Het andere Egypte
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
Privérondreis
Couleur locale overnachten
Geen file varen op de Nijl
Off the beaten track
Kookworkshop
Kamelenmarkt
Bedoeïenen
Woestijn safari
Algemeen
Ben je al eens in Egypte geweest, of wil je het échte Egypte ontdekken? Dan hoef je niet verder te zoeken. Met deze rondreis sla je de absolute hoogtepunten zoals de piramides en de tempel van Karnak natuurlijk niet over, deze blijven verbazingwekkend mooi en kun je nooit genoeg zien. Maar daarnaast ga je ook van de gebaande paden. Zo maak je geen Nijlcruise tussen Aswan en Luxor, maar op het Nassermeer. En wat nou zou leuk is, naast dat hier onontdekte pareltjes van tempels staan, zijn er ook maar enkele schepen die op het meer varen, dus lekker rustig! Daarnaast mogen natuurlijk bijzondere overnachtingen niet ontbreken. Wat dacht je van een Nubisch huis, een bedoeïenenkamp in de woestijn en een nachttrein? En last but not least, de prachtige en ongerepte woestijn. Naast kletterende watervallen, azuurblauwe meren, opgewaaide zandwallen en rotsformaties, zul je hier zelfs prehistorische walvisskeletten tegenkomen.
Hoogtepunten
• Couleur locale overnachten
• Geen file varen op de Nijl
• Nassermeer
• Aswan
• Abu Simbel
• Kookworkshop
• Kamelenmarkt in Daraw
• Bedouine
• Woestijn safari
Minimum deelname
• Minimaal 2 personen
• Prijs voor 1 persoon is op aanvraag
Hotels
De reis is gebaseerd op de volgende hotels:

Aswan:
Nubian House Anakato

Nassermeer cruise:
M/S Mövenpick Prince Abbas

Abu Simbel
Nubian House Eskaleh of Tuya

Luxor
Mercure Luxor Karnak

Cairo:
Steigenberger Pyramids

El Fayoum:
Mood Chalet Fayoum

Indien een van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Vluchtinformatie
• Je vliegt heen, via Cairo, naar Aswan en terug vanaf Cairo
Reisleiding
• Engelstalige gids
• Engelstalige reisleider
• Chauffeur
Dagprogramma
Dag 1: Aankomst Aswan
Met Egyptair vlieg je, via de hoofdstad Cairo, naar Aswan. Op de luchthaven wordt je opgewacht door een vertegenwoordiger van ons agentschap Solar Empire die je zal helpen met het visum. Vervolgens wordt je naar een Nubisch dorpje gebracht, waar je zult overnachten.
Dag 2: Aswan
Aswan is een verademing om rond te lopen. Wanneer je in Aswan bent zul je merken dat het hier anders is dan op andere toeristische plekken in Egypte. Waar steden als Cairo en Luxor chaotisch en zeer druk zijn, heerst hier een bepaalde rust. De lokale bevolking, de Nubiërs, zijn minder opdringerig en een stuk relaxter dan elders in Egypte. Daarnaast is Aswan bijzonder fotogeniek, want de Nijl hier op haar mooist. Prachtige goudgele zandduinen aan de oevers, diverse rotsformaties en eilandjes in de Nijl en de sierlijke felucca’s maken het geheel tot een waar plaatje.

In de ochtend ga je naar de heilige tempel van godin Isis (beter bekend als Philae-tempel). Met een klein traditioneel motorbootje vaar je naar de deze prachtige tempel. De Philae-tempel, gelegen tussen de 2 dammen van Aswan, heeft grote bekendheid gekregen doordat de gehele tempel is verplaats naar een hoger gelegen eiland. Door de bouw van de Hoge dam zou de tempel in zijn geheel onder water verdwijnen. De tempel werd helemaal in stukken gesneden en is ietsje verderop op een hoger gelegen eiland weer opgebouwd.

Vervolgens staat Aswan's Hoge Dam op het programma. Dit is het meest geprezen en toch controversiële bouwproject van Egypte. De dam, waarvan de bouw in 1960 was begonnen en 11 jaar in beslag nam, was het project van president Nasser en werd uiteindelijk gerealiseerd door financiering en technische hulp van de Sovjet-Unie. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het Nassermeer, het grootste kunstmatige meer ter wereld dat ontstond na de bouw van deze dam.

Vervolgens ga je aan boord van een felucca, een traditionele Egyptische zeilboot. Even een momentje ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht. Je zeilt langs de vele eilanden bij Aswan, zoals Elephantine Island. Op Kitcheners Island ga je van boord en breng je een bezoek aan de botanische tuinen, de mooiste botanische tuin van Egypte.

Je overnacht wederom in een Nubisch dorp, waar tevens een traditioneel diner geserveerd zal worden.

Inbegrepen: ontbijt en lunch.
Dag 3: St. Simeon klooster
In de ochtend ga je per kameel ga je naar het eeuwenoude Sint Simeon klooster. Je rijd door de goudkleurige zandheuvels van de Nubische woestijn en plotseling zie je midden op een heuvel het klooster. Het klooster stamt uit de 7e eeuw na Christus en was één van de grootste kloosters in heel Egypte. Er moeten destijds heel wat kloosterlingen hebben gewoond. Nu zijn het vooral de overblijfselen van de fresco’s en ruimtes voor de kloosterlingen, met of zonder dak. Een van de kamers van de monniken is zeer goed bewaard gebleven en hierdoor krijg je een goed beeld hoe het kloosterleven vroeger geweest moet zijn.

Na het inchecken op het cruiseschip is de middag ter vrije besteding. Ga lekker relaxen bij het zwembad op het dakterras, of ontdek bijvoorbeeld Elephantine Island. Dit is een van de oudste plaatsten in Egypte met een aantal tempels en ruïnes. De Nubische dorpen Koti en Siou zijn leuke dorpjes om lekker rond te slenteren. De huizen zijn beschilderd met levendige kleuren en de kippen scharrelen rond in de nauwe steegjes. Een andere optie is om naar de Sharia al-Souq te gaan. Hier kun je souvenirs shoppen. Je vind hier bij de diverse kraampjes specerijen en parfums in overvloed, evenals traditionele galebeyas (lange gewaden), sjaals in alle kleuren van de regenboog, manden en zilverwerk.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Dag 4: Kalabsha tempel
Vanaf de Hoge dam heb je de tempel wellicht al zien liggen in de verte, maar vandaag gaan we er dan ook daadwerkelijk heen; de Kalabsha tempel. Met een klein bootje vaar je naar het eiland waar deze tempel nu ligt (want ook deze tempel is verplaats na de bouw van de Hoge dam). De meeste toeristen laten deze tempel links liggen, maar dat is eigenlijk zonde. Deze tempel werd in de Grieks-Romeinse periode gebouwd en is het grootste vrijstaande heiligdom van Egyptisch Nubië. De tempel is gewijd aan de god Mandoelis, een Nubische variant van de god Horus. Vlakbij de tempel bevindt zich een kleine rotstempel. Hier zie je afbeeldingen van Ramses II in zijn strijd tegen de Nubiërs en Aziaten. Daarna ga je naar de kiosk van Kertassi, waarvan de twee zuilen bij de toegang versierd zijn met prachtige Hathorkopjes.

Voor de lunch vaart het cruiseschip uit. In vergelijking met een cruise op de Nijl is dit een verademing! Er varen maar enkele schepen, dus geen filevaren. Het Nassermeer is maar liefst 500 km lang en loopt helemaal door tot in Soedan en is daarmee het grootste kunstmatige stuwmeer ter wereld. Het is ontstaan na de bouw van de Hoge Dam. Onderweg kun je genieten van het rustgevende geluid van het kabbelende water en de aanblik van het Egyptische landschap met golvende zandheuvels en granieten rotsen.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Dag 5: Wadi El Seboua & Amada
Na het ontbijt bezoek je Wadi el Seboua. Hier zijn meerdere Nubische tempels gevestigd. De grootste tempel is gebouwd ter ere van Ramses II en is gewijd aan een Nubische versie van de valkengod Horus. Het is een uit de rotsen gehouwen tempel, met een stenen pyloon die nog intact is. Ook de binnenplaats en de grote zaal bestaan nog steeds en er zijn ook enkele bewonderenswaardige schilderijen. De naam Wadi el Seboua betekent ‘De vallei van de Leeuwen’ in het Arabisch en verwijst naar de acht sfinxen die de tempel bewaken. Vanaf deze sfinxenlaan heb je een fenomenaal uitzicht over het Nassermeer, met in de verte het silhouet van de tempel van Dakka. Al deze tempels zijn ook verplaatst door aanleg van de Hoge dam.

Vervolgens varen we naar de monumenten van Amada. Hier bekijken we de kleine tempel van Amada, die aan de goden Amon-Re en Re-Harachte zijn gewijd. De beschilderde reliëfs behoren tot de mooiste die in Nubië te zien zijn. Ook de uit rotsen gehouden tempel van Derr en het graf van Penoet, een van de onderkoningen van Nubië onder Ramses VI, zullen worden bezocht.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Dag 6: Kasr Ibrim & Abu Simbel
In de ochtend kun je weer rustig genieten van de panorama’s die aan je voorbij glijden. Je vaart langs de Citadel van Kasr Ibrim, het enige stukje Nubië dat niet is verplaatst en nog boven het water uitsteekt. Dit was ooit een stad van betekenis hoog rijzend boven de rivier de Nijl. Vandaag de dag is het slechts een eiland vanwege de bouw van de Hoge dam. Enkel archeologen worden op het eiland toegelaten. Gelukkig vaart het schip er dicht langs, zodat je evengoed een aantal mooie foto’s kunt maken.

Vervolgens vaart het schip verder naar de eindbestemming Abu Simbel. Hier zal het schip eerst langs de tempels varen zodat je unieke foto’s vanaf het dek kunt nemen, alvorens aan te meren. Eenmaal aangekomen bij de ingang van het tempelcomplex loop je met een gids richting de tempels en beetje bij beetje worden ze weer zichtbaar (de ingang van het complex is aan de achterzijde). Deze 2 tempels zijn gebouwd door Ramses II, een van de grootste en belangrijkste farao’s die Egypte gekend heeft. De eerste en tevens grootste tempel heeft 4 grote beelden van Ramses II, de tweede en kleinere tempel heeft hij laten bouwen voor zijn geliefde vrouw Nefertari. Bijzondere aan de grote Ramses II tempel is dat er achterin de tempel 4 beelden van goden zijn uitgehakt in de rotsen. 2x per jaar staat de zon precies recht op de ingang en schijnt het zonlicht tot helemaal achterin de tempel en verlicht de goden. Echter, 1 god blijft altijd in het donker; de god van de duisternis (god Ptah). Zo bijzonder dat de Egyptenaren zo lang geleden al zo ver waren in astronomie. Ook deze tempels zijn beide gered door een UNESCO-reddingsproject in de jaren 1970.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.

Optionele excursie: Sound & Light show Abu Simbel
Dag 7: Kookworkshop Aswan
Niet al te vroeg op, vandaag hebben we geen haast. Ga op je gemak ontbijten en aan het einde van de ochtend vertrekken we richting Aswan, zo’n 3 uurtjes rijden door de woestijn. Eenmaal in Aswan aangekomen ga je weer naar het Nubische dorp waar je de eerste nacht ook hebt geslapen. Hier krijg je vanmiddag een heuse Egyptische kookworkshop en leer je hoe je de Egyptische lekkernijen zelf kunt maken. En uiteraard maak je het niet voor niks, want na afloop van de workshop moet er natuurlijk wel geproefd worden.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Dag 8: Kamelenmarkt Daraw, Kom Ombo en Edfu
Na een (vroeg) ontbijt verlaten we Aswan en rijden we, wederom om een privé-busje richting Luxor, wat zonder twijfel een waar openlucht museum te noemen is. Luxor is het vroegere Thebe, de eerste voormalige hoofdstad nadat Egypte weer herenigd was. Farao's uit het Nieuwe Koninkrijk bedekten de oevers van de Nijl met hun gigantische bouwwerken.

Als eerste bezoek je vandaag de kamelenmarkt in Daraw, de belangrijkste kamelenmarkt tussen Soedan en Cairo. Deze markt vindt plaats op een wisselende locatie maar aan de drukte en de met kamelen geladen vrachtwagens is zo te zien waar het is en anders weet de plaatselijke bevolking dat wel te vertellen. Er komen niet veel toeristen maar dit is desalniettemin des te bijzonder om eens te zien en mee te maken.
Een klein stukje rijden en we zijn bij de tempel van Kom Ombo. Dit is een zeer uitzonderlijke tempel, want deze tempel is eigenlijk opgebouwd uit twee delen. De dubbeltempel is in tegenstelling tot alle andere tempels in Egypte gewijd aan 2 goden; enerzijds de valkengod Horus en anderzijds de krokodillengod Sobek.

De laatste culturele bezienswaardigheid van vandaag is de tempel van Horus in Edfu. Vergeleken met de tempels en monumenten elders in Egypte, is deze tempel respectievelijk jong in leeftijd. Maar mede daardoor waarschijnlijk ook een van de best bewaarde tempels van het land. Tussen de kolossale zandstenen muren bedekt met gigantische hiërogliefen lijkt het alsof de tempel gemaakt is voor reuzen en voel je ongetwijfeld de alomvattende kracht van vroegere Egyptische rijk.

Vervolgens rijden we in ca. 2,5 uur naar Luxor. Onderweg zie je vele traditionele dorpjes, het lokale leven en de vele akkers op de vruchtbare oevers van de Nijl.

Inbegrepen: ontbijt en lunch.
Dag 9: Dendera en Abydos
In Dendera staat de grote tempel van de godin Hathor. Kleinere heiligdommen voor de godin zijn verspreid over het hele land. Zo zijn er in verscheidene plaatsen een cultuskapel in tempels van andere goden. In Dendera werd ze al sinds het Oude Rijk vereerd. Hathor is de godin van zang, dans, liefde, seksualiteit, erotiek, muziek, moederschap en vruchtbaarheid. Bij haar tempel in Dendera bevindt zich dan ook een ‘mammisi’, een geboortekapel. Vrouwen konden daar naartoe komen om een kind te baren. Hathor was dan ook bijzonder geliefd onder vrouwen. Zij offerden aan de godin hopend op zwangerschap, een goede geboorte, een gezond kind, etc.

Na de lunch ga je naar Abydos, waar je naar de kalksteen tempel van farao Seti I gaat. Deze tempel is opgericht door farao Seti I (de vader van misschien wel de belangrijkste farao van Egypte: Ramses II) en diende om zijn cultus in ere te houden. Abydos was het centrum voor de verering van de god Osiris en de farao hoopte deel te nemen aan de wederopstanding van Osiris.

Inbegrepen: ontbijt en lunch.

Optionele (avond)excursie: Sound & Light show bij de Karnak tempel
Dag 10: Luxor west- en oostoever incl. Habu
Vandaag beginnen we aan de met de beroemde Vallei der Koningen, wat verscholen ligt tussen rotsachtige steile hellingen. Dit was de laatste rustplaats voor de koningen van de 18e, 19e en 20e dynastie. In de vallei zijn 63 graven, waaronder de beroemde jongenskoning Toetanchamon. De graftombe van koning Toetanchamon is in 1922 volledig intact gevonden (deel van deze schatten zijn tentoongesteld in het Egyptisch Museum).

Vervolgens ga je naar de tempel van Deir el-Bahri, ook wel de Tempel van koningin Hatshepsut genoemd. Het tempelcomplex is aangelegd op drie terrassen die uit de vlakte oprijzen. Binnenin is het complex rijkelijk versierd met beelden en inscripties. Opmerkelijk om te zien is hoe koningin Hatshepsut zichzelf presenteerde: als een mannelijke farao met baard en schort. Zo toonde ze aan dat zíj de autoriteit van een koning bezat.

Met de beroemde Vallei der Koningen en de Tempel van Hatshepsut als de belangrijkste attracties aan de westoever, wordt Medinet Habu vaak over het hoofd gezien, maar dit is een van de mooiste tempels van Egypte. Vooral de kleurrijke reliëfs zullen een van de beste zijn die je zult zien. Het is één van de grootste oude tempels die ooit in Egypte is ontdekt en beslaat een totale oppervlakte van meer dan 66.000 vierkante meter. De tempel is speciaal gebouwd als een dodentempel van Ramses III, die de tweede farao van de 20e dynastie was evenals de laatste grote farao van het Nieuwe Rijk. Daarnaast werd de tempel ook gebruikt voor het aanbidden van de god Amon.

Alvorens je naar de oostoever wordt gebracht breng je eerst nog een bezoek aan de ruim 19 meter hoge Kolossen van Memnon. Deze 2 enorme standbeelden zijn overgebleven van de Dodentempel van Amenhotep III.

Van alle vele monumenten van Luxor is het tempelcomplex van Karnak het meest verbazingwekkende. Binnen het terrein zijn de Grote Tempel van Amon, de Tempel van Khons en de Feesttempel van Thoetmosis III, evenals vele andere gebouwen. Alle monumenten hier zijn op een gigantische schaal, je lijkt wel te zijn verkleind als je omhoog kijkt naar de machtige kolommen en kolossale beeldhouwwerken.
De Luxor tempel is een ode aan het veranderende gezicht van Egypte door de eeuwen heen. Het is gebouwd door Amenophis III, maar door de decennia heen hebben verschillende farao’s dingen toegevoegd, veranderd of verwijderd. Tijdens het christelijke tijdperk onderging de tempel zelfs een transformatie naar een kerk, terwijl in de islamitische periode de moskee van Abu el-Haggag werd gebouwd.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner (trein)

Optionele (ochtend)excursie: ballonvaart bij zonsopkomst
Nachttrein Luxor - Cairo
Aan het einde van de dag wordt je naar het station van Luxor gebracht voor de nachttrein naar Cairo. Reguliere treinen zijn doorgaans voor toeristen wat moeilijk toegankelijk, maar de slaaptrein is daarentegen juist 1 van de leukste manieren om door Egypte te reizen. De reis naar Cairo duurt ongeveer 10 uur. Je slaapt in een 2-persoonscouchette met een kleine wasgelegenheid, het toilet is op de gang. De service aan boord is uitmuntend. Zo is er een treinsteward aanwezig die je vragen beantwoordt en in je afsluitbare coupé berg je je bagage veilig op. Als je de volgende ochtend wakker wordt kijk je je ogen uit!
Dag 11: Egyptisch museum en Oude stad
Na aankomst in Cairo wordt je bij het station opgewacht voor een bezoek aan het Egyptisch Museum. Hier vind je een absoluut verbluffende verzameling antiquiteiten, sommige al meer dan 5000 jaar oud. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de Toetanchamon-galerijen (o.a. het dodenmasker, sarcofagen en de leeuwentroon; allen gevonden in het graf van koning Toetanchamon wat de grootste en rijkste verzameling grafgoederen is ooit gevonden in een Egyptische tombe) en de mummiekamer waar je persoonlijk gedag kunt zeggen tegen Hatshepsut, Tuthmosis II, Ramses II en Seti I. De toegang tot de mummiekamer is tegen betaling (ca. €8) en kun je ter plaatse afrekenen.

Vervolgens breng je een bezoek aan de oude stad, bestaande uit o.a. de Koptische en Islamitische wijk en de Citadel. De Citadel vindt haar oorsprong in de twaalfde eeuw en is eigenlijk een ommuurd dorp (met o.a. de Mohamed Ali Moskee, waar je naar binnen gaat) waarin de toenmalige Sultan Saladin beschermd kon worden tegen kruisvaarders. Hierdoor is het op een heuvel gebouwd en heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de Koptische wijk breng je een bezoek aan o.a. de hangende kerk uit de 9e eeuw. Deze orthodoxe kerk wordt zo genoemd omdat hij op de fundering van vluchttunnels gebouwd is en ‘hangt’ op deze constructie. Voor veel christelijke reizigers is het echte hoogtepunt een bezoek aan de kerk van St. Sergius en Bacchus. De plaatselijke legende zegt dat hier de Maagd Maria met baby Jezus en de familie verscholen zaten tijdens het bloedbad op mannelijke baby's van koning Herodes. Verderop in de wijk ga je nog naar de Ben Ezra-synagoge en de moskeeën van Al Refa’ee en Sultan Hassan.

Alvorens naar je hotel terug te worden, ga je eerst nog naar Khan-el-Khalili. Deze typische Souk (bazaar) is door de vele smalle straatjes en steegjes een waar labyrint, waar je lekker kunt slenteren door de vele kleurrijke straatjes en de mooiste souvenirs kunt kopen. Je vindt hier werkelijk alles; van antiek en prachtige metalen lampen tot lokaal geweven textiel, plastic piramides, papyrus en specerijen.

Inbegrepen: ontbijt en lunch.
Dag 12: El Fayoum oase
Vandaag wat anders dan alleen cultuur, je gaat de woestijn in! Je rijdt in zuidelijke richting en stopt als eerst bij ‘Qasr el Sagha’. Dit gebied in de El Fayoum oase stond vroeger bekend om haar waardevolle steengroeves met basalt en goud. Hier bezoek je de restanten van een oude tempel, maar dit is ook 1 van de beste plekken om gouden munten uit de oudheid te vinden.
Vervolgens rijd je verder de woestijn in. De bodem van de prehistorische zee die hier vroeger lag, ziet er nu uit als een maanlandschap vol met opgewaaide zandwallen en rotsformaties. Kale vlaktes wisselen af met natuurlijke zandkunstwerken die door wind zijn ontstaan. Met een beetje geluk spot je nog Egyptische fauna in het gebied, want Egyptische gazelles, zandvossen, maar ook zeldzame vogels en verschillende soorten arenden en valken kunnen hier gespot worden.

In Wadi el Rayan, een natuurreservaat met o.a. meren en watervallen, maak je een stop om even te relaxen bij een van de meren. Bij een strandtentje aan het meer heb je een heerlijk uitzicht op het blauwe water en de palmbomen.

Vervolgens naar de Walvisvallei, wat misschien wel 1 van de best verborgen geheimen van Egypte is. Want bij de Egyptische woestijn denk je toch vooral aan kamelen en niet direct aan walvissen. En dat is nou precies wat hier in de woestijn gewoon in de openlucht te vinden is: indrukwekkende skeletten, botresten en andere fossiele vondsten van de diverse prehistorische walvissen die hier miljoenen jaren geleden leefden, toen dit woestijngebied nog een uitgestrekte oceaan was. Het aantal fossielen, de concentratie en de kwaliteit ervan in dit gebied hier is uniek, evenals hun toegankelijkheid en omgeving in een aantrekkelijk en beschermd landschap.

Rond zonsondergang kom je aan bij het guesthouse waar een vers bereide maaltijd van de traditionele grill voor je klaar staat. Vergeet ’s avonds niet te genieten van de werkelijk prachtige sterrenhemel…

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.
Dag 13: Kamelen safari bij zonsopkomst en piramides van Dahshur
Vroeg uit de veren vandaag. Je klimt op de rug van een kameel en beetje voor beetje komt de zon op. Zie hoe het bijzondere licht de woestijn rood kleurt. Na de safari staat er een traditioneel ontbijtje klaar en keer je terug richting het drukke Cairo.

Onderweg vind je ook de piramides van Dahshur: de geknikte en rode piramide. Hier kun je zien hoe moeilijk het was om de gladde piramides te maken. De mislukte of geknikte piramide was het eerste experiment van farao Snefroe, de vader van Cheops (Cheops heeft uiteindelijk de allergrootste piramide van Egypte gebouwd in Gizeh, deze bezoek je morgen). Het moest een gladde piramide worden en geen getrapte zoals die van Zoser, maar halverwege het bouwen ontdekten ze dat de hellingshoek te stijl werd en werd er besloten om de hoek wat aan te passen en er een knik in te maken. Zijn tweede piramide, de rode piramide die ernaast staat, is om te bewijzen dat hij wel degelijk een ‘perfecte’ piramide kon laten bouwen.

Inbegrepen: ontbijt en lunch.
Dag 14: Piramides, Sphinx & Memphis
Vandaag breng je een bezoek aan de grootste attractie van Egypte, de piramides! Ondanks de hitte, het stof en de toeristische drukte, mag je dit zeker niet missen. De Piramide van Cheops (ook wel de Grote Piramide of Piramide van Khufu genoemd) is de grootste piramide. Verder naar het zuiden op het plateau ligt de Piramide van Chephren (ook bekend als de Piramide van Khefre), die een intern tunnelgebied heeft waar je eventueel ook in kan, en de kleinere Piramide van Mycerinus (Piramide van Menkaure). De bewaker van deze dodentempels is de 20 meter hoge Sphinx.

Na de lunch ga je naar de uitgestrekte necropolis (stad van de doden) van Sakkara. Sakkara was in de Egyptische oudheid een grafveld behorend bij de hoofdstad Memphis. De trappiramide van koning Zoser was de eerste stenen structuur die in de wereld is verschenen en stamt al uit de 3e dynastie (27e eeuw voor Chr.).

Inbegrepen: ontbijt en lunch.
Dag 15: Terugvlucht
Vandaag zit de reis naar Egypte er helaas al weer op. Je wordt naar de luchthaven gebracht voor de retourvlucht.

Inbegrepen: ontbijt
Goed om te weten
• Wijzigingen in het programma voorbehouden
Inbegrepen
Inbegrepen
• Vlucht Amsterdam-Aswan (via Cairo) en Cairo-Amsterdam met Egyptair (incl. 2x 23 kg bagage)
• Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
• Visumkosten
• Privé-transfers bij aankomst en vertrek
• Tijdens de rondreis privé-vervoer per (mini)bus met airconditioning
• Naar keuze verblijf in 4 of 5 sterren hotel o.b.v. logies en ontbijt in Cairo
• 5* Nijlcruise o.b.v. vol pension
• Nachttrein Luxor-Cairo o.b.v. privé-cabine inclusief stapelbed en kleine wasgelegenheid
• Programma inclusief alle entreegelden voor de genoemde bezienswaardigheden
• Engelstalige gids
• Diensten van onze lokale agent
Exclusief
• Overige maaltijden
• Fooien
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Optionele excursies
• Toegang tot de mummiezaal in het Egyptisch museum (ca. €8,-)
• Reis- en/of annuleringsverzekering
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.