Citytrip Cairo
Egypte - Piramide
Citytrip Cairo
Egypte, hét land van de piramides! En waar moet je dan heen? Inderdaad: Cairo. De piramides van Gizeh behoren tot de meest tot de verbeeldingsprekende bezienswaardigheden ter wereld en zijn toch wel een beetje een ‘bucketlist’ dingetje. Afgelopen jaar was onze productmanager Leonie op stedentrip naar het indrukwekkende Cairo en in deze blog deelt ze haar ervaringen met jou!
Egypte - Egyptisch museum 1
Het Egyptisch Museum
Met haar circa 20 miljoen inwoners en dagelijks een paar miljoen forenzen is Cairo een drukke, hectische stad en behoort het tevens tot één van de grootste steden van Afrika. Deze drukke wereldstad is de bakermat van onze geschiedenis. We beginnen ons bezoek dan ook met een reis naar lang vervlogen tijden. In het Egyptisch Museum staan we letterlijk oog in oog met de oudheid. Duizenden jaren oude beelden, sarcofagen, grafgiften en dodenmaskers zijn hier tentoongesteld. We zien immense standbeelden en leren dat je aan de stand van de benen en de baard kunt zien of een farao nog in leven was toen het beeld werd gemaakt of niet. zo zien we diverse farao’s, waaronder koning Hatsjepsoet. Zij regeerde als farao over Egypte en liet zich afbeelden met mannelijke kenmerken als de valse baard en de gestreepte hoofddoek. Natuurlijk zie je hier ook de schat van de kinderkoning Toetanchamon: het beroemde gouden dodenmasker, sieraden, kleding en gouden kisten en sarcofagen welke als matroesjka poppetjes in elkaar passen. ook zien we mummies in de mummiekamer. Indrukwekkend en tegelijkertijd ook bizar om te zien.

Het Egyptisch Museum is een must see tijdens je bezoek aan Cairo! Maak zeker gebruik van een audio guide of een gids om je bezoek aan dit unieke museum nog interessanter te maken. over een paar jaar wordt het museum verplaatst naar een gigantisch, nieuw gebouw vlakbij de piramides, zodat je een bezoek aan beide nog makkelijker kunt combineren.
Egypte - Piramide 2
De piramides
Op het Gizeh plateau liggen de drie grote, bekende piramides die zijn gebouwd als rustplaats voor de farao’s Cheops, Chefren en Mykerinos. Vooraf had ik me al een beetje ingelezen, maar een eenduidige verklaring hoe men zoveel jaren geleden de immense piramides, graftombes voor de farao’s, had kunnen maken kon ik niet vinden. Het antwoord van de gids was toch enigszins teleurstellend: men weet het niet. Nog altijd is onduidelijk hoe men deze blokken, welke per stuk al circa 2,5 ton wegen, op heeft kunnen stapelen. Ach, ik neem zijn woord voor lief, want eigenlijk maakt dit antwoord de piramides alleen nog maar meer bijzonder. Ik kijk in ieder geval mijn ogen uit, wat een immense bouwwerken! Ongelooflijk, dat dit gebouwd is en dat ze er ook nog steeds staan na al die tijd en zo goed bewaard zijn gebleven. Een aantal piramides is opengesteld om van binnen te bekijken. Onze gids vertelt ons dat er binnen niet zoveel te zien is, maar de ervaring is leuk. We zijn er nu toch, dus uiteraard grijpen we onze kans. Bizar hoe smal het is en vooral ook hoe warm! Even bekruipt mij een claustrofobisch gevoel en twijfel ik of ik weer terugga, maar de nieuwsgierigheid wint het en ik besluit dieper de piramide in te gaan. Hoe dieper we gaan, hoe warmer het wordt. Het lijkt wel een sauna. We zweten op plekken waarvan we niet wisten dat we konden zweten, maar ondanks dat zijn we blij dat we toch naar binnen zijn gegaan. Er is inderdaad niet veel meer te zien dan een kleine vierkante ruimte, maar het idee dat dit een oude graftombe is maakt het toch wel bijzonder.
Egypte - Cairo
Cairo
Behalve deze twee schitterende hoogtepunten heeft Cairo nog veel meer te bieden. In oud Cairo liggen kerken, woningen en kleine tuinen en de smalle steegjes herinneren aan middeleeuws Cairo. Dit deel van de stad wordt ook wel Koptisch Cairo genoemd. Er woonden echter niet alleen christelijke Egyptenaren, maar ook moslims. Hier vind je een aantal prachtige kerken. De St. Sergiuskerk, de hangende kerk en ook de oudste synagoge van Cairo: de Ben Ezra-synagoge. Het centraal gelegen Koptisch museum bevat een schat aan informatie over de vroegchristelijke periode van Egypte en is de thuisbasis van één van de mooiste collecties van koptische kunst in Egypte.

In Islamitisch Cairo vind je onder meer de Citadel en de Khan el-Khalili bazaar. Met de bouw van de Citadel werd in de 12e eeuw begonnen. Het is een eeuwenoud bolwerk, bekroond met de dunne minaretten van de Mohammed Ali moskee. Het bestaat nu uit een combinatie van vestigingsmuren, paleizen, moskeeën en een gevangenis. Tevens vind je hier een aantal musea en vanaf het plateau voor de Mohammed Ali moskee heb je geweldig uitzicht over Cairo.
Souvenirs
Uiteraard kunnen we niet naar huis voor we wat mooie souvenirs hebben ingeslagen. We gaan naar de Khan el-Khalili bazaar. Een wirwar van smalle straatjes en steegjes met koffie- en theehuizen en duizend-en-één winkeltjes vol kleurrijke handelswaar. Van kleine piramides in alle soorten en maten tot kameelleren tassen. De prijzen liggen hier niet vast, over alles moet onderhandeld worden. uiteindelijk ga je naar huis met dingen waarvan je niet wist dat je ze nodig had.

We zijn slechts één van de weinige toeristen die hier rondlopen en dat maakt het eigenlijk wel heel leuk. Aan de noordwestkant van de toeristische bazaar zie je de schitterende façade van het Qalawun complex met gotische bogen en verfijnde uitsnijdingen. Een combinatie bestaande uit meerdere gebouwen van onder meer moskeeën en madras a’s (scholen). Op veel plekken op straat komt de lokale bevolking samen voor een praatje en spelen kinderen tikkertje op straat.

Helaas zit het avontuur er alweer op. Als ik uit mijn vliegtuigraampje kijk, zie ik nog net een paar piramides staan. weliswaar niet die van Gizeh die we bezocht hebben, maar het blijven toch bijzondere gevaartes. Ik had mij geen betere afsluiter kunnen wensen.
Boek nu een stedentrip naar Cairo!
Wil jij ook op stedentrip naar het indrukwekkende Cairo? Wij hebben een geheel verzorgde, 5-daagse stedentrip in ons aanbod waarbij alle genoemde bezienswaardigheden worden aangedaan. Bekijk de stedentriphier!