Egypte Compleet
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
All inclusive relaxen aan het strand van de Rode Zee
Alle hoogtepunten van Cairo
Bezoek aan de stad van Cleopatra: Alexandrië
Piramides en de Sphinx
4-daagse Nijlcruise
Vallei der Koningen, Karnaktempel en alle andere hoogtepunten van Luxor
Aswan en Nassermeer
Privé-rondreis
Gegarandeerd vertrek
Algemeen
Alle hoogtepunten van het land komen in deze rondreis aan bod. Je start de reis in de hoofdstad Cairo, alwaar je natuurlijk een bezoek brengt aan de piramides en het Egyptisch museum. Maar ook de stad van misschien wel de bekendste koningin ooit, Cleopatra, wordt niet overgeslagen. Alexandrië ligt aan de Middellandse Zee en is heel anders dan de andere steden in het land. Uiteraard mag een Nijlcruise niet ontbreken aan deze reis. Met een comfortabel schip vaar je langs alle hoogtepunten tussen Luxor en Aswan. Na al deze prachtige oudheden, sluit je de reis af aan de beeldschone Rode Zee.
Hoogtepunten
• Alexandrië
• Piramides en de Sphinx
• Egyptisch museum
• Nijl
• Luxor- en Karnak tempel
• Vallei der Koningen
• Aswan
• Nassermeer
• Zon, zee en strand in Hurghada
• Optioneel: Abu Simbel
Minimum deelname
• Minimaal 2 personen
Hotels
De reis is gebaseerd op de volgende hotels.:

Cairo:
4* - Oasis Pyramids
5* - Ramsis Hilton

Aswan:
4* - Basma Hotel
5* - Helnan Hotel

Nijlcruise:
4* - Miss Egypt / Gamila
5* - Nile Premium / Royal Ruby

Hurghada:
4* - Sindbad Aqua Resort
5* - Continental Hurghada Resort

Indien een van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Vluchtinformatie
• Je vliegt heen naar Cairo, terug vanaf Hurghada (overstap in Cairo)
• Binnenlandse vlucht: Cairo – Aswan
Reisleiding
• Engelstalige gids/reisleider
Dagprogramma
Dag 1: Aankomst Cairo
Met Egyptair vlieg je rechtstreeks naar de hoofdstad van Egypte, Cairo. Met haar 20 miljoen inwoners is Cairo een drukke, hectische stad en behoord tevens tot één van de grootste steden van Afrika. Op de luchthaven wordt je opgewacht door een vertegenwoordiger ons agentschap Solar Empire en naar het hotel gebracht.
Dag 2: Piramides en Sphinx
Vandaag breng je een bezoek aan de grootste attractie van Egypte, de piramides! Maar eerst ga je naar de uitgestrekte necropolis van Saqqara. Saqqara was in de Egyptische oudheid een grafveld behorend bij de (hoofd)stad Memphis. De trappiramide van koning Zoser was de eerste stenen structuur die in de wereld is verschenen en stamt al uit de 3e dynastie.
's Middags gaan we verder met ons bezoek aan de bekendste, meest iconische en 's werelds oudste toeristische attracties; de Piramides en Sfinx van Gizeh. Ondanks de hitte, het stof en de toeristische drukte, mag je dit zeker niet missen. De Piramide van Cheops (ook wel de Grote Piramide of Piramide van Khufu genoemd) is de grootste piramide. Direct achter de Grote Piramide ligt het Solar Boat Museum, dat één van de ceremoniële zonneschepen toont die zijn blootgelegd in het gebied dat zorgvuldig in zijn oorspronkelijke glorie is hersteld. Verder naar het zuiden op het plateau ligt de Piramide van Chephren (ook bekend als de Piramide van Khefre), die een intern tunnelgebied heeft waar je eventueel ook in kan, en de kleinere Piramide van Mycerinus (Piramide van Menkaure). De bewaker van deze dodentempels is de 20 meter hoge Sphinx. Aan het einde van de dag word je weer teruggebracht naar het hotel.
Inbegrepen: ontbijt.
Optionele (avond)excursie: Sound & Light show bij de piramides
Dag 3: Alexandrië
Alexander de Grote heeft het opgericht. Koningin Cleopatra heerste erover. De geboorte en vroege geschiedenis van Alexandrië is een visitekaartje met beroemde namen. Vanuit Cairo duurt het ongeveer 2,5 a 3 uur en eenmaal in Alexandrië ga je als eerste naar Pompey’s Pillar. Deze rijst op uit de ruïnes van de oude en beroemde Serapeion (tempel van Serapis), die ooit werd gebruikt om de overloop van manuscripten van de Grote Bibliotheek van Alexandrië op te slaan. Vervolgens naar de catacomben van Kom el-Shuaqqfa, welke zijn uitgehouwen uit de rots. Hier kun je o.a. de grafkamer en de Sepulchral-kapel binnengaan. Deze grafkamers zijn elk groot genoeg voor drie of vier mummies.
In de middag vervolgen we de reis naar Fort Qaitbey, wat sinds 1480 de oostelijke haven van Alexandrië bewaakt. Binnen kun je de reeks kamers verkennen en naar het dak klimmen om uit te kijken over de Middellandse Zee.
Voordat je terugkeert naar je hotel in Cairo, maak je nog een laatste stop bij het paleis van Montazah; een weelderige oase van hoge palmbomen, gazons en bloemen. Het paleis is ooit gebouwd als een jachthuis in de jaren 1890 en werd later het koninklijke familie zomerhuis.
Optioneel kan er vandaag ook een bezoek gebracht worden aan de beroemde bibliotheek van Alexandrië (tegen betaling, beperkte openingstijden en -dagen). Dit prachtig vormgegeven culturele centrum is het moderne afgietsel van de oude grote bibliotheek van Alexandrië en bevat een aantal musea en een van de meest ambitieuze bibliotheken van de moderne wereld. Het gebouw, welke lijkt op een gigantische zonneschijf, bevat een enorme leeszaal welke acht miljoen documenten kan bevatten. De twee belangrijkste attracties zijn het Manuscriptmuseum, met zijn prachtige collectie oude teksten en rollen, en het Antiquities Museum. Maar er zijn ook roterende kunstexposities, een permanente Egyptische volkskunstcollectie, een Science Museum en een Planetarium.
Inbegrepen: ontbijt.
Dag 4: Oude stad en Khan El Khalili Bazaar
Na het ontbijt vertrek je naar de oude stad. Deze wijk ligt binnen de muren van het oude Babylon waar de Romeinse keizer Trajanus een fort langs de Nijl bouwde. Delen van de Romeinse torens staan nog steeds aan de overkant van de hoofdstraat. Het centraal gelegen Koptisch Museum bevat een schat aan informatie over de vroegchristelijke periode van Egypte en is de thuisbasis van één van de mooiste collecties van koptische kunst in Egypte. De hangende kerk uit de 9e eeuw bevat enkele prachtige voorbeelden van de Koptische architectuur. Voor veel christelijke reizigers is het echte hoogtepunt van een bezoek aan deze wijk de kerk van St. Sergius en Bacchus, waar de plaatselijke legende zegt dat de Maagd Maria, baby Jezus, en de familie verscholen zaten tijdens het bloedbad van mannelijke baby's van koning Herodes. Verderop in de wijk kom je bij de Ben Ezra-synagoge, waarvan wordt gezegd dat het vlakbij de plek is gebouwd waar de baby Moses in het riet werd gevonden. Net buiten de wijk breng je nog een bezoek aan de moskee van Amr Ibn al-As, de eerste moskee gebouwd in Egypte.
In de middag staat de Khan el-Khalili bazaar op het programma. Deze typische Souk (bazaar) is door de vele smalle straatjes en steegjes een waar labyrint. Slenter door de vele kleurrijke straatjes, proef de lokale sfeer en laat je verleiden tot het kopen van de mooiste souvenirs in één van de vele rommelige winkeltjes. Je vindt hier werkelijk alles. Van antiek en prachtige metalen lampen tot lokaal geweven textiel, plastic piramides, papyrus en specerijen. Aan het einde van de dag word je teruggebracht naar het hotel.
Inbegrepen: ontbijt.
Optionele (avond)excursies: Cairo by night (folklore dansshow) of Nijlcruise diner met show.
Dag 5: Egyptisch museum, Citadel en Mohammed Ali moskee
Na het ontbijt in het hotel vertrek je voor een bezoek aan het Egyptisch Museum. Hier vind je een absoluut verbluffende verzameling antiquiteiten, sommige al meer dan 5000 jaar oud. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de Toetanchamon-galerijen (o.a. het dodenmasker, sarcofagen en de leeuwentroon; allen gevonden in het graf van koning Toetanchamon wat de grootste en rijkste verzameling grafgoederen is ooit gevonden in een Egyptische tombe) en de mummiekamer waar je persoonlijk gedag kunt zeggen tegen Hatshepsut, Tuthmosis II, Ramses II en Seti I. De toegang tot de mummiekamer is tegen betaling (ca. €8) en kun je ter plaatse afrekenen.
Vervolgens breng je een bezoek aan de Citadel wat haar oorsprong vindt in de twaalfde eeuw. Deze vesting die in 1824 voor een groot deel verwoest werd bestaat nu uit een combinatie van vestingmuren, paleizen, moskeeën en een gevangenis. Tevens vind je hier een aantal musea, zoals het Al-Gawhara Paleismuseum en het Nationaal Militair Museum. De minaret van de Mohammed Ali moskee is vanuit elk deel van de stad te zien. Omdat de Citadel op een heuvel gebouwd is heb je van hier af een prachtig uitzicht over de stad.
Na de rondleiding maak je nog een stop bij een lokale papyrus en parfum fabriek alvorens terug te worden gebracht naar je hotel.
Inbegrepen: ontbijt.
Dag 6: Vlucht naar Aswan, dag ter vrije besteding
In de vroege ochtend wordt je naar de luchthaven gebracht voor een binnenlandse vlucht naar Aswan. Hier wordt je weer opgewacht en ga je gelijk door naar Aswan's Hoge Dam. Dit is het meest geprezen en toch controversiële bouwproject van Egypte. De dam, waarvan de bouw in 1960 was begonnen en 11 jaar in beslag nam, was het project van president Nasser en werd uiteindelijk gerealiseerd door financiering en technische hulp van de Sovjet-Unie. Na de dam ga je eerst naar het schip voor de lunch en vervolgens naar de beroemde Unfinished Obelisk; een 41 meter lange en vier meter brede brok steen. Naar schatting zou de obelisk, indien voltooid, 1,168 ton hebben gewogen en de grootste ooit zijn geweest.
Als laatste culturele bezienswaardigheid van vandaag staat de heilige tempel van Isis (beter bekend als Philae-tempel) op het programma. Het complex op het voormalige eiland Philae heeft grote bekendheid gekregen doordat het helemaal in stukken is gesneden en iets verderop is geplaatst op het hoger gelegen eiland Agilkia. De tempel stond al sinds de bouw van de Hoge Dam gedeeltelijk onder water, maar dreigde helemaal in het water te verdwijnen bij de aanleg van de dam. Door UNESCO werd hij van de ondergang gered en nu staat het complex op de werelderfgoedlijst. Het eiland wordt bereikt met kleine bootjes vanwaar je meteen zicht hebt op de grote Isistempel met de colonnade die de bezoeker lijkt te omarmen.
Overnachting in Aswan.
Inbegrepen: ontbijt.
Optionele (avond)excursie: Sound & Light show bij de Philae tempel.
Dag 7: Nijlcruise: Optioneel Abu Simbel
OPTIONEEL heb je vandaag de gelegenheid om in de vroege ochtend (ca. 04.00 uur) te worden opgehaald voor een excursie naar het ontzagwekkende tempelcomplex van Abu Simbel. Deze tempels zijn gebouwd door Ramses II, en zijn gered van de vernietiging door een opmerkelijk UNESCO-reddingsproject in de jaren '70. De gigantische schaal van de tempel overtreft al het andere in Egypte en moet gezien worden om het te geloven.
Rond het middaguur ben je weer terug in Aswan en ga je aan boord van het schip, waar je je kunt genieten van de lunch. In de middag is er de mogelijkheid om met felucca's (traditionele boten) langs de vele eilanden bij Aswan te zeilen en een bezoek te brengen aan de botanische tuinen.
's Avonds vaart het schip uit en kijk je je ogen uit als de panorama's aan je voorbij trekken.
Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Dag 8: Nijlcruise: Kom Ombo
Na het ontbijt op het schip meer je aan bij de tempel van Kom Ombo. Dit is een zeer uitzonderlijke tempel, want deze Oud-Egyptische tempel is eigenlijk een tempel die in de lengte uit twee delen bestaat. De dubbeltempel is in tegenstelling tot alle andere tempels in Egypte gewijd aan 2 goden; enerzijds de valkengod Horus en anderzijds de krokodillengod Sobek.
Geniet van de mooie panorama’s of neem een verfrissende duik in het zwembad terwijl het schip langzaam verder vaart. Lunch, diner en overnachting wederom op het schip.
Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner
Dag 9: Nijlcruise: Edfu, Luxor oostoever
Na het ontbijt op het schip staat de Tempel van Horus in Edfu op het programma. Vergeleken met de tempels en monumenten elders in Egypte, is deze tempel respectievelijk vrij jong in leeftijd. Maar mede daardoor waarschijnlijk ook een van de best bewaarde tempels van het land. Tussen de kolossale zandstenen muren bedekt met gigantische hiërogliefen lijkt het alsof de tempel gemaakt is voor reuzen en voel je ongetwijfeld de alomvattende kracht van vroegere Egyptische rijk. Vervolgens varen we naar Luxor; zonder twijfel een waar openlucht museum te noemen. Luxor is het vroegere Thebe, de eerste voormalige hoofdstad nadat Egypte weer herenigd was. Farao's uit het Nieuwe Koninkrijk bedekten de oevers van de Nijl met hun gigantische bouwwerken. Vandaag beginnen we aan de oostoever waar de Karnak tempel en Luxor tempel liggen. Van alle vele monumenten van Luxor moet het tempelcomplex van Karnak het meest verbazingwekkende zijn. Binnen het terrein zijn de Grote Tempel van Amon, de Tempel van Khons en de Feesttempel van Thoetmosis III, evenals vele andere gebouwen. Alle monumenten hier zijn op een gigantische schaal, je lijkt wel te zijn verkleind als je omhoog kijkt naar de machtige kolommen en kolossale beeldhouwwerken.
De naastgelegen Luxor tempel is een ode aan het veranderende gezicht van Egypte door de eeuwen heen. Het is gebouwd door Amenophis III, maar door de decennia heen hebben verschillende farao’s dingen toegevoegd, veranderd of verwijderd. Tijdens het christelijke tijdperk onderging de tempel zelfs een transformatie naar een kerk, terwijl in de islamitische periode de moskee van Abu el-Haggag werd gebouwd. Lunch, diner en overnachting aan boord.
Inbegrepen; ontbijt, lunch en diner.
Optionele (avond)excursie: Sound & Light show bij de Karnak tempel.
Dag 10: Nijlcruise: Luxor westoever
Na een lekker ontbijtje op het schip maken we wederom een reis terug in de tijd. Ditmaal op de westoever, waar de befaamde Vallei der Koningen, Tempel van Hatshepsut en de Kolossen van Memnon gevestigd zijn. We beginnen vandaag met de beroemde Vallei der Koningen, wat verscholen ligt tussen rotsachtige steile hellingen. Dit was de laatste rustplaats voor de koningen van de 18e, 19e en 20e dynastie. In de vallei zijn 63 graven, waaronder de beroemde jongenskoning Toetanchamon. De graftombe van koning Toetanchamon is in 1922 volledig intact gevonden (deel van deze schatten zijn tentoongesteld in het Egyptisch Museum).
Vervolgens ga je naar de tempel van Deir el-Bahri, ook wel de Tempel van koningin Hatshepsut genoemd. Het tempelcomplex is aangelegd op drie terrassen die uit de vlakte oprijzen. Binnenin is het complex rijkelijk versierd met beelden en inscripties. Opmerkelijk om te zien is hoe koningin Hatshepsut zichzelf presenteerde: als een mannelijke farao met baard en schort. Zo toonde ze aan dat zíj de autoriteit van een koning bezat.
Alvorens je naar het laatste hotel van deze reis wordt gebracht breng je eerst nog een bezoek aan de ruim 19 meter hoge Kolossen van Memnon. Deze 2 enorme standbeelden zijn overgebleven van de Dodentempel van Amenhotep III.
Middag is ter vrije besteding.
Inbegrepen: ontbijt..
Optionele (ochtend)excursie: ballonvaart bij zonsopkomst.
Dag 11: Luxor - Hurghada
Na het ontbijt aan boord van het schip check je uit en wordt je per airconditioned busje naar de badplaats Hurghada gebracht. De transfer duurt ongeveer 4 uur. In de middag kom je aan in je hotel. Hier verblijf je o.b.v. all inclusive.
Inbegrepen: ontbijt, lunch* en diner.
*lunch is afhankelijk van de aankomsttijd in het hotel in Hurghada.
Dag 12 t/m 14: Hurghada
Dagen ter vrije besteding. Geniet van de faciliteiten van het hotel, ga lekker zonnebaden aan het strand of ontdek de prachtige onderwaterwereld van de Rode Zee. Je kunt eventueel ook optionele excursies bijboeken, zoals bijvoorbeeld een woestijn safari per quad, diverse boottochten of een 1001 nacht show.
Inbegrepen: all inclusive.
Dag 15: Terugvlucht
Vandaag zit je reis naar Egypte er helaas al weer op. Je wordt naar de luchthaven gebracht voor de retourvlucht.
Goed om te weten
• Wijzigingen in het programma voorbehouden
• Lunch en/of diner optioneel bij te boeken voor dag 2, 3, 4, 5 en 6
Inbegrepen
Inclusief
• • Vlucht Amsterdam-Cairo en Hurghada-Amsterdam (via Cairo) met Egyptair (incl. 2x 23 kg bagage)
• Binnenlandse vlucht CAI-ASW
• Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
• Visumkosten
• Transfers bij aankomst en vertrek
• Tijdens de rondreis vervoer per (mini)bus met airconditioning
• Verblijf in 4- of 5 sterren hotels
• 5 nachten verblijf in Cairo o.b.v. logies en ontbijt
• 1 nacht verblijf in Aswan o.b.v. logies en ontbijt
• 4 nachten Nijlcruise o.b.v. volpension
• 4 nachten verblijf in Hurghada o.b.v. all inclusive
• Programma inclusief entree gelden voor de genoemde bezienswaardigheden
• Engelstalige gids
• Diensten van onze lokale agent
• Reisgids Egypte
Exclusief
• • Overige maaltijden
• Fooien
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Optionele excursies zoals Abu Simbel (kosten o.b.v. 2 pers. ca. €145 p.p.)
• Toegang tot de mummiezaal in het Egyptisch museum
• Reis- en/of annuleringsverzekering
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Reserveringskosten
• Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.