Fly-drive Israel & Jordanie
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
Zie alle hoogtepunten
Unieke combinatiereis
Op eigen gelegenheid
In eigen tempo
Inclusief huurauto

Algemeen
Israël en Jordanië zijn ideale landen voor een fly-drive. Reis in je eigen tempo, maak stops waar je maar wilt en ervaar de beide landen op geheel eigen wijze. De wegen zijn goed en de bewegwijzering is in de regel ook in het Engels. Mocht het toch een keer onverhoopt gebeuren dat je even de weg kwijtraakt dan zal de lokale bevolking je ongetwijfeld weer de juiste weg wijzen. In Israël zie je bijna alle hoogtepunten met als extraatje natuurlijk de woestijn Wadi Rum, Petra en Amman in Jordanië.
Hoogtepunten
• Tel Aviv
• Caesarea
• Haifa
• Akko
• Nazareth
• Tiberias
• Jeruzalem
• Dode Zee
• Ramon krater
• Aqaba
• Woestijn Wadi Rum
• Petra
• Jerash
• Amman
Vluchtinformatie
Je vliegt heen naar Tel Aviv en terug vanaf Amman.
Autohuur
Verderop in het boekingsproces kun je kiezen voor een grotere auto of voor meerdere auto's indien je met een grotere groep reist. In Israël lever je de auto in op dag 11 in Eilat. Vanaf daar is er een transfer naar de Arava grens met Jordanië. Je gaat vervolgens met bagage lopend de grens over. Aan de Jordaanse kant van de grens wacht de transfer naar het stadskantoor in Aqaba. Daar neem je de Jordaanse huurauto in ontvangst, waarmee je je reis vervolgt.
Hotels
De reis is gebaseerd op de volgende accommodaties:
Tel Aviv - hotel Center Chic
Haifa - hotel Bay Club
Tiberias - hotel Prima Galil
Jeruzalem - hotel Prima Royale
Eilat - Isrotel Riviera
Wadi Rum - tentenkamp Sun City
Petra - hotel Edom
Amman - hotel Toledo
Indien een van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, wordt automatisch bij boeking een alternatieve accommodatie geboekt, waarbij ook de getoonde prijs tijdens het boekingsproces kan wijzigen. Je vindt de definitief geboekte hotels op de bevestiging.
Dagprogramma
Dag 1: Amsterdam - Tel Aviv
Bij aankomst in Tel Aviv zul je versteld staan van de bruisende atmosfeer. Geniet op één van de vele terrasjes aan het strand van een vers sapje, een kopje koffie of een verkoelende witte wijn.
Dag 2: Tel Aviv en Jaffa
Tel Aviv bruist 24 uur. Wandel over de boulevard langs het langgerekte zandstrand en ga 's avonds heerlijk uit eten in een van de vele gezellige eettentjes of restaurants. Ook een bezoek aan het oude Jaffa is de moeite waard. Slenter over de vlooienmarkt en laat je verleiden door de vele "vintage" aanbiedingen.
Dag 3: Tel Aviv - Haifa ca. 95 km
Op het gemak langs de kust in noordelijk richting. Uiteraard een stop in Caesarea om de Romeinse oudheden, waaronder het aquaduct, te bewonderen. In de levendige havenstad Haifa is de Bahai tempel met fraaie tuinen een letterlijk hoogtepunt.
Dag 4: Haifa - Tiberias ca. 90 km
Eerst nog een stukje langs de kust om de oude kruisvaarders-stad Akko te bezoeken. Daarna landinwaarts naar Nazareth met natuurlijk een bezoek aan de Kerk van de Aankondiging. Eind van de middag kom je aan in Tiberias.
Dag 5: Tiberias ca. 100 km
Een hele dag om de prachtige natuur en de vele plekken uit de bijbelse geschiedenis hier te bezoeken. Een boottochtje over het meer is een bijzondere ervaring. Maar ook een tocht verder noordwaarts over de prachtige Golan hoogte is een optie. 's Avonds staat er wellicht Petrusvis op het menu.
Dag 6: Tiberias -Jeruzalem ca. 175 km
Via Beth Shean, een goed bewaarde Romeinse opgraving, door de Jordaanvallei naar het zuiden, om uiteindelijk in Jeruzalem uit te komen.
Dag 7: Jeruzalem, de Oude Stad
Een volle dag die je doorbrengt binnen de oude stadsmuren of in elk geval daar vlakbij. Een dag vol onvergetelijke indrukken.
Dag 8: Jeruzalem en Bethlehem ca. 70 km
Vandaag de nieuwe stad met o.a. de Knesseth en Yad Vashem, zeer indrukwekkend. Indien mogelijk kun je ook Bethlehem bezoeken met uiteraard de Geboortekerk als één van de hoogtepunten.
Dag 9: Jeruzalem - Dode Zee - (Mitzpe Ramon) - Eilat ca. 275 km
Een korte rit brengt je naar de Dode Zee en naar de opgraving van Massada. Met de kabelbaan kun je hier naar boven. Natuurlijk even drijven in het zoute water, een onvergetelijke ervaring. Je vervolgt de reis verder de Negev woestijn in om uiteindelijk aan te komen bij de badplaats Eilat aan de Rode Zee. Je kunt er ook voor kiezen om een langere route te nemen en via Mitzpe Ramon te rijden. 's Middags, bezoek je dan natuurlijk de immense Ramon krater. Hou in dat geval wel rekening met een hele lange reisdag (je rijdt zo'n 100 kilometer extra). Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om geen bezoek te brengen aan Massada. Overnachting in Eilat.
Dag 10: Eilat
Na 9 mooie , maar inspannende dagen is het tijd voor een 'rustdag'. En waar kan dat beter dan aan de Rode Zee in de gezellige badplaats Eilat? Geniet dus even van het strand of het zwembad. Maar je kunt er natuurlijk ook op uit trekken naar bijvoorbeeld het Timna natuurpark.
Dag 11: Eilat-Wadi Rum ca. 80 km
Je levert de Israelische huurauto in Eilat in en wordt vervolgens naar de grens met Jordanie gebracht. Aan de 'overkant' wacht de transfer naar Aqaba, waar je de Jordaanse huurauto in ontvangst neemt en je vervolgens naar de woestijn van Wadi Rum rijdt voor een overnachting in een tentenkamp. 's Middags misschien eerst nog optioneel een jeepsafari of een tochtje per kameel over de zandduinen. Geniet van een heerlijk diner onder een prachtige sterrenhemel.
Dag 12: Wadi Rum - Petra ca. 95 km
Vroeg op voor een geweldige zonsopkomst in de woestijn. Mocht je dat gisteren nog niet hebben gedaan, dan heb je vanochtend nog de kans voor een optionele jeeptour of kamelenrit. In de middag op het gemak verder naar Petra. Overnachting in Petra.
Dag 13: Petra - Amman ca. 240 km
's Morgens ontdek je het "wereldwonder" Petra. In de loop van de dag reis je door naar Amman. Overnachting in Amman.
Dag 14: Amman - Jerash - Amman ca. 150 km
Vanuit Amman "op en neer" naar Jerash, één van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld. Neem hier rustig de tijd om terug te gaan in de tijd.
Dag 15: Amman en terugvlucht vanaf Amman
Een laatste ochtend om de hoogtepunten van de hoofdstad Amman te bekijken, zoals het amfitheater en de King Abdullah moskee.Helaas is het daarna al weer tijd om terug naar huis te vliegen.
Goed om te weten
Om de grensprocedure bij de grensovergang tussen Eilat en Aqaba soepel te laten verlopen, hebben wij een kopie van je paspoort nodig. Graag ontvangen we deze z.s.m. na reservering.
Je kunt de reis verlengen met elke accommodatie in Israël of Jordanië op deze website. Hiervoor kun je contact opnemen met onze reserveringsafdeling. Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.
De routesuggesties die wij voor je hebben uitgewerkt kunnen ook naar eigen inzicht worden aangepast, zowel in dagen als in de te bezoeken plaatsen. Boek je het volledige fly-drive arrangement bij Isropa (vluchten, huurauto en overnachtingen) dan ontvang je bij de reisbescheiden van ons een uitgebreid document met routesuggesties.
Inbegrepen
Inclusief
Heenvlucht naar Tel Aviv, terugvlucht vanaf Amman
Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
14 overnachtingen in middenklasse hotels o.b.v. logies/ontbijt
In Wadi Rum in tentenkamp o.b.v. halfpension
In Israël 9 dagen huurauto cat. YB (Chevrolet Spark of vergelijkbaar) van Sunny Cars o.b.v. all-inclusive pakket (alle verzekeringen, geen eigen risico) (ophalen luchthaven Tel Aviv en inleveren bij stadskantoor in Eilat)
In Jordanië 5 dagen huurauto vanaf dag 2 t/m vertrek cat. BB (Hyundai i20 of vergelijkbaar) van Sunny Cars o.b.v. all-inclusive pakket (alle verzekeringen, geen eigen risico) (ophalen stadskantoor Aqaba en inleveren luchthaven Amman)
Transfer van Eilat naar de grens met Jordanië en transfer van de grens naar Aqaba
Ondersteuning van onze lokale agenten in Israël en Jordanië
Exclusief
Exit fee Israël (ca. 100 NIS p.p.)
Niet genoemde maaltijden
Niet inbegrepen extra’s voor de huurauto (zie autohuurvoorwaarden)
Fooien
Uitgaven van persoonlijke aard
Reis- en/of annuleringsverzekering
Bijdrage Calamiteitenfonds
Grensbelastingen
Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.
Ontdek het veelzijdige Israël
Israël is een uniek en zeer veelzijdig vakantieland. Het is het land van woestijnen en besneeuwde bergtoppen; van het laagste punt op aarde, de Dode Zee, en de groene hoogvlakte van de Golan; een land met een ongekende en indrukwekkende geschiedenis, zowel oud als 'nieuw'. Bijbelse plaatsen, straatjes met oude ambachten en moderne badplaatsen aan de blauwe Middellandse Zee en de Rode Zee, Israël heeft het allemaal. De vakantiemogelijkheden zijn dan ook talrijk en gevarieerd.

Maar Israël is toch vooral hét land van de Bijbel, het land vol religieuze heiligdommen, van het Jodendom, het Christendom en de Islam. Jeruzalem wordt al eeuwenlang door de drie wereldgodsdiensten in haar greep gehouden.
Bijbelse plaatsen en wereldberoemde musea, straatjes met oude ambachten en moderne badplaatsen aan de blauwe Middellandse Zee en de Rode Zee, Israël heeft het allemaal. Of je nu een rondreis wilt maken, liever zelf rijdt tijdens een fly-drive, op zoek bent naar een zonvakantie in Eilat of stedentrip naar Tel Aviv of Jeruzalem, bij Isropa Reizen kan het allemaal!

Voor je vakantie naar Israël biedt Isropa Reizen een ruim aanbod aan hotels en kibboetsen door het hele land. Daarnaast kun je bij Isropa Reizen kiezen uit een groot aanbod rondreizen en fly-drives of naar eigen keuze je vakantie (laten) samenstellen. Alle accommodaties en routes worden door ons met zorg geselecteerd en samengesteld, om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken.
10 redenen voor een vakantie naar Israël
• Het land met de meest interessante geschiedenis
• Eilat aan de Rode Zee, een unieke zonbestemming voor de winter op nog geen 5 uur vliegen, met schitterende stranden en één van de mooiste duiklocaties van de wereld
• Tel Aviv, een geweldige stedentrip-bestemming met schitterend strand
• Jeruzalem met de oude stad: één van de culturele hoogtepunten in de wereld
• Veel excursiemogelijkheden
• Lekker eten
• Israël leent zich uitstekend voor fly-drive of rondreis
• Prima te combineren met het prachtige Jordanië
• Proef het authentieke leven in een kibboets op het platteland van Israël
• Eenvoudige of luxe hotels, je vind het allemaal in Israël

Tijd voor een nadere kennismaking.
De hoogtepunten van Israël die je gezien moet hebben!
• Meer van Tiberias (Galilea)
• De Palestijnse stad Jericho
• Middellandse Zee kust
• Nazareth
• Bethlehem
• Jeruzalem, de oude en de nieuwe stad
• Beersheva
• Negev woestijn
• De Dode Zee
• Badplaats Eilat
• Tel Aviv
Een cultuur met veel diversiteit
Israël heeft ongeveer 7,5 miljoen inwoners. Daarvan is ruim 80% joods en 20% niet-joods, meest Arabier. De grootste groep Arabieren is islamitisch, de rest is christelijk. Verder kent Israël nog Bedoeïenen, Druzen en enkele kleinere geloofsgroepen waaronder de Bahaï. Een derde deel van de Joden komt oorspronkelijk uit Europa of Amerika. De officiële talen zijn het moderne Hebreeuws (Ivriet) en het Arabisch. Engels is de derde, niet-officiële taal. Ook spreken velen nog de taal van het land waaruit zij geëmigreerd zijn.
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoontes, een andere cultuur en ander eten. Kortom: anders dan thuis. Dat is een van de aantrekkelijke kanten van de vakantie, maar ook een aspect om bij je vakantie verwachtingen rekening te houden.
Ontdek de boeiende geschiedenis van Israël
Israël is een republiek. Staatshoofd is de president. De Knesset, met 120 leden, is de wetgevende vergadering. Minstens een keer per vier jaar is er een verkiezing.
Welke taal wordt er in Israël gesproken?
De officiële taal in Israël is het Ivriet (modern Hebreeuws), maar in veel plaatsen kun je ook met Engels goed terecht. In een land met zoveel nationaliteiten kan een toerist met een groot aantal talen terecht en kan men zich ook met Duits of Frans verstaanbaar maken. Het Arabisch is de tweede taal.
Geografie van Israël
Israël grenst in het noorden aan Libanon en Syrië, in het oosten aan Jordanië, ten zuiden aan Egypte en ten westen aan de Middellandse Zee. De hoofdstad van Israël is Jeruzalem. De oppervlakte van Israël is 21.946 km². De vegetatie is overeenkomstig de verschillende geografische gebieden zeer uiteenlopend. Men oogst een veelvoud aan verschillende vruchten zoals sinaasappel, citroen, vijg, olijf, druif, granaatappel, abrikoos, perzik, noten, meloen en pruim. Daarnaast worden diverse groentesoorten als tomaat, komkommer, paprika, avocado en ui geteeld. Tot de bomen die er groeien behoren de dadelpalm, spar, olijfboom, pijnbomen en cipressen, eucalyptus, acacia en amandel. In Israël bloeien ook de orchidee, iris, oleander, krokus, hyacint, tulp, lelie, anemoon en narcis. De fauna is veelzijdig, ook al verwacht men dit niet in een land met veel woestijngebieden. Giftige en gevaarlijke dieren zijn er slechts in de Negev woestijn en aan de kust: de adder en de schorpioen. In de Rode Zee op de koraalriffen is een exotische onderwaterwereld te vinden. In de berggebieden huizen de steenbok, gazelle, lynx en wilde kat. In de woestijn leven naast de kameel en geit ook de hyena en jakhals. De vogelwereld is veelzijdig, met name in onze wintermaanden overwinteren of maken veel vogels een tussenstop in Israël. Afhankelijk van de locatie en tijdstip zijn de kraanvogel, witte pelikaan, adelaar, ooievaar, vele soorten roofvogels, waad- en zwemvogels, diverse soorten meeuwen veldleeuwerik, duif, sperwer, veel (zang)trekvogels te spotten.
Reisdocumenten Israël
Voor een reis naar Israël dien je te beschikken over een paspoort, dat bij vertrek uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig is. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig. Voor bezoeken aan Egypte en Jordanië gelden afwijkende voorwaarden.
Eten en drinken
Een vakantie naar het buitenland betekent ook vaak een andere keuken dan je gewend bent. Israël, een land met vele immigranten uit diverse landen, heeft een gevarieerde keuken. In de hotels worden vooral westerse gerechten geserveerd. Beroemd is het uitgebreide Israëlische ontbijtbuffet. Bijzonder is de koshere keuken, bij 90% van de restaurants en hotels aanwezig.
"Kosher" betekent letterlijk: schoon, rein, geschikt. De basis van deze keuken is een volledige scheiding van vlees- en melkproducten. Melk, room en kaas worden niet geserveerd in combinatie met vlees. De bekendste, niet geoorloofde producten zijn varkensvlees, schaaldieren en wild.
Geldzaken
De munteenheid van Israël is de nieuwe Israëlische shekel (nis), die bestaat uit 100 agarot. Er zijn diverse bankbiljetten en munten. Wij adviseren je weinig tot geen shekels van tevoren in Nederland te kopen. Je kunt wisselen in de grote hotels en bij de banken op de internationale luchthavens. Bewaar alle bonnetjes van de wisseltransacties want bij vertrek kun je op de luchthaven van Tel Aviv de shekels weer terugwisselen. De koers is ongunstig, dus hou zo min mogelijk shekels in bezit. In de toeristengebieden en ook in de steden, kun je ook geld opnemen via geldautomaten met je bankpas met pincode mits werelddekking is geactiveerd. Creditcards worden veelvuldig geaccepteerd.
Gezondheid
Voor een reis naar Israël zijn geen vaccinaties verplicht. Voor meer informatie kun je terecht bij de GG&GD of bij de huisarts. Als je een combinatiereis maakt met bijvoorbeeld Egypte en/of Jordanië kunnen afwijkende voorschriften bestaan. Het kraanwater in Israël is veilig om te drinken. Vanwege de smaak geef je misschien de voorkeur aan mineraalwater. Dat is overal in flessen te koop.
Elektriciteit
De stroom in Israël is 220 volt. Contactdozen hebben meestal drie gaatjes en voor een meegenomen apparaat heb je vaak een adapter nodig. Deze is ter plaatse verkrijgbaar.
Vervoer
Bus en trein
Israël heeft een vrij uitgebreid busnet en het vervoer per bus is relatief goedkoop. De bussen rijden van zondag t/m donderdag van 05.30 uur tot 24.00 uur, op vrijdag van 05.30 uur tot 15.00 of 16.00 uur en op zaterdag en feestdagen na zonsondergang tot 24.00 uur.
Het spoorwegennet is niet groot en er is geen frequente dienstregeling. Er loopt een spoorlijn van Naharya in het noorden tot Beersheva in het zuiden en van Tel Aviv naar Jeruzalem. Vooral de treinreis van Tel Aviv naar Jeruzalem gaat door een prachtig gebied.

Taxi's
Het gehele jaar door, op alle dagen (met uitzondering van Yom Kippur), rijden er taxi's. Je kunt een taxi aanhouden of via de hotelreceptie bestellen en je betaalt de prijs die de meter aangeeft. Tussen grote steden en bijvoorbeeld in Tel Aviv en Jeruzalem kun je ook gebruik maken van de 'sherut'. Dit is een taxi die je met anderen deelt (soort van taxibusje) en hiervoor gelden vaste tarieven.
Feestdagen
Sabbat, de wekelijkse rustdag, begint op vrijdagavond en eindigt op zaterdagavond bij zonsondergang. Winkels en kantoren zijn gesloten. Ook het openbaar vervoer ligt stil (met uitzondering van taxi’s). In de praktijk blijkt dat op vrijdagmiddag al veel gesloten is. Over het algemeen zijn de feestdagen te vergelijken met de Sabbat.

Nationale feestdagen 2019
• 10 februari Toe Biesjwat (Bomenfeest)
• 10 maart Poerim (Lotenfeest)
• 20-27 april Pesach (Pasen)
• 2 mei Holocaust herdenkingsdag
• 9 mei Dag van de herinnering
• 10 mei Onafhankelijksdag
• 23 mei Lag Ba'Omer
• 9 en 10 juni Sjavoeot (wekenfeest)
• 30 sept. en 1 okt. Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar)
• 9 oktober Yom Kipoer (grote verzoendag)
• 14-20 oktober Soekot (loofhuttenfeest)
• 23-30 december Chanoeka
Nuttige adressen
De Nederlandse Ambassade is gevestigd in Tel Aviv. Indien noodzakelijk, bijvoorbeeld als je je paspoort hebt verloren, kun je je wenden tot de consulaire afdeling van de Ambassade. Deze is geopend van maandag t/m donderdag van 08.00 - 16.30 uur.
Nederlandse Ambassade Beit Oz,
13e verdieping 14 Abba Hillel Street
Ramat Gan 52506 TEL AVIV
Tel. (972)-3.7540777 Fax. (972)-3.7540751
E-mail: nlgovtel@012.net.il

Noodgevallen (buiten kantooruren): (972) 54-4660288
In noodgevallen bel je 101 voor een ambulance, 100 voor de politie.

Israël heeft een verkeersbureau in Nederland waar je telefonisch of per e-mail terecht kunt voor informatie.
Tel. 020-6128850; geopend maandag t/m donderdag van 09.00 - 17.30 uur, op vrijdag van 09.00 - 15.00 uur.
Gesloten op Joodse en Christelijke feestdagen. E-mail: info@goisrael.nl
Openingstijden
Banken en kantoren
De openingstijden van banken en kantoren zijn van zondag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 16.00 uur tot 18.00 uur. Echter op maandag, woensdag, vrijdag en de dag voor een feestdag uitsluitend tijdens de ochtenduren.

Winkels
De meeste winkels zijn geopend van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. Op vrijdag en de dag voor Joodse feestdagen gaan de winkels om 14.00 uur dicht. Hotelwinkels zijn vaak ook 's avonds geopend. Joodse winkels zijn gesloten op vrijdagmiddag, zaterdag en feestdagen. Winkels met een islamitische eigenaar zijn gesloten op vrijdag en winkels met een christelijke eigenaar op zondag.
Telefoon
Vanuit Israël kun je rechtstreeks met Nederland bellen:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 31
Netnummer zonder de 0
Abonneenummer

Bellen vanuit Nederland:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 972
Netnummer zonder de 0
Abonneenummer
Openbare telefoons werken op munten of magnetische telefoonkaarten. Deze telefoonkaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij postkantoren. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van telefoons in hotels en restaurants maar die zijn duurder dan een openbare telefoon.

Vanuit Israël kun je ook z.g. 'collect-calls' maken.
In Israël wordt de mobiele telefoon volop gebruikt. Informeer, voor je eigen toestel, bij je provider of deze ook in Israël bruikbaar is.
Tijdsverschil
In Israël is het 1 uur later dan in Nederland. Het komt voor dat de datum van wijziging van zomertijd naar wintertijd (en andersom) in Israël niet gelijk loopt met de Nederlandse datum. Het tijdsverschil wijkt dan af.
Weer
Israël heeft een lange, warme zomer, vrijwel zonder regen, en over het algemeen een vrij zachte winter. Zelfs in de wintermaanden zijn er regelmatig stralende zonnige dagen (vooral in Eilat). Het land is (bijna) het hele jaar door geschikt voor een vakantie.
Israëls ligging tussen de Middellandse Zee en de woestijn bepaalt voor een groot gedeelte het weer. Israël kent maar liefst vier klimaatzones, van mediterraan tot woestijnklimaat. Het grootste deel van Israël is in twee seizoenen te verdelen, de hete, droge zomer en de koude, natte winter. Zo kunnen de temperaturen in Jeruzalem dalen tot 5 graden Celsius (laagste temperatuur ooit gemeten in Israël: -7 graden Celsius) met soms zelfs sneeuw, terwijl in het gebied rond de Dode Zee de temperatuur tot 45 graden Celsius kan oplopen. Ook in de berggebieden van noord-Galilea valt regelmatig sneeuw.
West-Israël bezit een mediterraan klimaat met droge, hete zomers en zachte, vochtige winters. De in het oosten gelegen slenk van el Ghor ontvangt minder dan 200 mm regen per jaar en kent daardoor een woestijnklimaat. In de zomer lopen de temperaturen plaatselijk vaak op tot meer dan 40 graden Celsius, met name als uit het oosten de 'hamsin' (Hebreeuws: sharav), een woestijnwind waait. De zomerwarmte wordt overdag getemperd door de dagelijkse zeewind vanuit het westen; de afkoeling 's nachts is vaak zo sterk dat er dichte nevels en zware dauw optreden.
De warmste gebieden van Israël zijn Eilat, het Aravadal in de Negev-woestijn, de laagst gelegen gebieden van de Jordaanvallei (hoogst gemeten temperatuur ooit: 54 graden Celcius), het dal van Beth Shean, de oevers van het Meer van Tiberias in de zomer en de Dode Zee.
De winterregen valt gewoonlijk in drie perioden: de vroege regen na de droge zomer in oktober en november, de winterregen, in hevige buien, afgewisseld door perioden met zonneschijn en de late regen in maart en april. De gemiddelde regenval per jaar bedraagt ca. 600 mm en neemt van noord naar zuid en van west naar oost af. De meeste regen valt tussen november en april; in het gebied rond de berg Hermon valt tot 1000 mm per jaar, terwijl er in Eilat, aan de Rode Zee in het zuiden, meestal minder dan 50 mm neerslag per jaar valt. Noord-Galilea kent ongeveer 70 dagen regen per jaar, in Jeruzalem en in de bergen van Judea regent het jaarlijks ongeveer 50 dagen en in de Negev-woestijn valt ongeveer 10 dagen lang regen.
Diversen
Fooien zijn niet bij de reissommen inbegrepen. In de rekeningen van hotels en restaurants is 10% bedieningsgeld inbegrepen, maar een kleine fooi wordt altijd gewaardeerd. Het is ook gebruikelijk om taxichauffeurs, kruiers, bedienend personeel in hotels enz. een fooi te geven.
Een indrukwekkende onderwaterwereld tref je aan de Rode Zee. Bij een verblijf in Eilat kun je deelnemen aan verschillende duikprogramma’s. Ook als je nog nooit gedoken hebt zal dit een niet te vergeten ervaring zijn en wellicht een eerste stap zijn naar een vakantie met een sportief tintje. Vanzelfsprekend is Eilat voor duikfanaten een geliefde plek.
Sommige mensen zijn vanwege de ligging in het Midden-Oosten wat huiverig om naar Israël te gaan. Het is momenteel echter veilig om naar Israël te reizen. Wij volgen altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Calamiteitenfonds.