Groepsrondreis King David & Petra
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
Combinatie Israël en Jordanië
Elke zondag vertrek
Gegarandeerd vertrek
Minimum deelname slechts 2 personen
Algemeen
Israël is het land van woestijn en besneeuwde bergtoppen. Van het diepste punt op aarde, de Dode Zee, en de groene Golan hoogvlakte. Maar Israël is toch vooral hét land van de religieuze heiligdommen: van het jodendom, het christendom en de islam. Bijbelse plaatsen en wereldberoemde musea, straatjes met oude ambachten en moderne badplaatsen aan de azuurblauwe Middellandse Zee of de Rode Zee; Israël heeft het allemaal. Reis met ons mee door dit fascinerende land en laat je door je gids/reisleider rondleiden langs Bijbelse plaatsen, maar ook langs de Dode Zee en Tel Aviv. Natuurlijk heb je ruim de tijd in Jeruzalem, maar je gaat ook naar het Noorden en vaart over het prachtige Meer van Galilea.
En reis daarna door naar het indrukwekkende buurland Jordanië voor een bezoek aan onder andere de rode woestijn: Wadi Rum en de indrukwekkende, rode stad Petra. Een onvergetelijke, complete reis!
Hoogtepunten
• Tel Aviv en Jaffa
• Caesarea en Haifa
• Meer van Tiberias
• Jeruzalem
• Bethlehem
• Petra
• Wadi Rum
• Mount Nebo en Madaba
• Amman
Vluchtinformatie
Je vliegt heen naar Tel Aviv, terug vanaf Amman.
Hotels
Je hebt de keus uit 3 verschillende hotelcategorieën:
3* = eenvoudige budgethotels
4* = middenklasse hotels
5* = luxere hotels
De gekozen categorie is van toepassing op de gehele reis. In Galilea wordt overnacht in een Kibboets hotel. Kibboets hotels kennen geen sterren, maar je verblijft in een comfortabel kamer en bij de 5* reisuitvoering in een luxe of superior kamer.
Je verblijft in een van de genoemde hotels of in een gelijkwaardig alternatief.
Tel Aviv:
3* - Sea.net of Gilgal
4* - Metropolitan of Grand Beach
5* - Crowne Plaza of Dan Panorama
Jeruzalem:
3* - Jerusalem Gold of Rimonim Shalom
4* - Grand Court of Leonardo
5* - Crowne Plaza Deluxe of Dan Panorama
Galilea:
3* - Kibbutz Kfar Giladi of Lavi
4* - Kibbutz Kfar Giladi of Lavi
5* - Kibbutz Kfar Giladi of Lavi, deluxe of superior kamer
Aqaba:
3* - Mina Aqaba
4* - Aqaba City Tower
5* - Tala Bay Resort
Petra:
3* - Edom
4* - Petra Moon
5* - Petra Old Village
Amman:
3* - Toledo
4* - San Rock
5* - Rotana Tower
Dagprogramma
Dag 1 zondag: Vlucht naar Tel Aviv
Je vliegt naar Tel Aviv. Daarna transfer naar het hotel in Tel Aviv ( ca. 15 km ) voor de eerste overnachting.
Dag 2 maandag: Tel Aviv-Beersheva-Massada-Jeruzalem ( ca. 300 km )
Na het ontbijt kennismaking met je Engelstalige gids/reisleider voor de komende week. We rijden naar het zuiden richting Beersheva, de hoofdstad van de Negev woestijn. Via Arad naar Massada bij de Dode Zee. Je gaat per kabelbaan naar de citadel waar ooit een groep Zeloten zich verschanste om uit handen van de Romeinse bezetter te blijven tijdens de grote Joodse opstand in 70 nChr. Het uitzicht is fantastisch en je maakt een wandeling langs de vele opgravingen van de paleizen, synagoge en badhuizen. Natuurlijk krijg je de gelegenheid om te drijven in de Dode Zee. Aan het einde van de dag door naar Jeruzalem voor de overnachting.
Dag 3 dinsdag: Jeruzalem nieuwe stad en Bethlehem( ca. 50 km )
In het nieuwe Jeruzalem bezoeken we het Israël museum met de Dode Zee rollen die in 1950 door een herdersjongen zijn gevonden. Aansluitend zie je de miniatuur van Jeruzalem uit de tijd van de Tweede Tempel. Indrukwekkend is het bezoek aan Yad Vashem, het Holocaust museum. Daarna brengen we een bezoek aan Ein Karem in de buitenwijken van Jeruzalem, een schilderachtig dorpje, waar volgens de overlevering Johannes de Doper zou zijn geboren. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan Bethlehem, mits de actuele omstandigheden ter plaatse dat toelaten. De Geboortekerk is hier natuurlijk het hoogtepunt van het bezoek. Overnachting in Jeruzalem.
Dag 4 woensdag: Jeruzalem oude stad ( ca. 25 km )
In de oude stad bezoek je de Klaagmuur, indien mogelijk het Tempelplein met de Rotskoepel en de El Aksa moskee (je kunt hier niet naar binnen !) en daarna via de Via Dolorosa naar de Heilige Grafkerk. Vanaf de Olijfberg heb je een prachtig uitzicht over Jeruzalem . Je ziet het Hof van Getsemane en bezoekt de Zionsberg met het graf van Koning David en de zaal van het Laatste Avondmaal. We besluiten deze indrukwekkende dag in 'downtown' Jeruzalem op de kleurrijke Mahane Yehuda, de grootste openlucht markt van het land. Overnachting in Jeruzalem.
Dag 5 donderdag: Beth Shean-Nazareth-Safed ( ca. 220 km )
Na het ontbijt verlaten we Jeruzalem en rijden via de Jordaan vallei naar het Noorden. In de verte kun je de stad Jericho zien liggen. We bezoeken de Romeinse opgravingen in Beth Shean . In Nazareth , woonplaats van Maria, Jozef en Jezus, bezoek je de kerk van de Aankondiging en de timmerwerkplaats van Jozef. Misschien is er nog even tijd om ontspannen door de lokale souk te slenteren. In Safed, de stad van de Joodse mystiek de Kabalah, bezoeken we een van de oude synagogen en de schilderachtige kunstenaarswijk. In de namiddag door naar de kibboets Kfar Giladi in Noord Galilea voor de overnachting.
Dag 6 vrijdag: Golan hoogvlakte-Meer van Galilea-Tiberias ( ca. 200 km )
Je brengt een bezoek aan de prachtige groene Golan-hoogte en ziet Banyas, een van de bronnen van de rivier de Jordaan. Onderweg bezoeken we een wijnboerderij voor een tour door de wijngaarden en uiteraard een proeverij. Daarna daal je af naar het Meer van Galilea. Je bezoekt de ruïnes van een synagoge in Capernaum, de Berg der Zaligsprekingen en Tabgha, de plaats van de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van broden en vissen. Tenslotte een bezoek aan de stad Tiberias. Optioneel kun je nog een boottocht maken over het meer, mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Overnachting in de kibboets.
Dag 7 zaterdag: Akko-Haifa-Caesarea-Tel Aviv ( ca. 280 km )
Dwars door Galilea naar Akko, de kruisvaardersstad. We maken een leuke wandeling door de stad, de Caravanserai en de haven. Dan door naar Haifa, waar we de tuinen van de Bahai-sekte bezoeken. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. We rijden langs de kust naar Caesarea, eens de Romeinse hoofdstad van Judea. In Tel Aviv maken we een korte rondrit door de stad en zien we het oude Jaffa. Overnachting in Tel Aviv.
Dag 8 zondag: Tel Aviv-Eilat-Aqaba
Je vliegt van Tel Aviv naar Eilat. Aansluitend volgt de transfer naar Aqaba, via de grensovergang bij Arava. Overnachting in Aqaba aan de Rode Zee.
Dag 9 maandag: Aqaba-Wadi Rum-Petra ca. 165 km
Na het ontbijt gaan we op pad naar de woestijn van Wadi Rum, de meest spectaculaire van heel Jordanië. Je kunt hier een jeepsafari met een 4x4 jeep maken onder leiding van de Bedoeïenen waarbij je door het rulle zand van de rode woestijn rijdt en ook overblijfselen ziet van de oude beschaving. Na een indrukwekkende dag kom je aan in Petra. Morgen al weer een dag vol "pracht en praal". Overnachting in Petra.
Dag 10 dinsdag: Petra
Een hele dag voor de roze-rode stad, duizenden jaren oud en in de 19e eeuw herontdekt. Na het ontbijt wandel je door de Siq (een smalle kloof) naar de overweldigende Schatkamer Al Khazneh. Het is de start van alweer een indrukwekkende dag: wandelend van het ene hoogtepunt naar het andere. Overnachting in Petra.
Dag 11 woensdag: Petra-Madaba-Mount Nebo-Amman ca. 300 km
De beroemde King’s Highway voert ons naar het noorden. Eerst een bezoek aan de burcht van Kerak, een imposante herinnering aan de Kruisvaarders. Kerak ligt in een prachtige wadi. Je treedt in de voetsporen van Mozes als je op Mount Nebo uitkijkt over Israël. In Madaba zie je veel mozaïeken, waaronder de beroemde landkaart van het Heilige Land in de kerk van St. George.Tegen de avond kom je aan in de hoofdstad Amman. Hier overnachten we.
Dag 12 donderdag: Terugvlucht vanaf Amman
De reis is helaas al weer ten einde. Vanaf Amman vliegen we terug naar Nederland.
Goed om te weten
Je reist in een internationaal gezelschap met een Engelstalige gids/reisleider. Overnachting in genoemde hotels of gelijkwaardig. Alle gepubliceerde prijzen zijn onder voorbehoud en gebaseerd op de voordeligste boekingsklasse met beperkte beschikbaarheid. Bij boeking kunnen vertrektoeslagen gelden. Het kan in een uitzonderlijk geval voorkomen dat door omstandigheden het dag-tot-dagprogramma n een andere volgorde wordt uitgevoerd.

Gegarandeerd vertrek
Wekelijks op zondag
Minimum deelname 2 personen
Inbegrepen
Inclusief
Heenvlucht naar Tel Aviv, terugvlucht vanaf Amman
• Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
• Transfers bij aankomst en vertrek
• Entreegelden tijdens het Israël deel van de rondreis
• Airconditioned minibus/bus tijdens de rondreis
• 11 nachten verblijf in genoemde hotels (of gelijkwaardig) van de gekozen categorie o.b.v. logies/ontbijt
• Engelstalige gids/reisleiding (dag 2 t/m 11)
• Diensten van onze lokale agenten in Israël en Jordanië
Exclusief
Grensbelasting en eventuele visumkosten
• Entreegelden Jordanië (ca. US$ 100 p.p. ter plaatse te voldoen)
• Lunches
• Diners 10x, tegen een toeslag vooraf bij te boeken; geen diner op de aankomstdag
• De optionele jeepsafari in Wadi Rum. Je kunt tijdens de reis besluiten of je wilt deelnemen. Kosten ca. US$ 60 per jeep, ter plaatse te voldoen.
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Fooien voor gids, chauffeur en bedienend personeel
• Reis- en/of annuleringsverzekering
• Bijdrage Calamiteitenfonds
• Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.
Ontdek het veelzijdige Israël
Israël is een uniek en zeer veelzijdig vakantieland. Het is het land van woestijnen en besneeuwde bergtoppen; van het laagste punt op aarde, de Dode Zee, en de groene hoogvlakte van de Golan; een land met een ongekende en indrukwekkende geschiedenis, zowel oud als 'nieuw'. Bijbelse plaatsen, straatjes met oude ambachten en moderne badplaatsen aan de blauwe Middellandse Zee en de Rode Zee, Israël heeft het allemaal. De vakantiemogelijkheden zijn dan ook talrijk en gevarieerd.

Maar Israël is toch vooral hét land van de Bijbel, het land vol religieuze heiligdommen, van het Jodendom, het Christendom en de Islam. Jeruzalem wordt al eeuwenlang door de drie wereldgodsdiensten in haar greep gehouden.
Bijbelse plaatsen en wereldberoemde musea, straatjes met oude ambachten en moderne badplaatsen aan de blauwe Middellandse Zee en de Rode Zee, Israël heeft het allemaal. Of je nu een rondreis wilt maken, liever zelf rijdt tijdens een fly-drive, op zoek bent naar een zonvakantie in Eilat of stedentrip naar Tel Aviv of Jeruzalem, bij Isropa Reizen kan het allemaal!

Voor je vakantie naar Israël biedt Isropa Reizen een ruim aanbod aan hotels en kibboetsen door het hele land. Daarnaast kun je bij Isropa Reizen kiezen uit een groot aanbod rondreizen en fly-drives of naar eigen keuze je vakantie (laten) samenstellen. Alle accommodaties en routes worden door ons met zorg geselecteerd en samengesteld, om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken.
10 redenen voor een vakantie naar Israël
• Het land met de meest interessante geschiedenis
• Eilat aan de Rode Zee, een unieke zonbestemming voor de winter op nog geen 5 uur vliegen, met schitterende stranden en één van de mooiste duiklocaties van de wereld
• Tel Aviv, een geweldige stedentrip-bestemming met schitterend strand
• Jeruzalem met de oude stad: één van de culturele hoogtepunten in de wereld
• Veel excursiemogelijkheden
• Lekker eten
• Israël leent zich uitstekend voor fly-drive of rondreis
• Prima te combineren met het prachtige Jordanië
• Proef het authentieke leven in een kibboets op het platteland van Israël
• Eenvoudige of luxe hotels, je vind het allemaal in Israël

Tijd voor een nadere kennismaking.
De hoogtepunten van Israël die je gezien moet hebben!
• Meer van Tiberias (Galilea)
• De Palestijnse stad Jericho
• Middellandse Zee kust
• Nazareth
• Bethlehem
• Jeruzalem, de oude en de nieuwe stad
• Beersheva
• Negev woestijn
• De Dode Zee
• Badplaats Eilat
• Tel Aviv
Een cultuur met veel diversiteit
Israël heeft ongeveer 7,5 miljoen inwoners. Daarvan is ruim 80% joods en 20% niet-joods, meest Arabier. De grootste groep Arabieren is islamitisch, de rest is christelijk. Verder kent Israël nog Bedoeïenen, Druzen en enkele kleinere geloofsgroepen waaronder de Bahaï. Een derde deel van de Joden komt oorspronkelijk uit Europa of Amerika. De officiële talen zijn het moderne Hebreeuws (Ivriet) en het Arabisch. Engels is de derde, niet-officiële taal. Ook spreken velen nog de taal van het land waaruit zij geëmigreerd zijn.
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoontes, een andere cultuur en ander eten. Kortom: anders dan thuis. Dat is een van de aantrekkelijke kanten van de vakantie, maar ook een aspect om bij je vakantie verwachtingen rekening te houden.
Ontdek de boeiende geschiedenis van Israël
Israël is een republiek. Staatshoofd is de president. De Knesset, met 120 leden, is de wetgevende vergadering. Minstens een keer per vier jaar is er een verkiezing.
Welke taal wordt er in Israël gesproken?
De officiële taal in Israël is het Ivriet (modern Hebreeuws), maar in veel plaatsen kun je ook met Engels goed terecht. In een land met zoveel nationaliteiten kan een toerist met een groot aantal talen terecht en kan men zich ook met Duits of Frans verstaanbaar maken. Het Arabisch is de tweede taal.
Geografie van Israël
Israël grenst in het noorden aan Libanon en Syrië, in het oosten aan Jordanië, ten zuiden aan Egypte en ten westen aan de Middellandse Zee. De hoofdstad van Israël is Jeruzalem. De oppervlakte van Israël is 21.946 km². De vegetatie is overeenkomstig de verschillende geografische gebieden zeer uiteenlopend. Men oogst een veelvoud aan verschillende vruchten zoals sinaasappel, citroen, vijg, olijf, druif, granaatappel, abrikoos, perzik, noten, meloen en pruim. Daarnaast worden diverse groentesoorten als tomaat, komkommer, paprika, avocado en ui geteeld. Tot de bomen die er groeien behoren de dadelpalm, spar, olijfboom, pijnbomen en cipressen, eucalyptus, acacia en amandel. In Israël bloeien ook de orchidee, iris, oleander, krokus, hyacint, tulp, lelie, anemoon en narcis. De fauna is veelzijdig, ook al verwacht men dit niet in een land met veel woestijngebieden. Giftige en gevaarlijke dieren zijn er slechts in de Negev woestijn en aan de kust: de adder en de schorpioen. In de Rode Zee op de koraalriffen is een exotische onderwaterwereld te vinden. In de berggebieden huizen de steenbok, gazelle, lynx en wilde kat. In de woestijn leven naast de kameel en geit ook de hyena en jakhals. De vogelwereld is veelzijdig, met name in onze wintermaanden overwinteren of maken veel vogels een tussenstop in Israël. Afhankelijk van de locatie en tijdstip zijn de kraanvogel, witte pelikaan, adelaar, ooievaar, vele soorten roofvogels, waad- en zwemvogels, diverse soorten meeuwen veldleeuwerik, duif, sperwer, veel (zang)trekvogels te spotten.
Reisdocumenten Israël
Voor een reis naar Israël dien je te beschikken over een paspoort, dat bij vertrek uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig is. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig. Voor bezoeken aan Egypte en Jordanië gelden afwijkende voorwaarden.
Eten en drinken
Een vakantie naar het buitenland betekent ook vaak een andere keuken dan je gewend bent. Israël, een land met vele immigranten uit diverse landen, heeft een gevarieerde keuken. In de hotels worden vooral westerse gerechten geserveerd. Beroemd is het uitgebreide Israëlische ontbijtbuffet. Bijzonder is de koshere keuken, bij 90% van de restaurants en hotels aanwezig.
"Kosher" betekent letterlijk: schoon, rein, geschikt. De basis van deze keuken is een volledige scheiding van vlees- en melkproducten. Melk, room en kaas worden niet geserveerd in combinatie met vlees. De bekendste, niet geoorloofde producten zijn varkensvlees, schaaldieren en wild.
Geldzaken
De munteenheid van Israël is de nieuwe Israëlische shekel (nis), die bestaat uit 100 agarot. Er zijn diverse bankbiljetten en munten. Wij adviseren je weinig tot geen shekels van tevoren in Nederland te kopen. Je kunt wisselen in de grote hotels en bij de banken op de internationale luchthavens. Bewaar alle bonnetjes van de wisseltransacties want bij vertrek kun je op de luchthaven van Tel Aviv de shekels weer terugwisselen. De koers is ongunstig, dus hou zo min mogelijk shekels in bezit. In de toeristengebieden en ook in de steden, kun je ook geld opnemen via geldautomaten met je bankpas met pincode mits werelddekking is geactiveerd. Creditcards worden veelvuldig geaccepteerd.
Gezondheid
Voor een reis naar Israël zijn geen vaccinaties verplicht. Voor meer informatie kun je terecht bij de GG&GD of bij de huisarts. Als je een combinatiereis maakt met bijvoorbeeld Egypte en/of Jordanië kunnen afwijkende voorschriften bestaan. Het kraanwater in Israël is veilig om te drinken. Vanwege de smaak geef je misschien de voorkeur aan mineraalwater. Dat is overal in flessen te koop.
Elektriciteit
De stroom in Israël is 220 volt. Contactdozen hebben meestal drie gaatjes en voor een meegenomen apparaat heb je vaak een adapter nodig. Deze is ter plaatse verkrijgbaar.
Vervoer
Bus en trein
Israël heeft een vrij uitgebreid busnet en het vervoer per bus is relatief goedkoop. De bussen rijden van zondag t/m donderdag van 05.30 uur tot 24.00 uur, op vrijdag van 05.30 uur tot 15.00 of 16.00 uur en op zaterdag en feestdagen na zonsondergang tot 24.00 uur.
Het spoorwegennet is niet groot en er is geen frequente dienstregeling. Er loopt een spoorlijn van Naharya in het noorden tot Beersheva in het zuiden en van Tel Aviv naar Jeruzalem. Vooral de treinreis van Tel Aviv naar Jeruzalem gaat door een prachtig gebied.

Taxi's
Het gehele jaar door, op alle dagen (met uitzondering van Yom Kippur), rijden er taxi's. Je kunt een taxi aanhouden of via de hotelreceptie bestellen en je betaalt de prijs die de meter aangeeft. Tussen grote steden en bijvoorbeeld in Tel Aviv en Jeruzalem kun je ook gebruik maken van de 'sherut'. Dit is een taxi die je met anderen deelt (soort van taxibusje) en hiervoor gelden vaste tarieven.
Feestdagen
Sabbat, de wekelijkse rustdag, begint op vrijdagavond en eindigt op zaterdagavond bij zonsondergang. Winkels en kantoren zijn gesloten. Ook het openbaar vervoer ligt stil (met uitzondering van taxi’s). In de praktijk blijkt dat op vrijdagmiddag al veel gesloten is. Over het algemeen zijn de feestdagen te vergelijken met de Sabbat.

Nationale feestdagen 2019
• 10 februari Toe Biesjwat (Bomenfeest)
• 10 maart Poerim (Lotenfeest)
• 20-27 april Pesach (Pasen)
• 2 mei Holocaust herdenkingsdag
• 9 mei Dag van de herinnering
• 10 mei Onafhankelijksdag
• 23 mei Lag Ba'Omer
• 9 en 10 juni Sjavoeot (wekenfeest)
• 30 sept. en 1 okt. Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar)
• 9 oktober Yom Kipoer (grote verzoendag)
• 14-20 oktober Soekot (loofhuttenfeest)
• 23-30 december Chanoeka
Nuttige adressen
De Nederlandse Ambassade is gevestigd in Tel Aviv. Indien noodzakelijk, bijvoorbeeld als je je paspoort hebt verloren, kun je je wenden tot de consulaire afdeling van de Ambassade. Deze is geopend van maandag t/m donderdag van 08.00 - 16.30 uur.
Nederlandse Ambassade Beit Oz,
13e verdieping 14 Abba Hillel Street
Ramat Gan 52506 TEL AVIV
Tel. (972)-3.7540777 Fax. (972)-3.7540751
E-mail: nlgovtel@012.net.il

Noodgevallen (buiten kantooruren): (972) 54-4660288
In noodgevallen bel je 101 voor een ambulance, 100 voor de politie.

Israël heeft een verkeersbureau in Nederland waar je telefonisch of per e-mail terecht kunt voor informatie.
Tel. 020-6128850; geopend maandag t/m donderdag van 09.00 - 17.30 uur, op vrijdag van 09.00 - 15.00 uur.
Gesloten op Joodse en Christelijke feestdagen. E-mail: info@goisrael.nl
Openingstijden
Banken en kantoren
De openingstijden van banken en kantoren zijn van zondag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 16.00 uur tot 18.00 uur. Echter op maandag, woensdag, vrijdag en de dag voor een feestdag uitsluitend tijdens de ochtenduren.

Winkels
De meeste winkels zijn geopend van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. Op vrijdag en de dag voor Joodse feestdagen gaan de winkels om 14.00 uur dicht. Hotelwinkels zijn vaak ook 's avonds geopend. Joodse winkels zijn gesloten op vrijdagmiddag, zaterdag en feestdagen. Winkels met een islamitische eigenaar zijn gesloten op vrijdag en winkels met een christelijke eigenaar op zondag.
Telefoon
Vanuit Israël kun je rechtstreeks met Nederland bellen:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 31
Netnummer zonder de 0
Abonneenummer

Bellen vanuit Nederland:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 972
Netnummer zonder de 0
Abonneenummer
Openbare telefoons werken op munten of magnetische telefoonkaarten. Deze telefoonkaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij postkantoren. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van telefoons in hotels en restaurants maar die zijn duurder dan een openbare telefoon.

Vanuit Israël kun je ook z.g. 'collect-calls' maken.
In Israël wordt de mobiele telefoon volop gebruikt. Informeer, voor je eigen toestel, bij je provider of deze ook in Israël bruikbaar is.
Tijdsverschil
In Israël is het 1 uur later dan in Nederland. Het komt voor dat de datum van wijziging van zomertijd naar wintertijd (en andersom) in Israël niet gelijk loopt met de Nederlandse datum. Het tijdsverschil wijkt dan af.
Weer
Israël heeft een lange, warme zomer, vrijwel zonder regen, en over het algemeen een vrij zachte winter. Zelfs in de wintermaanden zijn er regelmatig stralende zonnige dagen (vooral in Eilat). Het land is (bijna) het hele jaar door geschikt voor een vakantie.
Israëls ligging tussen de Middellandse Zee en de woestijn bepaalt voor een groot gedeelte het weer. Israël kent maar liefst vier klimaatzones, van mediterraan tot woestijnklimaat. Het grootste deel van Israël is in twee seizoenen te verdelen, de hete, droge zomer en de koude, natte winter. Zo kunnen de temperaturen in Jeruzalem dalen tot 5 graden Celsius (laagste temperatuur ooit gemeten in Israël: -7 graden Celsius) met soms zelfs sneeuw, terwijl in het gebied rond de Dode Zee de temperatuur tot 45 graden Celsius kan oplopen. Ook in de berggebieden van noord-Galilea valt regelmatig sneeuw.
West-Israël bezit een mediterraan klimaat met droge, hete zomers en zachte, vochtige winters. De in het oosten gelegen slenk van el Ghor ontvangt minder dan 200 mm regen per jaar en kent daardoor een woestijnklimaat. In de zomer lopen de temperaturen plaatselijk vaak op tot meer dan 40 graden Celsius, met name als uit het oosten de 'hamsin' (Hebreeuws: sharav), een woestijnwind waait. De zomerwarmte wordt overdag getemperd door de dagelijkse zeewind vanuit het westen; de afkoeling 's nachts is vaak zo sterk dat er dichte nevels en zware dauw optreden.
De warmste gebieden van Israël zijn Eilat, het Aravadal in de Negev-woestijn, de laagst gelegen gebieden van de Jordaanvallei (hoogst gemeten temperatuur ooit: 54 graden Celcius), het dal van Beth Shean, de oevers van het Meer van Tiberias in de zomer en de Dode Zee.
De winterregen valt gewoonlijk in drie perioden: de vroege regen na de droge zomer in oktober en november, de winterregen, in hevige buien, afgewisseld door perioden met zonneschijn en de late regen in maart en april. De gemiddelde regenval per jaar bedraagt ca. 600 mm en neemt van noord naar zuid en van west naar oost af. De meeste regen valt tussen november en april; in het gebied rond de berg Hermon valt tot 1000 mm per jaar, terwijl er in Eilat, aan de Rode Zee in het zuiden, meestal minder dan 50 mm neerslag per jaar valt. Noord-Galilea kent ongeveer 70 dagen regen per jaar, in Jeruzalem en in de bergen van Judea regent het jaarlijks ongeveer 50 dagen en in de Negev-woestijn valt ongeveer 10 dagen lang regen.
Diversen
Fooien zijn niet bij de reissommen inbegrepen. In de rekeningen van hotels en restaurants is 10% bedieningsgeld inbegrepen, maar een kleine fooi wordt altijd gewaardeerd. Het is ook gebruikelijk om taxichauffeurs, kruiers, bedienend personeel in hotels enz. een fooi te geven.
Een indrukwekkende onderwaterwereld tref je aan de Rode Zee. Bij een verblijf in Eilat kun je deelnemen aan verschillende duikprogramma’s. Ook als je nog nooit gedoken hebt zal dit een niet te vergeten ervaring zijn en wellicht een eerste stap zijn naar een vakantie met een sportief tintje. Vanzelfsprekend is Eilat voor duikfanaten een geliefde plek.
Sommige mensen zijn vanwege de ligging in het Midden-Oosten wat huiverig om naar Israël te gaan. Het is momenteel echter veilig om naar Israël te reizen. Wij volgen altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Calamiteitenfonds.