de fundering van vluchttunnels gebouwd is en ‘hangt’ op deze constructie. Voor veel christelijke reizigers is het echte hoogtepunt een bezoek aan de kerk van St. Sergius en Bacchus. De plaatselijke legende zegt dat hier de Maagd Maria met baby Jezus en de familie verscholen zaten tijdens het bloedbad op mannelijke baby's van koning Herodes. Verderop in de wijk ga je nog naar de Ben Ezra-synagoge en de moskeeën van Al Refa’ee en Sultan Hassan.

Alvorens je naar het station wordt gebracht, ga je eerst nog naar Khan-el-Khalili. Deze typische Souk (bazaar) is door de vele smalle straatjes en steegjes een waar labyrint, waar je lekker kunt slenteren door de vele kleurrijke straatjes en de mooiste souvenirs kunt kopen. Je vindt hier werkelijk alles; van antiek en prachtige metalen lampen tot lokaal geweven textiel, plastic piramides, papyrus en specerijen.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner (trein).
Nachttrein Cairo-Luxor
Aan het einde van de dag wordt je naar het station gebracht voor de nachttrein naar Luxor. Reguliere treinen zijn doorgaans voor toeristen wat moeilijk toegankelijk, maar de slaaptrein is daarentegen juist 1 van de leukste manieren om door Egypte te reizen. De reis naar Luxor duurt ongeveer 10 uur. Je slaapt in een 2-persoonscouchette met een kleine wasgelegenheid, het toilet is op de gang. De service aan boord is uitmuntend. Zo is er een treinsteward aanwezig die je vragen beantwoordt en in je afsluitbare coupé berg je je bagage veilig op. Als je de volgende ochtend wakker wordt kijk je je ogen uit!
Dag 4: Luxor west- en oostoever
We beginnen vandaag met de beroemde Vallei der Koningen, wat verscholen ligt tussen rotsachtige steile hellingen. Dit was de laatste rustplaats voor de koningen van de 18e, 19e en 20e dynastie. In de vallei zijn 63 graven, waaronder de beroemde jongenskoning Toetanchamon. De graftombe van koning Toetanchamon is in 1922 volledig intact gevonden (deel van deze schatten zijn tentoongesteld in het Egyptisch Museum).

Vervolgens ga je naar de tempel van Deir el-Bahri, ook wel de Tempel van koningin Hatshepsut genoemd. Het tempelcomplex is aangelegd op drie terrassen die uit de vlakte oprijzen. Binnenin is het complex rijkelijk versierd met beelden en inscripties. Opmerkelijk om te zien is hoe koningin Hatshepsut zichzelf presenteerde: als een mannelijke farao met baard en schort. Zo toonde ze aan dat ze de autoriteit van een koning bezat.

Alvorens je naar de oostoever gaat breng je eerst nog een bezoek aan de ruim 19 meter hoge Kolossen van Memnon. Deze 2 enorme standbeelden zijn overgebleven van de Dodentempel van Amenhotep III.

De Luxor tempel is een ode aan het veranderende gezicht van Egypte door de eeuwen heen. Het is gebouwd door Amenophis III, maar door de decennia heen hebben verschillende farao’s dingen toegevoegd, veranderd of verwijderd. Tijdens het christelijke tijdperk onderging de tempel zelfs een transformatie naar een kerk, terwijl in de islamitische periode de moskee van Abu el-Haggag werd gebouwd.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.

Optionele (avond)excursie: Sound & Light show bij de Karnak tempel.
Nijlcruise
In Luxor en Aswan (en daar tussen) verblijf je op een comfortabel cruiseschip. Deze cruiseschepen zijn de handigste en meest comfortabele manier om dit interessante stuk van de Nijl te ontdekken, zonder dat je telkens hoeft te wisselen van accommodatie. Je verblijft in een eigen cabine met badkamer. Indien het schip aangemeerd is, ligt het (meestal) aan andere schepen vast (max. 5 schepen achter elkaar). Tijdens de Nijlcruise verblijf je o.b.v. volpension.
Dag 5: Karnak tempel en varen naar Edfu
Een waanzinnige ervaring (helaas niet goedkoop) is om een ballonvaart bij zonsopkomst te maken. Vanuit de mand zie de tempels en tombes en eeuwenoude necropolis van het oude Thebe in het bijzondere licht van de zonsopkomst. Maar ook het dagelijkse leven van nu zie je onder je door glijden. Op de grond hoor je de ezels balken terwijl je Luxor onder je ziet ontwaken.

Na zonsopkomst ga je naar misschien wel de meeste indrukwekkende tempel van Egypte, de tempel van Karnak. Binnen het terrein zijn de Grote Tempel van Amon, de Tempel van Khons en de Feesttempel van Thoetmosis III, evenals vele andere gebouwen. Alle monumenten hier zijn op een gigantische schaal, je lijkt wel te zijn verkleind als je omhoog kijkt naar de machtige kolommen en kolossale beeldhouwwerken.

In de middag moet iedereen weer aan boord zijn, want het schip gaat vertrekken. Kijk je ogen uit als de panorama’s aan je voorbij trekken en verbaas je over hoe groen het wel niet is langs de Nijl is. Zie hoe er dieren staan te grazen, hoe een boer zijn land verbouwd of hoe kinderen aan het spelen zijn in het water. Via de sluizen van Esna vaar je naar Edfu, waar het schip zal aanmeren.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Dag 6: Edfu & Kom Ombo
Na het ontbijt op het schip staat de Tempel van Horus in Edfu op het programma. Met een ritje in de paardenkoets wordt je naar het tempelcomplex gebracht. Vergeleken met de tempels en monumenten elders in Egypte, is deze tempel respectievelijk vrij jong in leeftijd. Maar mede daardoor waarschijnlijk ook een van de best bewaarde tempels van het land. Tussen de kolossale zandstenen muren bedekt met gigantische hiërogliefen lijkt het alsof de tempel gemaakt is voor reuzen en voel je ongetwijfeld de alomvattende kracht van vroegere Egyptische rijk.

Vervolgens vaar je verder naar de tempel van Kom Ombo. Dit is een zeer uitzonderlijke tempel, want deze tempel is eigenlijk opgebouwd uit twee delen. De dubbeltempel is in tegenstelling tot alle andere tempels in Egypte gewijd aan 2 goden; enerzijds de valkengod Horus en anderzijds de krokodillengod Sobek.

Nadat iedereen weer aan boord is vaart het schip verder tot Aswan, waar het schip zal aanmeren.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner
Dag 7: Aswan
Aswan is een verademing om rond te lopen. Wanneer je in Aswan bent zul je merken dat het hier anders is dan op andere toeristische plekken in Egypte. Waar steden als Cairo en Luxor chaotisch en zeer druk zijn, heerst hier een bepaalde rust. De lokale bevolking, de Nubiërs, zijn minder opdringerig en een stuk relaxter dan elders in Egypte. Daarnaast is Aswan bijzonder fotogeniek, want de Nijl hier op haar mooist. Prachtige goudgele zandduinen aan de oevers, diverse rotsformaties en eilandjes in de Nijl en de sierlijke felucca’s maken het geheel tot een waar plaatje.

In de ochtend ga je naar de heilige tempel van godin Isis (beter bekend als Philae-tempel). Met een klein traditioneel motorbootje vaar je naar de deze prachtige tempel. De Philae-tempel, gelegen tussen de 2 dammen van Aswan, heeft grote bekendheid gekregen doordat de gehele tempel is verplaatst naar een hoger gelegen eiland. Door de bouw van de Hoge dam zou de tempel in zijn geheel onder water verdwijnen. De tempel werd helemaal in stukken gesneden en is ietsje verderop op een hoger gelegen eiland weer opgebouwd.

Vervolgens staat Aswan's Hoge Dam op het programma. Dit is het meest geprezen en toch controversiële bouwproject van Egypte. De dam, waarvan de bouw in 1960 was begonnen en 11 jaar in beslag nam, was het project van president Nasser en werd uiteindelijk gerealiseerd door financiering en technische hulp van de Sovjet-Unie. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het Nassermeer, het grootste kunstmatige meer ter wereld dat ontstond na de bouw van deze dam.

In de middag ga je aan boord van een felucca, een traditionele Egyptische zeilboot. Even een momentje ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht. Je zeilt langs de vele eilanden bij Aswan, zoals Elephantine Island. Op Kitcheners Island ga je van boord en breng je een bezoek aan de botanische tuinen, de mooiste botanische tuin van Egypte.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.

Optionele excursie: Sound & Light show bij de Philea tempel
Dag 8: Terugvlucht
Vroege transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam (via Cairo).
Goed om te weten
• Wijzigingen in het programma voorbehouden
Inbegrepen
Inclusief
• Vlucht Amsterdam-Cairo en Aswan-Amsterdam (via Cairo) met Egyptair (incl. 2x 23 kg bagage)
• Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
• Visumkosten
• Privétransfers bij aankomst en vertrek
• Tijdens de rondreis privévervoer per (mini)bus met airconditioning
• Naar keuze verblijf in 4 of 5 sterren hotel o.b.v. logies en ontbijt
• Nijlcruise o.b.v. volpension
• Nachttrein Giza-Luxor o.b.v. privécabine inclusief stapelbed en kleine wasgelegenheid
• Programma inclusief alle entree gelden voor de genoemde bezienswaardigheden
• Engelstalige gids
• Diensten van onze lokale agent
Exclusief
• Overige maaltijden
• Fooien
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Optionele excursies
• Toegang tot de mummiezaal in het Egyptisch museum (ca. €8,-)
• Reis- en/of annuleringsverzekering
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.