Fly-drive De Koningssteden in style
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
Overnachten in unieke, stijlvolle hotels
Met je eigen huurauto
Schitterende Koningssteden
Marrakech, Fès, Rabat en Meknès
Van stad naar stad dwars door Midden-Atlas
Algemeen
Reis naar de Koningssteden Marrakech, Fès, Meknès en Rabat. Je logeert onderweg in unieke en comfortabele hotels. Je begint deze fly-drive in de economische hoofdstad van het land: Casablanca. Breng hier een bezoek aan de letterlijke grootste bezienswaardigheid van het land, de Hassan II moskee. Vervolgens reis je door naar de Koningsstad Rabat. Mede dankzij haar ligging aan zee is Rabat een vrij relaxte hoofdstad en minder hectisch dan Casablanca of de andere koningssteden. Hier verblijf je in Villa Mandarine. Een schitterende villa midden tussen de sinaasappelbomen. Na Rabat reis je door naar de Koningsstad Meknès met haar kilometerslange stadsmuren en prachtige stadspoorten. De volgende Koningsstad die je aandoet is Fès. Fès is de oudste van de vier Koningssteden en zeker de moeite waard. Slenter door de smalle straatjes en laat je zintuigen prikkelen. Overnachten doe je hier in Palais Amani, een schitterend gerestaureerde riad midden in de oude medina. Na Fès reis je via de Midden-Atlas en een stop aan het stuwmeer gelegen Bin el Ouidane door. Geniet hier van de rust en schitterende uitzichten alvorens je verder reist naar de bekendste Koningsstad Marrakech. Ondanks dat je hotel hier letterlijk om de hoek van het levendige Djemaa el Fna plein ligt, hoor je in het hotel niks meer van de hectiek van de stad. Hier geniet je in alle rust van de uitstekende service en dito faciliteiten. Een prima uitvalsbasis om de laatste Koningsstad van je reis te ontdekken.
Hoogtepunten
• Marrakech
• Fès
• Rabat
• Meknès
• Casablanca
• Midden Atlas
Vluchtinformatie
Je vliegt heen naar Casablanca en terug vanaf Marrakech.
Autohuur
Tijdens je Fly-drive Koningssteden in style is de huurauto inbegrepen, cat. YB (Fiat Panda of vergelijkbaar) van Sunny Cars o.b.v. all-inclusive pakket (alle verzekeringen, geen eigen risico)
Verderop in het boekingsproces kun je kiezen voor een grotere auto
Hotels
De reis is gebaseerd op de volgende accommodaties:
Casablanca – Hotel Sofitel Casablanca Tour Blanche
Rabat – Villa Mandarine
Fès – Palais Amani
Bin El Ouidane – Hotel Widiane Suites & Spa
Marrakech – Hotel Les Jardins de la Koutoubia

Indien één van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Je kunt de reis verlengen met elke accommodatie in Marokko op deze website. Hiervoor kun je contact opnemen met onze reserveringsafdeling.
Dagprogramma
Dag 1: Vlucht naar Casablanca
Na aankomst haal je je huurauto op en vertrek je naar je hotel in Casablanca. Je overnacht vanavond in het luxueuze Sofitel Tour Blanche.
Dag 2: Casablanca-Rabat (ca. 90 km)
Je reis begint in de economische hoofdstad van Marokko. Casablanca is één van de meest moderne steden in Marokko. De souks zijn er overzichtelijker en de monumenten zijn van recentere datum dan in de andere Koningssteden. Het centrum van de stad heeft nog veel koloniale architectuur daterend uit de tijd van het Franse protectoraat met brede boulevards, fonteinen en parken. Deze grote stad wordt aan de kust gedomineerd door de Hassan II Moskee, een van de grootste moskeeën van de wereld. Gebouwd op steunpilaren in de zee en met een 200 meter hoge minaret. De moskee is voltooid in 1993 en biedt plaats aan 25.000 gelovigen die er tegelijk kunnen bidden. Het is een van de weinige moskeeën waar je tegen betaling een rondleiding kan krijgen, wat ook zeer de moeite waard is.
Na de economische hoofdstad is het tijd voor de officiële hoofdstad Rabat. Oriëntaals en Europees tegelijk dat is Rabat. De souks en oude medina zijn hier minder hectisch dan in de andere Koningssteden; het leven in de hoofdstad lijkt wat relaxter. Sfeervol zijn de kleine galerieën en de café's, bijzonder de kasbah Oudaya, de stadswallen, het Koninklijk Paleis en de onvoltooide Hassan-toren. En het relaxte zit hem natuurlijk ook in de prachtige ligging aan zee, iets wat de andere Koningssteden van Marokko moeten missen.
Te midden van een prachtige tuin met honderden sinaasappelbomen ligt je overnachtingsadres voor vanavond: de sfeervolle villa Mandarine met een mooi zwembad en een uitstekend restaurant.
Dag 3: Rabat-Meknès-Fès (ca. 215 km)
Na Rabat reis je via de Koningsstad Meknès naar de oudste Koningsstad Fès. Meknès staat bekend om de kilometerslange lemen stadswallen en haar indrukwekkende toegangspoorten tot de medina. De Bab Mansour is de bekendste en niet voor niks. Dan rij je door naar Fès.
Je kunt er voor kiezen om een kleine omweg te maken via de mooie archeologische opgravingen bij Volubilis.
Je overnachtingsadres voor vanavond is een 17e eeuws paleis; een schitterend gerenoveerde riad die in haar oude glorie is hersteld: Palais Amani.
Dag 4: Fès
Fès is de oudste koningsstad van Marokko. De stad bestaat uit het oude gedeelte; de oude medina, ook wel Fès el Bali genoemd en het nieuwe gedeelte; Fès el Jedid, overigens ook al daterend uit de dertiende eeuw. Wij raden je aan om lekker door de medina te slenteren en alle indrukken op je af te laten komen. Fès is een bijna perfect bewaard gebleven middeleeuwse stad. In de smalle straatjes en steegjes vind je talloze lokale werkplaatsen en ambachtelijke winkeltjes. Elk straatje heeft zijn eigen product. In het ene straatje tikt een man zorgvuldig een motiefje in een bronzen plaat, verderop staat iemand schoenzolen te lijmen en nog iets verder zet een man ijverig een poef in elkaar achter zijn naaimachine. Fès is daarnaast beroemd om zijn leerlooierijen, waar nog op traditionele wijze de huiden worden gelooid en geverfd. Bijzonder om te zien, maar de geur is minder aantrekkelijk. Gelukkig krijg je een munttakje, om de geur enigszins te verdoezelen…
Dag 5: Fès-Bin El Ouidane (ca. 360 km)
Via het berberdorp Immouzer-Kandar en het ski-oord Ifrane vertrek je naar het prachtig aan het stuwmeer gelegen Bin el Ouidane voor de overnachting. Geniet hier van de ruste en schitterende uitzichten. Een heerlijke plek om even tot rust te komen en de volgende dag weer vol goede energie verder te reizen.
Dag 6: Bin el Ouidane-Marrakech (ca. 190 km)
De eindbestemming voor vandaag is de Koningsstad Marrakech. Marrakech is een bruisende, energieke Berberstad, schitterend gelegen aan de voet van het Atlasgebergte. De stad wordt ook wel de ‘de parel van het zuiden’ of de ‘rode stad’ genoemd vanwege de kleur van de huizen. Aan de rand van de medina en vlakbij het Djemaa el Fna plein ligt het 5-sterren hotel Les Jardins de la Koutoubia waar je de komende nachten zult verblijven. Op het dakterras bevindt zich een restaurant waar je terecht kunt voor de heerlijkste Indische gerechten.
Dag 7: Marrakech
Vandaag heb je alle tijd om deze leuke stad te ontdekken. Slenterend door de oude medina kom je geheid terecht in het bonte spektakel van de souks en het beroemde Djemaa el Fna plein. Hier halen slangenbezweerders de deksel van hun mand, steken straatventers de gaslantaarns aan en zoeken waarzeggers een strategische plek. Vanaf het dakterras van één van de cafés rondom het plein kun je dit schouwspel prima aanschouwen.
Zodra de avond valt verandert het plein; kwakzalvers, komedianten, vuurspuwers en verhalenvertellers komen tevoorschijn en de lucht boven het plein vult zich met etensgeuren uit de vele eetstalletjes. Neem ook plaats bij één van de stalletjes voor een heerlijke Marokkaanse maaltijd.
Dag 8: Terugvlucht vanaf Marrakech
Je levert je huurauto in op de luchthaven en vliegt terug naar huis.
Inbegrepen
Inclusief
Vlucht naar Casablanca en terug vanaf Marrakech
Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
Huurauto vanaf aankomst t/m vertrek cat. YB (Fiat Panda of vergelijkbaar) van Sunny Cars o.b.v. all-inclusive pakket (alle verzekeringen, geen eigen risico)
8 nachten in standaard kamers o.b.v. logies/ontbijt
Diensten van onze lokale agent
Exclusief
Overige maaltijden
Eventuele extra's voor de huurauto (zie autohuurvoorwaarden)
Uitgaven van persoonlijke aard
Fooien
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Bijdrage Calamiteitenfonds

Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.
Marokko
Een vakantie Marokko is een absolute aanrader! Naar Marokko reizen is uw zintuigen nauwelijks vakantie gunnen. Ogen, oren, neus en handen maken continu overuren. Kijk naar de kleurenpracht in de fascinerende souks, voel de kwaliteit van de berbertapijten en proef de sensatie van zojuist gezette muntthee. Luister ook naar het gebrul van kamelen en ruik de geur van komijn en koriander. Marokko is het land van de mystieke kasbahs en de indrukwekkende Koningssteden. Maar ook van immense zandduinen, authentieke berberdorpen en levendige stranden. Marokko bezoeken is reizen in een levend sprookje. Even vliegen en je belandt in een totaal andere wereld.

Voor je vakantie Marokko biedt Isropa een ruim aanbod aan hotels, appartementen en riads (kleinschalige couleur locale 'paleisjes') door het hele land. Daarnaast kun je bij Isropa kiezen uit een groot aantal rondreizen en fly-drives of kun je naar eigen keuze je vakantie samenstellen. Alle accommodaties en routes worden bij Isropa met zorg geselecteerd en samengesteld, om je vakantie naar Marokko zo aangenaam mogelijk te maken.
10 redenen voor een vakantie naar Marokko
• De Koningssteden
• Heerlijk strand in Agadir
• Lekker eten
• Uniek Marrakech voor een bijzondere stedenreis
• Vriendelijke en gastvrije bevolking
• De Hoge Atlas
• Kasbahs in het Grote Zuiden
• De Sahara
• Oriëntaalse bestemming op slechts 4 uur vliegen
• Zeer diverse bestemming: een zonvakantie in Agadir, een stedentrip naar Marrakech of de andere Koningssteden, een prachtige rondreis of lekker zelf rijden tijdens een unieke fly-drive.

De keuze is aan jou!
Cultuur in Marokko
Marokko is een curieuze mix van conservatisme en liberalisme. Over het algemeen bekleden mannen leidende posities in de Marokkaanse samenleving, terwijl vrouwen meestal op de achtergrond gehouden worden. Daarnaast is het merendeel van de bars en cafés voornamelijk alleen voor mannen toegankelijk. Echter, in grote steden als Casablanca is de integratie al vergevorderd. Veel jonge vrouwen lopen hier niet meer gesluierd, maar in westerse kleding. Marokko telt ongeveer 34,5 miljoen inwoners. Driekwart daarvan is van Berberse afkomst; een kwart Arabisch. 100.000 inwoners hebben een Franse of Spaanse achtergrond. De helft van de bevolking is jonger dan 20 jaar. Marokko is een Islamitisch land (98,7% van de bevolking); er zijn Christelijke (1,1%) en Joodse Marokkanen (0,2%).

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoontes, een andere cultuur en ander eten. Kortom: anders dan thuis. Dat is een van de aantrekkelijke kanten van de vakantie, maar ook een aspect om bij je vakantieverwachtingen rekening mee te houden.
Geschiedenis van Marokko
Opgravingen hebben aangetoond dat Marokko reeds in de Steentijd bewoond werd. Voor onze jaartelling hadden zich al Berbers in het land gevestigd. De Romeinen stichtten de provincie Tingitana. Daarna vielen achtereenvolgens de Vandalen, de Byzantijnen en de Arabieren het land binnen.
In 788 kwam Moulay Idriss uit Mekka naar Marokko; de Berbers erkenden hem als hun geestelijke en wereldlijke vorst. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Moulay Idriss (804-828). Vervolgens regeerden in de 11e eeuw de Almoradiven, in de 12e eeuw de Almohaden, in de 13 eeuw de Meriniden en in de 16e eeuw de Saadiers.
Vanaf de 17e eeuw tot heden is de 6e dynastie, die van de Alaouieten, aan het bewind. Na het Franse protectoraat (1912-1956) werd Marokko een koninkrijk. De eerste koning Mohammed V werd in 1961 opgevolgd door zijn zoon Hassan II die in 1999 overleed. Zijn zoon Mohammed VI is nu koning van Marokko.
Welke taal wordt er in Marokko gesproken?
De officiële taal in Marokko is Arabisch of Berbers, maar in alle plaatsen kun je ook met Frans goed terecht. In de toeristenplaatsen ook met Spaans (in het noorden) en Engels.
Geografie van Marokko
Marokko ligt op de noordwestelijke punt van Afrika en grenst ten noorden aan de Middellandse Zee, ten oosten aan Algerije, in het zuiden aan Mauritanië en ten westen aan de Atlantische oceaan. De Hoofdstad van Marokko is Rabat. Oppervlakte: 458.730 km², inclusief de West Sahara 710.850 km².
Reisdocumenten
Voor een reis naar Marokko moet je een paspoort hebben dat bij vertrek uit Marokko nog 3 minstens maanden geldig is. Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen reisdocument nodig. Je mag maximaal 3 maanden in Marokko verblijven. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig.
Eten en drinken
Een vakantie naar het buitenland betekent ook vaak een andere keuken dan je gewend bent. De Marokkaanse keuken is een genot voor je smaakpapillen! Voor een traditioneel diner kun je het beste in een riad-restaurant gaan eten. Deze komt het dichtst in de buurt van een thuis bereide maaltijd. Het nationale gerecht is uiteraard de couscous, die traditioneel elke vrijdagmiddag na het bezoek van de moskee gegeten wordt. Tijdens je reis kun je vele soorten couscous proeven, want deze varieert per gebied en hangt tevens sterk af van de creativiteit van de kok. Wanneer er op traditionele wijze zonder bestek wordt gegeten, dien je alleen de rechterhand te gebruiken (de linkerhand geldt als onrein). Als bestek wordt dan brood geserveerd. De nationale drank is groene thee met munt. Hoewel Marokko een Islamitisch land is, zijn alcoholische dranken, met uitzondering van het platteland, redelijk goed te verkrijgen. Tot slot raden wij je aan voorzichtig te zijn met het eten van ongeschild fruit, ongekookte groenten, ijsblokjes en water uit de kraan.
Geldzaken
De munteenheid in Marokko is de Dirham. 1 Dirham is 100 centimes. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Dirham en munten van 5, 10, 20 en 50 centimes en van 1, 5 en 10 Dirham. Wij adviseren om naast wat contant geld een pinpas mee te nemen. Deze is in de meeste grote plaatsen en toeristencentra te gebruiken om geld op te nemen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van creditcards. Vrijwel alle creditcards worden geaccepteerd.
Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies worden vaak vaccinaties genoemd tegen DTP, tyfus, cholera en hepatitis. Voor informatie verwijzen wij je naar je huisarts of de GGD. Wij raden je aan geen kraanwater maar mineraalwater uit flessen te drinken. Dit is overal verkrijgbaar.
Elektriciteit
Nederlandse stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. Het is dus verstandig om een adapter mee te nemen. Bij de meeste hotels kunnen ook adapters worden geleend. Het voltage in Marokko bedraagt 220 volt.
Openbaar vervoer
Bus
In Agadir is een busstation waar je buskaartjes voor de nationale busmaatschappij CTM kunt kopen en plaatsen kunt reserveren. Een retourtje bestaat niet. Daarom moet je altijd op de plaats van bestemming een buskaartje voor de terugreis kopen. Met eenvoudige lokale bussen kun je ook kleinere plaatsen in de omgeving van Agadir bezoeken. Hiervoor kun je in de stad bij de bushalte opstappen. De tarieven van de openbare bus zijn niet hoog.

Trein
Treinverkeer is er alleen ten noorden van Marrakech. Bij de loketten zijn dienstregelingen voor de sneltrein Casablanca-Rabat verkrijgbaar.

Taxi
Er zijn twee soorten taxi’s: Petit taxi en Grand taxi. In alle grote steden rijden Petit taxi’s. Deze zijn relatief goedkoop, vervoeren maximaal drie personen en hebben een meter. De taxi's rijden alleen binnen de bebouwde kom en de kleur verschilt per stad (bijvoorbeeld rood in Casablanca en beige in Marrakech).
De Grand taxi’s rijden in vrijwel heel Marokko en rijden de hele dag, vooral op de populaire routes. Deze taxi's zijn meestal te vinden bij busstations en hebben zes tot acht stoelen, maar geen meter. Er zal van te voren een prijs afgesproken moeten worden. Er geldt een vaste prijs per stoel. De taxi gaat pas rijden als deze vol is. Wanneer men niet wil wachten zal de prijs voor alle stoelen betaald moeten worden.
Feestdagen
De officiële rustdag is de zondag maar op vrijdag bezoeken moslims de moskee voor het middaggebed. Op dit tijdstip zijn de meeste bedrijven en musea gesloten. Officiële feestdagen hebben veelal geen invloed op uw (reis) programma. Wel zijn de alcoholische dranken beperkter verkrijgbaar en zijn de openingsuren van de kantoren en sommige bezienswaardigheden soms korter dan gewoonlijk. De winkels daarentegen verruimen juist hun openingsuren, vooral in de avonduren.

Ramadan
De datum waarop de Ramadan, vastenmaand, begint en eindigt heeft te maken met de stand van de maan en de exacte dag is pas vlak voor het begin bekend. Elk jaar verschuift de Ramadan periode zo'n dag of 10 naar voren; er is dus geen vaste, jaarlijks terugkerende datum voor. Je dient er rekening mee te houden dat winkels en bepaalde toeristische attracties korter geopend zijn en je reisprogramma dus wellicht anders of beperkter uitgevoerd kan worden. Verder dien je te bedenken dat alcohol tijdens deze periode maar zeer beperkt (en veelal alleen op de hotelkamer) verkrijgbaar is; dat het restaurantaanbod en de service (vooral overdag) wat minder kan zijn dan gewoonlijk en dat badkleding niet altijd is toegestaan in voor ieder toegankelijke locaties. Ook is er deze periode vaak geen (live) muziek en andere vormen van entertainment. Roken, eten en drinken in het openbaar zijn taboe in deze periode. Daar staat tegenover dat de avonden vaak gezelliger zijn. Het is hét moment voor de bevolking om de straat op te gaan.

Feestdagen
• 11 januari Dag van het onafhankelijkheidsmanifest
• 01 mei Dag van de Arbeid
• april/mei Lailat-ul-Meraj (hemelvaart Mohammed)
• mei/juni Ramadan
• mei/juni Id-al-Fitr (Suikerfeest)
• 09 juli Jongerendag
• 30 juli Kroningsfeest
• 14 augustus Feestdag ter herdenking van de annexatie van de Spaanse Sahara
• 20 augustus Dag van de Revolutie
• 21 augustus Verjaardag van de koning
• september Eid-Al-Adha (Offerfeest)
• 6 november Dag van de Groene Mars
• 18 november Onafhankelijkheidsdag
Nuttige adressen
De Nederlandse Ambassade bevindt zich in Rabat; in Casablanca is een consulaat.
Dit zijn de adressen:
Nederlandse Ambassade:
40, Rue de Tunis RABAT
Tel. 00212-537.219.600

Nederlands Consulaat:
57, Rue Salim Echerkaoui, Residence Al Hadi 'A', 5e etage CASABLANCA
Tel. 00212-522.262.828

Er is (nog) geen centraal alarmnummer in Marokko maar in noodgevallen kun je de volgende nummers bellen: 19 (politie), 15 (brandweer, ambulance), 177 (bij verkeersongelukken) en 044.38.46.01 (toeristenpolitie).

Het Nationaal Marokkaans Verkeersbureau bevindt zich in België:
Louizalaan 402 B-1050 Brussel
Tel: 0032-26466320
Internet: www.tourism-in-morocco.com
Openingstijden banken en winkels
Banken
De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 14.30 tot 16.30 uur. In de grote steden en de toeristische centra zijn sommige banken in de zomer open van 08.30 uur tot 14.30 uur. Op zaterdag en op zondag zijn de meeste officiële banken gesloten. Overigens kun je in veel hotels en appartementencomplexen aan de receptie contant geld wisselen (dezelfde koers als bij de banken).

Winkels
Deze zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur tot 20.00 uur. Op zondag gelden beperkte openingstijden of zijn de winkels gesloten. Bovenstaande tijden zijn afhankelijk van de stad of regio. De souks zijn vrijwel altijd geopend.
Telefoon
Bellen naar Marokko:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 212
Netnummer zonder 0
Abonneenummer
Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.
Het weer in Marokko
Marokko kent vele verschillen in temperatuur. Wanneer je het te warm of te koud vindt, hoef je maar een aantal kilometers te verplaatsen om in een andere weersomstandigheid te komen. Zo is het mogelijk om op een en dezelfde dag vanuit het besneeuwde Atlasgebergte terecht te komen in de warme woestijn!
De temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen extreem zijn, afhankelijk van seizoen en streek. Het is verstandig een trui mee te nemen voor de koelere avonden.
In de zomer kunnen de stranden en steden als Fès en Marrakech erg heet zijn. De Hoge- en Midden Atlas zijn zomers minder heet.
Diversen
Voor welke diensten men in Marokko een fooi verwacht overtreft ieders voorstellingsvermogen! Kelners, kruiers, hotelmedewerkers, parkwachters, benzinepompmedewerkers, gidsen, chauffeurs, bijrijders, reisleiders enzovoorts verwachten allen een fooi (ofwel 'bakshies'). Voor de meeste mensen werkzaam in het toerisme zijn fooien een onmisbare aanvulling op het lage loon. Bakshies: misschien zegt dit begrip je op dit moment nog weinig, na afloop van de reis ben je volledig op de hoogte! Bakshies in zijn traditionele vorm van 'aalmoes' bestaat nauwelijks meer, maar is vervangen door de gewoonte om voor elke dienstverlening, hoe gering ook, een fooi te geven. Marokkanen die weinig met toeristen in aanraking komen, zullen zelden om een fooi vragen, maar zij die in de toeristische sector werken, zijn voor hun levensonderhoud voor een groot deel van fooien afhankelijk. Hoewel de service in het hotel is inbegrepen, verwacht het personeel altijd een extra beloning voor persoonlijke service. Ook deelnemers aan onze rondreizen krijgen natuurlijk te maken met 'bakshies'. Wij adviseren de deelnemers een z.g. 'fooienpot' in te stellen. Hieruit kunnen alle diensten t.b.v. de groep worden betaald. Het initiatief daartoe zal van de reisleider uitgaan, maar het spreekt vanzelf dat de deelnemers hierbij betrokken zullen worden. Ook op de bazaars in Marokko is afdingen gebruikelijk (winkels hanteren vaak vaste prijzen). In het algemeen is het acceptabel om op ongeveer een derde van het oorspronkelijk gevraagde bedrag uit te komen. Oriënteert u zich vooraf over gangbare prijzen.

Marokko is momenteel een veilig land om naar toe te reizen. Daarnaast volgen wij altijd het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Calamiteitenfonds.