Egypte Compleet
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
All-inclusive relaxen aan het strand van de Rode Zee
Alle hoogtepunten van Cairo
Bezoek aan de stad van Cleopatra: Alexandrië
Piramides en de Sphinx
4-daagse Nijlcruise
Vallei der Koningen, Karnaktempel en alle andere hoogtepunten van Luxor
Aswan en Nassermeer
Privérondreis
Gegarandeerd vertrek
Algemeen
Alle hoogtepunten van dit prachtige land komen in deze rondreis aan bod. Je doorkruist letterlijk het hele land: van de noordelijk gelegen stad Alexandrië aan de Middellandse Zee, het zuidelijk gelegen Abu Simbel aan het Nassermeer en de grens met Soedan tot aan de kleurrijke onderwaterwereld van de Rode Zee. Zowel cultuur als een beetje natuur zullen je versteld doen staan. In de hoofdstad Cairo breng je natuurlijk een bezoek aan de piramides en het Egyptisch museum. Maar ook de stad van misschien wel de bekendste koningin ooit, Cleopatra, wordt niet overgeslagen. Alexandrië ligt aan de Middellandse Zee en is heel anders dan de andere steden in het land. Uiteraard mag een Nijlcruise niet ontbreken aan deze reis. Met een comfortabel schip vaar je langs alle hoogtepunten tussen Luxor en Aswan. Behalve de steden en een cruise, mag een heuse woestijnervaring natuurlijk ook niet ontbreken. Vanuit Cairo ga je naar het ongerepte woestijn gebied van El Fayoum waar je naast kletterende watervallen, azuurblauwe meren, opgewaaide zandwallen en rotsformaties, zelfs prehistorische walvis skeletten zult tegenkomen. Na al deze prachtige bezienswaardigheden, sluit je de reis af aan de beeldschone Rode Zee, waar je nog heerlijk een paar daagjes kunt bijkomen van alle indrukken die je hebt opgedaan tijdens je reis.
Hoogtepunten
• Alexandrië
• Piramides en de Sphinx
• Egyptisch museum
• Woestijn van El Fayoum
• Nijl
• Aswan
• Nubisch dorp
• Abu Simbel
• Nassermeer
• Luxor- en Karnak tempel
• Vallei der Koningen
• Zon, zee en strand in Hurghada
Minimum deelname
• Minimaal 2 personen
• Prijs voor 1 persoon is op aanvraag
Hotels
De reis is gebaseerd op de volgende hotels.:

Alexandrië:
4* - Sheraton Montazah
5* - Helnan Palestine

Cairo:
4* - Hotel Golden Tulip Flamenco of Cairo Pyramids
5* - Hotel Steigenberger Tahrir of Steigenberger Pyramids

Aswan:
4* - Hotel Basma
5* - Hotel Mövenpick Aswan

Nijlcruise:
4* - M/S Alyssa (officieel 5*)
5* - M/S Alyssa

Hurghada:
4* - Sindbad Beach Club
5* - Continental

Indien een van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Vluchtinformatie
• Je vliegt heen naar Cairo, terug vanaf Hurghada (overstap in Cairo)
Reisleiding
• Engelstalige gids
• Engelstalige reisleider
• Chauffeur
Dagprogramma
Dag 1: Aankomst Alexandrië
Met Egyptair vlieg je rechtstreeks naar de hoofdstad van Egypte, Cairo. Met haar 20 miljoen inwoners is Cairo een drukke, hectische stad en behoort tevens tot één van de grootste steden van Afrika. Op de luchthaven wordt je opgewacht door een vertegenwoordiger ons agentschap Solar Empire die je zal helpen met het visum. Vervolgens reis je in ca. 2,5 à 3 uur per (privé) airconditioned busje naar de stad Alexandrië en word je naar je hotel gebracht.
Dag 2: Alexandrië
Alexander de Grote heeft het opgericht. Koningin Cleopatra heerste erover. De geboorte en vroege geschiedenis van Alexandrië is een visitekaartje met beroemde namen.

Je start de dag bij de Pompey’s Pillar. Deze rijst op uit de ruïnes van de oude en beroemde Serapeion (tempel van Serapis), die ooit werd gebruikt om de overloop van manuscripten van de Grote Bibliotheek van Alexandrië op te slaan.

Daarna naar de catacomben van Kom el-Shuaqqfa, welke zijn uitgehouwen uit de rots. Hier kun je o.a. de grafkamer en de Sepulchral-kapel binnengaan. Deze grafkamers zijn elk groot genoeg voor drie of vier mummies.

In de middag vervolgen we de reis naar Fort Qaitbey, wat sinds 1480 de oostelijke haven van Alexandrië bewaakt en aan het begin van de corniche ligt. Binnen in het fort kun je de diverse kamers verkennen en naar het dak klimmen voor een mooi uitzicht over de Middellandse Zee en de corniche. Op dit stuk van de corniche liggen diverse kleurrijke vissersbootjes op het strand.

Alvorens terug te keren naar je hotel maak je nog een laatste stop bij het paleis van Montazah; een weelderige oase van hoge palmbomen, gazons en bloemen. Het paleis is ooit gebouwd als een jachthuis in de jaren 1890 en werd later het koninklijke familie zomerhuis.

Inbegrepen: ontbijt en lunch.
Dag 3: Bibliotheek van Alexandrië - Cairo
Voordat je terugkeert naar Cairo, brengen we eerst een uitgebreid bezoek aan de beroemde bibliotheek van Alexandrië. Dit prachtig vormgegeven culturele centrum is het moderne afgietsel van de oude grote bibliotheek van Alexandrië en bevat een aantal musea. Het gebouw, welke lijkt op een gigantische zonneschijf, bevat een enorme leeszaal welke wel acht miljoen documenten kan bevatten. De twee belangrijkste attracties zijn het Manuscriptmuseum, met zijn prachtige collectie oude teksten en rollen, en het Antiquities Museum. Maar er zijn ook roterende kunstexposities, een permanente Egyptische volkskunstcollectie, een Science Museum en een Planetarium.

Inbegrepen: ontbijt.
Dag 4: Egyptisch museum & Oude stad
Na het ontbijt in het hotel vertrek je voor een bezoek aan het Egyptisch Museum. Hier vind je een absoluut verbluffende verzameling antiquiteiten, sommige al meer dan 5000 jaar oud. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de Toetanchamon-galerijen (o.a. het dodenmasker, sarcofagen en de leeuwentroon; allen gevonden in het graf van koning Toetanchamon wat de grootste en rijkste verzameling grafgoederen is ooit gevonden in een Egyptische tombe) en de mummiekamer waar je persoonlijk gedag kunt zeggen tegen Hatshepsut, Tuthmosis II, Ramses II en Seti I. De toegang tot de mummiekamer is tegen betaling (ca. €8) en kun je ter plaatse afrekenen.

Vervolgens breng je een bezoek aan de oude stad, bestaande uit o.a. de Koptische en Islamitische wijk en de Citadel. De Citadel vindt haar oorsprong in de twaalfde eeuw en is eigenlijk een ommuurd dorp (met o.a. de Mohamed Ali Moskee, waar je naar binnen gaat) waarin de toenmalige Sultan Saladin beschermd kon worden tegen kruisvaarders. Hierdoor is het op een heuvel gebouwd en heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de Koptische wijk breng je een bezoek aan o.a. de hangende kerk uit de 9e eeuw. Deze orthodoxe kerk wordt zo genoemd omdat hij op de fundering van vluchttunnels gebouwd is en ‘hangt’ op deze constructie. Voor veel christelijke reizigers is het echte hoogtepunt een bezoek aan de kerk van St. Sergius en Bacchus. De plaatselijke legende zegt dat hier de Maagd Maria met baby Jezus en de familie verscholen zaten tijdens het bloedbad op mannelijke baby's van koning Herodes. Verderop in de wijk ga je nog naar de Ben Ezra-synagoge en de moskeeën van Al Refa’ee en Sultan Hassan.

Alvorens naar je hotel terug gebracht te worden, ga je eerst nog naar Khan-el-Khalili. Deze typische Souk (bazaar) is door de vele smalle straatjes en steegjes een waar labyrint, waar je lekker kunt slenteren door de vele kleurrijke straatjes en de mooiste souvenirs kunt kopen. Je vindt hier werkelijk alles; van antiek en prachtige metalen lampen tot lokaal geweven textiel, plastic piramides, papyrus en specerijen.

Inbegrepen: ontbijt en lunch. 

Optionele (avond)excursies: Cairo by night (folklore dansshow) of Nijlcruise diner met show.
Dag 5: El Fayoum oase
Vandaag wat anders dan alleen cultuur, je gaat de woestijn in! Je rijdt in zuidelijke richting en stopt als eerst bij ‘Qasr el Sagha’. Dit gebied in de El Fayoum oase stond vroeger bekend om haar waardevolle steengroeves met basalt en goud. Hier bezoek je de restanten van een oude tempel, maar dit is ook 1 van de beste plekken om gouden munten uit de oudheid te vinden.

Vervolgens rijd je verder de woestijn in. De bodem van de prehistorische zee die hier vroeger lag, ziet er nu uit als een maanlandschap vol met opgewaaide zandwallen en rotsformaties. Kale vlaktes wisselen af met natuurlijke zandkunstwerken die door wind zijn ontstaan. Met een beetje geluk spot je nog Egyptische fauna in het gebied, want Egyptische gazelles, zandvossen, maar ook zeldzame vogels en verschillende soorten arenden en valken kunnen hier gespot worden.

In Wadi el Rayan, een natuurreservaat met o.a. meren en watervallen, maak je een stop om even te relaxen bij een van de meren. Bij een strandtentje aan het meer heb je een heerlijk uitzicht op het blauwe water en de palmbomen.

Vervolgens naar de Walvisvallei, wat misschien wel 1 van de best verborgen geheimen van Egypte is. Want bij de Egyptische woestijn denk je toch vooral aan kamelen en niet direct aan walvissen. En dat is nou precies wat hier in de woestijn gewoon in de openlucht te vinden is: indrukwekkende skeletten, botresten en andere fossiele vondsten van de diverse prehistorische walvissen die hier miljoenen jaren geleden leefden, toen dit woestijngebied nog een uitgestrekte oceaan was. Het aantal fossielen, de concentratie en de kwaliteit ervan in dit gebied hier is uniek, evenals hun toegankelijkheid en omgeving in een aantrekkelijk en beschermd landschap.

Rond zonsondergang kom je aan bij het guesthouse waar een vers bereide maaltijd van de traditionele grill voor je klaar staat. Vergeet ’s avonds niet te genieten van de werkelijk prachtige sterrenhemel…

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Dag 6: Kamelen safari bij zonsopkomst en piramides van Dahshur
Vroeg uit de veren vandaag. Je klimt op de rug van een kameel en beetje voor beetje komt de zon op. Zie hoe het bijzondere licht de woestijn rood kleurt. Na de safari staat er een traditioneel ontbijtje klaar en keer je terug richting het drukke Cairo.

Onderweg vind je ook de piramides van Dahshur: de geknikte en rode piramide. Hier kun je zien hoe moeilijk het was om de gladde piramides te maken. De mislukte of geknikte piramide was het eerste experiment van farao Snefroe, de vader van Cheops (Cheops heeft uiteindelijk de allergrootste piramide van Egypte gebouwd in Gizeh, deze bezoek je morgen). Het moest een gladde piramide worden en geen getrapte zoals die van Zoser, maar halverwege het bouwen ontdekten ze dat de hellingshoek te stijl werd en werd er besloten om de hoek wat aan te passen en er een knik in te maken. Zijn tweede piramide, de rode piramide die ernaast staat, is om te bewijzen dat hij wel degelijk een ‘perfecte’ piramide kon laten bouwen.

Inbegrepen: ontbijt en lunch.
Dag 7: Piramides en Sphinx
Vandaag breng je een bezoek aan de grootste attractie van Egypte, de piramides! Ondanks de hitte, het stof en de toeristische drukte, mag je dit zeker niet missen. De Piramide van Cheops (ook wel de Grote Piramide of Piramide van Khufu genoemd) is de grootste piramide. Verder naar het zuiden op het plateau ligt de Piramide van Chephren (ook bekend als de Piramide van Khefre), die een intern tunnelgebied heeft waar je eventueel ook in kan, en de kleinere Piramide van Mycerinus (Piramide van Menkaure). De bewaker van deze dodentempels is de 20 meter hoge Sphinx.

Na de lunch ga je naar de uitgestrekte necropolis (stad van de doden) van Sakkara. Sakkara was in de Egyptische oudheid een grafveld behorend bij de hoofdstad Memphis. De trappiramide van koning Zoser was de eerste stenen structuur die in de wereld is verschenen en stamt al uit de 3e dynastie (27e eeuw voor Chr.).

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner (trein).

Optionele (avond)excursie: Sound & Light show bij de piramides
Nachttrein Giza-Aswan
Aan het einde van de dag wordt je naar het station van Giza gebracht voor de nachttrein naar Aswan. Reguliere treinen zijn doorgaans voor toeristen wat moeilijk toegankelijk, maar de slaaptrein is daarentegen juist 1 van de leukste manieren om door Egypte te reizen. De reis naar Aswan duurt ongeveer 13 uur. Je slaapt in een 2-persoonscouchette met een kleine wasgelegenheid, het toilet is op de gang. De service aan boord is uitmuntend. Zo is er een treinsteward aanwezig die je vragen beantwoordt en in je afsluitbare coupé berg je je bagage veilig op. Als je de volgende ochtend wakker wordt kijk je je ogen uit!
Dag 8: Aswan
In de ochtend, na je ontbijt, arriveer je in Aswan. Het is een verademing om hier rond te lopen. Wanneer je in Aswan bent zul je merken dat het hier anders is dan op andere toeristische plekken in Egypte. Waar steden als Cairo en Luxor chaotisch en zeer druk zijn, heerst hier een bepaalde rust. De lokale bevolking, de Nubiërs, zijn minder opdringerig en een stuk relaxter dan elders in Egypte. Daarnaast is Aswan bijzonder fotogeniek, want de Nijl hier op haar mooist. Prachtige goudgele zandduinen aan de oevers, diverse rotsformaties en eilandjes in de Nijl en de sierlijke felucca’s maken het geheel tot een waar plaatje.

In de ochtend ga je naar de heilige tempel van godin Isis (beter bekend als Philae-tempel). Met een klein traditioneel motorbootje vaar je naar de deze prachtige tempel. De Philae-tempel, gelegen tussen de 2 dammen van Aswan, heeft grote bekendheid gekregen doordat de gehele tempel is verplaats naar een hoger gelegen eiland. Door de bouw van de Hoge dam zou de tempel in zijn geheel onder water verdwijnen. De tempel werd helemaal in stukken gesneden en is ietsje verderop op een hoger gelegen eiland weer opgebouwd.

Vervolgens staat Aswan's Hoge Dam op het programma. Dit is het meest geprezen en toch controversiële bouwproject van Egypte. De dam, waarvan de bouw in 1960 was begonnen en 11 jaar in beslag nam, was het project van president Nasser en werd uiteindelijk gerealiseerd door financiering en technische hulp van de Sovjet-Unie. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het Nassermeer, het grootste kunstmatige meer ter wereld dat ontstond na de bouw van deze dam.

Vervolgens ga je aan boord van een felucca, een traditionele Egyptische zeilboot. Even een momentje ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht. Je zeilt langs de vele eilanden bij Aswan, zoals Elephantine Island. Op Kitcheners Island ga je van boord en breng je een bezoek aan de botanische tuinen, de mooiste botanische tuin van Egypte.

Inbegrepen: ontbijt (trein).
Dag 9: Abu Simbel & Nubian Village
Voor een complete Egypte ervaring mag een bezoek aan Abu Simbel niet ontbreken. Wij vonden dit een van de mooiste tempels, dus deze willen we jou niet onthouden. De meeste tours vertrekken erg vroeg (lees; in de nacht), maar wij vertrekken in de ochtend*. Fijn omdat je niet midden in de nacht op hoeft. Daarnaast zijn, als wij aankomen, de vroege vogels allemaal al weer weg. Lekker rustig dus! Het is wel een stukje rijden, ca. 3 uur, maar je gaat wederom met een privébusje, dus je kan eventueel je kussen meenemen zodat je nog een beetje kunt bijslapen.

*naar keuze is het uiteraard mogelijk om wel eerder te vertrekken. Bijvoorbeeld in de zomer als de temperatuur overdag te warm is.

Eenmaal aangekomen in Abu Simbel zal het je verbazen hoe traditioneel en authentiek het hier nog is. De ingang van het tempelcomplex is aan de achterzijde, waardoor het niet direct zichtbaar is hoe ontzagwekkend het complex is. Met een gids loop je richting de tempels en beetje bij beetje worden ze zichtbaar. Deze 2 tempels zijn gebouwd door Ramses II, een van de grootste en belangrijkste farao’s die Egypte gekend heeft. De eerste en tevens grootste tempel heeft 4 grote beelden van Ramses II, de tweede en kleinere tempel heeft hij laten bouwen voor zijn geliefde vrouw Nefertari. Bijzondere aan de grote Ramses II tempel is dat er achterin de tempel 4 beelden van goden zijn uitgehakt. 2x per jaar staat de zon precies recht op de ingang en schijnt het zonlicht tot helemaal achterin de tempel en verlicht de goden. Echter, 1 god blijft altijd in het donker; de god van de duisternis (god Ptah). Zo bijzonder dat de Egyptenaren zo lang geleden al zo ver waren in astronomie. Ook deze tempels zijn beide gered door een opmerkelijk UNESCO-reddingsproject in de jaren 1970 omdat ook deze tempels onder water zouden verdwijnen door de bouw van de Hoge dam.

Na het bezoek aan deze tempels keer je terug naar Aswan. Alvorens aan boord van het cruiseschip te gaan, gaan we eerst langs bij een traditioneel, Nubisch dorpje. Deze dorpjes zijn kenmerkend door de vele kleurrijke huisjes. Slenter door de straatjes, maak een tocht op een kameel of koop een heerlijk geurende kruiden bij een van de kraampjes.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Nijlcruise
In Luxor en Aswan (en daar tussen) verblijf je op een comfortabel cruiseschip. Deze cruiseschepen zijn de handigste en meest comfortabele manier om dit interessante stuk van de Nijl te ontdekken, zonder dat je telkens hoeft te wisselen van accommodatie. Je verblijft in een eigen cabine met badkamer. Indien het schip aangemeerd is, ligt het (meestal) aan andere schepen vast (max. 5 schepen achter elkaar). Tijdens de Nijlcruise verblijf je o.b.v. volpension.
Dag 10: Kom Ombo & Edfu
Als eerste staat vandaag de tempel van Kom Ombo op het programma. Dit is een zeer uitzonderlijke tempel, want deze tempel is eigenlijk opgebouwd uit twee delen. De dubbeltempel is in tegenstelling tot alle andere tempels in Egypte gewijd aan 2 goden; enerzijds de valkengod Horus en anderzijds de krokodillengod Sobek.

Vervolgens vaar je verder naar de Tempel van Horus in Edfu. Vergeleken met de tempels en monumenten elders in Egypte, is deze tempel respectievelijk vrij jong in leeftijd. Maar mede daardoor waarschijnlijk ook een van de best bewaarde tempels van het land. Tussen de kolossale zandstenen muren bedekt met gigantische hiërogliefen lijkt het alsof de tempel gemaakt is voor reuzen en voel je ongetwijfeld de alomvattende kracht van vroegere Egyptische rijk.

Nadat iedereen weer aan boord is vaart het schip verder, via de sluizen van Esna, naar Luxor, waar het schip zal aanmeren.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Dag 11: Luxor west- en oostoever
We beginnen vandaag met de beroemde Vallei der Koningen, wat verscholen ligt tussen rotsachtige steile hellingen. Dit was de laatste rustplaats voor de koningen van de 18e, 19e en 20e dynastie. In de vallei zijn 63 graven, waaronder de beroemde jongenskoning Toetanchamon. De graftombe van koning Toetanchamon is in 1922 volledig intact gevonden (deel van deze schatten zijn tentoongesteld in het Egyptisch Museum).

Vervolgens ga je naar de tempel van Deir el-Bahri, ook wel de Tempel van koningin Hatshepsut genoemd. Het tempelcomplex is aangelegd op drie terrassen die uit de vlakte oprijzen. Binnenin is het complex rijkelijk versierd met beelden en inscripties. Opmerkelijk om te zien is hoe koningin Hatshepsut zichzelf presenteerde: als een mannelijke farao met baard en schort. Zo toonde ze aan dat ze de autoriteit van een koning bezat.
Alvorens je naar de oostoever gaat breng je eerst nog een bezoek aan de ruim 19 meter hoge Kolossen van Memnon. Deze 2 enorme standbeelden zijn overgebleven van de Dodentempel van Amenhotep III.

De Karnak tempel aan de oostoever zal zonder twijfel het hoogtepunt van de dag zijn. Van alle vele monumenten van Luxor is het tempelcomplex van Karnak het meest verbazingwekkende. Binnen het terrein zijn de Grote Tempel van Amon, de Tempel van Khons en de Feesttempel van Thoetmosis III, evenals vele andere gebouwen. Alle monumenten hier zijn op een gigantische schaal, je lijkt wel te zijn verkleind als je omhoog kijkt naar de machtige kolommen en kolossale beeldhouwwerken.

De Luxor tempel is een ode aan het veranderende gezicht van Egypte door de eeuwen heen. Het is gebouwd door Amenophis III, maar door de decennia heen hebben verschillende farao’s dingen toegevoegd, veranderd of verwijderd. Tijdens het christelijke tijdperk onderging de tempel zelfs een transformatie naar een kerk, terwijl in de islamitische periode de moskee van Abu el-Haggag werd gebouwd.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.

Optionele (ochtend)excursie: ballonvaart bij zonsopkomst.
Dag 12: Luxor - Hurghada
Na het ontbijt aan boord van het schip check je uit en wordt je per airconditioned busje naar de badplaats Hurghada gebracht. De transfer duurt ongeveer 4 uur. In de middag kom je aan in je hotel. Hier verblijf je o.b.v. all inclusive.

Inbegrepen: ontbijt, lunch* en diner.

*lunch is afhankelijk van de aankomsttijd in het hotel in Hurghada.
Dag 13-14: Hurghada
Dagen ter vrije besteding. Geniet van de faciliteiten van het hotel, ga lekker zonnebaden aan het strand of ontdek de prachtige onderwaterwereld van de Rode Zee. Je kunt eventueel ook optionele excursies bijboeken, zoals bijvoorbeeld een woestijn safari per quad, diverse boottochten of een 1001 nacht show.

Inbegrepen: all inclusive.
Dag 15: Terugvlucht
Vandaag zit je reis naar Egypte er helaas al weer op. Je wordt naar de luchthaven gebracht voor de retourvlucht.
Goed om te weten
• Wijzigingen in het programma voorbehouden
Inbegrepen
Inclusief
• Vlucht Amsterdam-Cairo en Hurghada-Amsterdam (via Cairo) met Egyptair (incl. 2x 23 kg bagage)
• Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
• Visumkosten
• Privétransfers bij aankomst en vertrek
• Tijdens de rondreis privévervoer per (mini)bus met airconditioning
• Naar keuze verblijf in 4 of 5 sterren hotel o.b.v. logies en ontbijt
• 5* Nijlcruise o.b.v. vol pension
• Nachttrein Giza-Luxor o.b.v. privécabine inclusief stapelbed en kleine wasgelegenheid
• Programma inclusief alle entreegelden voor de genoemde bezienswaardigheden
• Engelstalige gids
• Diensten van onze lokale agent
Exclusief
• Overige maaltijden
• Fooien
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Toegang tot de mummiezaal in het Egyptisch museum (ca. €8,-)
• Reis- en/of annuleringsverzekering
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.