Fly-drive Marokko Compleet
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
Privérondreis op eigen gelegenheid
Doorkruis heel Marokko
Koningssteden, woestijn en kust
Algemeen
Tijdens deze complete rondreis Marokko doorkruis je het hele land. Je vliegt naar Casablanca, de economische stad van het land, waar een bezoek aan de indrukwekkende Hassan II moskee eigenlijk niet mag ontbreken. Vervolgens reis je door naar de eerste koningsstad van je trip: Rabat. Rabat is de hoofdstad van Marokko. Na Rabat vervolg je de reis in noordelijke richting naar het blauwe stadje Chefchaouen. Alle verschillende tinten blauw zie je hier voorbij komen. Een leuk gezicht. Hier heb je een vrije dag om bijvoorbeeld een wandeling in het gebergte rondom Chefchaouen te maken. Dan een bezoek aan de koningssteden Meknès en Fès. Fès is de oudste koningsstad van allemaal en alleen daarom al een bezoek waard.
Vanuit Fès via Midelt door in zuidelijke richting naar de woestijn bij Merzouga, waar je de nacht in een tent door zult brengen. Dan via de schitterende route van de 1000 kasbahs reis je door naar Ouarzazate. Rondom deze lemen stad vind je diverse bezienswaardigheden, zoals de filmstudio’s maar ook een stop bij de indrukwekkende kasbah van Ait Benhaddou is zeker de moeite waard.
Je volgende overnachtingsadres bevindt zich in de levendige koningsstad Marrakech. Op het beroemde Djemaa el Fna plein komen slangenbezweerders, waarzeggers en verkopers samen. Strijk neer op één van de terrasjes rondom het plein en geniet van alle bedrijvigheid die zich onder je afspeelt. Vervolgens door naar de kust, naar Essaouira. In dit relaxte kustplaatsje kun je alle indrukken van de afgelopen weken eens rustig de revue laten passeren. Neem een duik in het zwembad of in de zee en sla je laatste souvenirs in in de souk. De relaxte sfeer hier in de souk is niet te vergelijken met de drukte van de koningssteden. Een heerlijke afsluiter van je reis!
De laatste nacht breng je weer door in Marrakech, alvorens je weer terugvliegt naar huis.
Hoogtepunten
• De Hassan II moskee in Casablanca
• Het blauwe stadje Chefchaouen
• De Koningssteden Rabat, Meknès, Fès en Marrakech
• De woestijn bij Merzouga
• De route van de 1000 kasbahs
• Het relaxte kustplaatsje Essaouira
Vluchtinformatie
Je vliegt heen naar Casablanca en terug vanaf Marrakech
Autohuur
• Verder in het boekingsproces vind je meer informatie over je huurauto
• Je ziet er de voorwaarden en ook kun je kiezen voor een grotere auto of meerdere auto's indien je met een grotere groep reist
Hotels
De reis is gebaseerd op de volgende accommodaties:
Casablanca – Melliber Aparthotel
Rabat – Riad Dar Soufa
Chefchaouen – Hotel Parador
Meknes – Riad Ritaj
Fès – Dar Dmana
Midelt – Hotel Taddart
Merzouga – tentenkamp Palmeras y Dunas
Tinghir – Kasbah Lamrani
Ouarzazate – Hotel Le Fint
Marrakech – Hotel Almas
Essaouira – Hotel Côte Ocean Mogador

Indien één van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Je kunt de reis verlengen met elke accommodatie in Marokko op deze website. Hiervoor kun je contact opnemen met onze reserveringsafdeling.
Dagprogramma
Dag 1 Vlucht naar Casablanca
Je reis door Marokko begint in de economische hoofdstad Casablanca. De (letterlijk) grootste bezienswaardigheid van het economisch centrum van Marokko is de Hassan II-moskee. Het interieur is heel indrukwekkend. Om stil van te worden. Het is een van de weinige moskeeën waar men tegen betaling een rondleiding kan krijgen, wat ook zeer de moeite waard is.
In het moderne gedeelte van de stad, bij de Place de Nations Unies vindt u veel exclusieve winkels, galerijen, cafés en restaurants. De brede boulevard staat in verbinding met de Place Mohammed V. Dit is een drukke winkelstraat waaraan de centrale markt met talloze groente- en fruitstalletjes te vinden is.
Dag 2 Casablanca - Rabat (ca. 85 km)
Je laat Casablanca achter je en vertrekt naar de huidige hoofdstad van Marokko. De stad doet modern en relaxed aan en de souks en de medina zijn wat minder hectisch dan elders. De monumentale Hassan toren uit de 12e eeuw werd nooit afgebouwd: aan de bouw kwam een voortijdig einde met de dood van de opdrachtgever Al-Mansour, waarna zijn opvolger Marrakech als nieuwe hoofdstad verkoos.
De omvang van de toren is er niet minder imposant door. Ook het mausoleum van Mohammed V, de kasbah Oudaya, de stadswallen en het koninklijk paleis mag je eigenlijk niet missen.
Dag 3 Rabat - Chefchaouen (ca. 250 km)
Op naar Chefchaouen. Het karakteristieke stadje met zijn smalle steile straatjes, kleine pleintjes en fonteinen. De simpele, witte huisjes met deuren die hemelsblauw geverfd zijn en het schitterende Rifgebergte maken de stad oogverblindend mooi. Je kunt de stad het best verkennen vanaf de Place Uta El Hammam, het hart en centrale punt van de oude stad. De straten van de medina komen hier samen en het is heerlijk wandelen langs de vele winkeltjes en koffiehuizen.
Dag 4 Chefchaouen
Vandaag een vrije dag om op je gemak het stadje verder te verkennen of kies er voor om de omgeving te ontdekken. Wat dacht je van een wandeling door het prachtige Rifgebergte?
Dag 5 Chefchaouen - Volubilis - Meknès (ca. 200 km)
Je laat Chefchaouen achter je en vertrekt in zuidelijke richting op weg naar Meknès. Onderweg kun je een stop maken bij de indrukwekkende opgravingen van Volubilis. Deze oude, Romeinse nederzetting is de moeite van een stop meer dan waard.
Dan door naar de Koningsstad Meknès, welke bekend staat om de kilometerslange lemen stadswallen en zijn indrukwekkende toegangspoorten tot de medina. De Bab Mansour is de bekendste en niet voor niks. In de medina en op de Arabische souk kom je weer ogen en oren tekort. Laat je meevoeren door de drukte. Wie weet kom je uiteindelijk wel bij de Koranschool terecht. Een prachtige bouwwerk met veel mooi houtsnijwerk en typisch Marokkaanse mozaïek. Een lust voor het oog en de camera.
Dag 6 Meknès - Fès (ca. 65 km)
Vandaag een kort ritje naar de oudste koningsstad Fès. Fès is de oudste Koningsstad en tevens het religieuze centrum van Marokko. De stad bestaat uit het oude gedeelte: de oude medina, ook wel Fès el Bali genoemd en het nieuwe gedeelte: Fès el Jedid, overigens ook al daterend uit de dertiende eeuw. Slenter door de medina van Fès. Een vrijwel volmaakt bewaard gebleven middeleeuwse stad, die volgepropt is met werkplaatsen van handwerkslieden, tapijtknopers en verfplaatsen van de leerlooiers. De bedrijvigheid in winkeltjes en werkplaatsen veroorzaakt een kakofonie van geluid. Het is er een drukte van belang. De medina is één van de grootste van Noord-Afrika. Je kunt er gemakkelijk dagen ronddwalen zonder ook maar één enkele keer hetzelfde straatje door te lopen.
Dag 7 Fès
Ook vandaag nog alle tijd om deze mooie koningsstad te ontdekken.
Dag 8 Fès - Midelt (ca. 200 km)
Vandaag een prachtige tocht door het berggebied van de Midden-Atlas. Onderweg zie je vele facetten van Marokko’s prachtige natuur. U komt onder meer langs het dorpje Ifrane, dat door haar Europese karakter en hoge ligging ook wel klein Zwitserland wordt genoemd.
Je overnacht in het bergdorpje Midelt.
Dag 9 Midelt - Merzouga (ca. 265 km)
Door het droge landschap van de Hoge-Atlas en de groene Gorges du Ziz, met palmoases, kleine dorpjes en uitbundig bloeiende oleanders rijdt u naar Errachidia. Hier begint de woestijn: droge vlaktes met kamelen, kleine oases, hier en daar een dorpje en akkertjes met graan of palmbomen. Via Rissani rijd je naar Merzouga, aan de rand van de immense zandduinen van Erg Chebbi. Het is een van de laatste dorpen voor de Sahara het landschap overneemt en is alleen te bereiken via een onverharde weg. Vlakbij bevinden zich de machtige Erg Chebbi zandduinen van soms wel 150 meter hoog. De rode duinformaties van de Erg Chebbi golven als een wilde zee van zand. Ze lijken wel licht te geven. Ieder uur verschiet de woestijn met de veranderende stand van de zon van kleur. Vergeet niet om een kamelentocht bij zonsondergang te maken door de zandvlakte, een fantastische ervaring!
Je overnacht vannacht in een tentenkamp aan de voet van de duinen.
Dag 10 Merzouga - Tinghir (ca. 200 km)
Vroeg op voor een schitterende zonsopkomst! Heb je gister nog geen kamelentocht gemaakt? Dan kun je vandaag in de herkansing, want ook bij zonsopkomst is dit een fantastische belevenis. Daarna door naar Tinghir. Tinghir is beroemd vanwege de nabij gelegen Todra kloof waarvan de steile rotswanden een hoogte kunnen bereiken van bijna 300 meter en die op het smalste punt slechts 10 meter uit elkaar liggen. Je kunt hier een (korte) wandeling te maken.
Dag 11 Tinghir - Ouarzazate (ca. 170 km)
Vandaag rijd je de “Route van de 1000 kasbahs”, dus links en rechts zul je de ene na de andere prachtige kasbah zien liggen. Stop onderweg bij de schitterende Dadeskloof vlakbij Boumalne. Je eindbestemming voor vandaag is de lemen stad Ouarzazate. Hier vind je een prachtige kasbah: de Taourirt kasbah welke in de 18e eeuw is gebouwd. Maar kijk ook niet gek op als je opeens een filmster tegenkomt. De nabij gelegen Atlas studio’s die bezichtigd kunnen worden, zijn namelijk het decor van menig Hollywood film (onder meer Lawrence of Arabia en The Gladiator). Ook jij kunt hier een kijkje nemen vandaag.
Dag 12 Ouarzazate - Marrakech (ca. 200 km)
Zo’n 30 kilometer ten noordwesten van Ouarzazate vind je het schilderachtige versterkte dorpje Ksar Ait Benhaddou. Een kasbah is een woonburcht van geschakelde en gestapelde huizenblokken, opgetrokken uit roodbruine klei en stro waardoor het opgaat in haar omgeving. Via een doolhof van steegjes en trappen kunt u omhoog wandelen en klauteren. De diverse uitzichten zijn betoverend. Deze kasbah is zo overweldigend mooi dat hij regelmatig als decor fungeerde voor menig Hollywoodfilm. Vervolgens een schitterende tocht via de Tizi n’Tichka pas die je ‘over’ moet om Marrakech te bereiken en die ligt op een hoogte van ruim 2000 meter. Tot aan het begin van de zomer kun je hier nog sneeuw aantreffen. Onderweg passeer je verschillende Berberdorpen en zie je diverse winkeltjes met allerlei soorten mineralen en stenen die hier in de bergen worden gevonden.
Dag 13 Marrakech
Marrakech is een bruisende, energieke Berberstad, schitterend gelegen aan de voet van het Atlasgebergte! De stad wordt ook wel de ‘de parel van het zuiden’ of de ‘rode stad’ genoemd vanwege de kleur van de huizen.
De stad is een lust voor de zintuigen en er valt genoeg te ontdekken. De Koutoubia moskee met haar 70 meter hoge minaret, de Saadische graven uit de 16e eeuw en het El Bahia paleis zijn prachtige bezienswaardigheden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de kleurrijke souks van Marrakech, waar een grote variatie aan winkels en werkplaatsen van handwerklieden te vinden zijn. Het is een kleurrijk en hectisch doolhof waar je elk denkbaar product kunt vinden.
Het indrukwekkende Djemaa El Fna plein is één van Marokko’s topattracties. Het plein trekt dag in, dag uit, duizenden Marokkanen aan. Ze komen om naar verhalenvertellers te luisteren, vuurspuwers aan te sporen en zich van alles wijs te laten maken door wonderdokters. Dit is de arena van de acrobaten, slangenbezweerders en mobiele tandartsen. Wie het authentieke Marokko wil meemaken, doet dat het best hier, midden in de wereldstad Marrakech. En als de avond valt, verandert het plein in een enorm openlucht theater, vol met stalletjes waar de ‘chefs’ graag hun specialiteiten bereiden.
Neem ook eens een kijkje in de wijken Gueliz en Hivernage. Hier maakt traditie plaats voor trend. Een fantastische combi!
Dag 14 Marrakech - Essaouira (ca. 180 km)
Binnen de geelbruine fortificaties hangt de mystieke oriëntaalse sfeer, maar zonder de hectiek van de grotere Koningssteden. U slentert door Essaouira en ervaart hoe relaxt het stadje is dat zijn eeuwenoude charme achter de stokoude muren wist te behouden. Achter die in de 18e eeuw ontworpen muren ligt de centrale medina; een levendige plek waar ook hier de nauwe straatjes wemelen van kunstnijverheidswinkeltjes en ambachtslieden. De souk en de cafés met hun ontspannen sfeer maken Essaouira tot een geliefde vakantieplek.
Dag 15 Essaouira
Lekker nog een dag vrij in Essaouria.
Dag 16 Essaouira - Marrakech (ca. 180 km)
Je reis zit helaas weer bijna op. Daarom hebben we nog 1 nachtje in Marrakech voor je gereserveerd, zodat je alvast in de ‘buurt’ ben als je morgen weer terugvliegt naar huis.
Dag 17 Terugvlucht vanaf Marrakech
Goed om te weten
Wijzigingen in het programma voorbehouden. De routesuggesties die wij hebben uitgewerkt kunnen ook naar eigen inzicht worden aangepast, zowel in dagen als in de te bezoeken plaatsen.
Boek je het volledige fly-drive arrangement bij Isropa (vluchten, huurauto en overnachtingen) dan ontvang je bij je reisbescheiden van ons een uitgebreid document met routesuggesties.
Inbegrepen
Inclusief
Heenvlucht naar Casablanca
Terugvlucht vanaf Marrakech
Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
Huurauto vanaf aankomst t/m vertrek cat. YB (Fiat Panda of vergelijkbaar) van Sunny Cars o.b.v. all-inclusive pakket (alle verzekeringen, geen eigen risico)
16 nachten in standaard kamer veelal o.b.v. logies/ontbijt (verblijf Midelt en Merzouga o.b.v. halfpension; verblijf Chefchaouen en Meknès o.b.v. logies)
Diensten van onze lokale agent
Exclusief
Overige maaltijden
Eventuele extra's voor de huurauto (zie autohuurvoorwaarden)
Uitgaven van persoonlijke aard
Fooien
Reis- en annuleringsverzekering
Reserveringskosten
Bijdrage Calamiteitenfonds
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen.
Marokko
Een vakantie Marokko is een absolute aanrader! Naar Marokko reizen is uw zintuigen nauwelijks vakantie gunnen. Ogen, oren, neus en handen maken continu overuren. Kijk naar de kleurenpracht in de fascinerende souks, voel de kwaliteit van de berbertapijten en proef de sensatie van zojuist gezette muntthee. Luister ook naar het gebrul van kamelen en ruik de geur van komijn en koriander. Marokko is het land van de mystieke kasbahs en de indrukwekkende Koningssteden. Maar ook van immense zandduinen, authentieke berberdorpen en levendige stranden. Marokko bezoeken is reizen in een levend sprookje. Even vliegen en je belandt in een totaal andere wereld.

Voor je vakantie Marokko biedt Isropa een ruim aanbod aan hotels, appartementen en riads (kleinschalige couleur locale 'paleisjes') door het hele land. Daarnaast kun je bij Isropa kiezen uit een groot aantal rondreizen en fly-drives of kun je naar eigen keuze je vakantie samenstellen. Alle accommodaties en routes worden bij Isropa met zorg geselecteerd en samengesteld, om je vakantie naar Marokko zo aangenaam mogelijk te maken.
10 redenen voor een vakantie naar Marokko
• De Koningssteden
• Heerlijk strand in Agadir
• Lekker eten
• Uniek Marrakech voor een bijzondere stedenreis
• Vriendelijke en gastvrije bevolking
• De Hoge Atlas
• Kasbahs in het Grote Zuiden
• De Sahara
• Oriëntaalse bestemming op slechts 4 uur vliegen
• Zeer diverse bestemming: een zonvakantie in Agadir, een stedentrip naar Marrakech of de andere Koningssteden, een prachtige rondreis of lekker zelf rijden tijdens een unieke fly-drive.

De keuze is aan jou!
Cultuur in Marokko
Marokko is een curieuze mix van conservatisme en liberalisme. Over het algemeen bekleden mannen leidende posities in de Marokkaanse samenleving, terwijl vrouwen meestal op de achtergrond gehouden worden. Daarnaast is het merendeel van de bars en cafés voornamelijk alleen voor mannen toegankelijk. Echter, in grote steden als Casablanca is de integratie al vergevorderd. Veel jonge vrouwen lopen hier niet meer gesluierd, maar in westerse kleding. Marokko telt ongeveer 34,5 miljoen inwoners. Driekwart daarvan is van Berberse afkomst; een kwart Arabisch. 100.000 inwoners hebben een Franse of Spaanse achtergrond. De helft van de bevolking is jonger dan 20 jaar. Marokko is een Islamitisch land (98,7% van de bevolking); er zijn Christelijke (1,1%) en Joodse Marokkanen (0,2%).

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoontes, een andere cultuur en ander eten. Kortom: anders dan thuis. Dat is een van de aantrekkelijke kanten van de vakantie, maar ook een aspect om bij je vakantieverwachtingen rekening mee te houden.
Geschiedenis van Marokko
Opgravingen hebben aangetoond dat Marokko reeds in de Steentijd bewoond werd. Voor onze jaartelling hadden zich al Berbers in het land gevestigd. De Romeinen stichtten de provincie Tingitana. Daarna vielen achtereenvolgens de Vandalen, de Byzantijnen en de Arabieren het land binnen.
In 788 kwam Moulay Idriss uit Mekka naar Marokko; de Berbers erkenden hem als hun geestelijke en wereldlijke vorst. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Moulay Idriss (804-828). Vervolgens regeerden in de 11e eeuw de Almoradiven, in de 12e eeuw de Almohaden, in de 13 eeuw de Meriniden en in de 16e eeuw de Saadiers.
Vanaf de 17e eeuw tot heden is de 6e dynastie, die van de Alaouieten, aan het bewind. Na het Franse protectoraat (1912-1956) werd Marokko een koninkrijk. De eerste koning Mohammed V werd in 1961 opgevolgd door zijn zoon Hassan II die in 1999 overleed. Zijn zoon Mohammed VI is nu koning van Marokko.
Welke taal wordt er in Marokko gesproken?
De officiële taal in Marokko is Arabisch of Berbers, maar in alle plaatsen kun je ook met Frans goed terecht. In de toeristenplaatsen ook met Spaans (in het noorden) en Engels.
Geografie van Marokko
Marokko ligt op de noordwestelijke punt van Afrika en grenst ten noorden aan de Middellandse Zee, ten oosten aan Algerije, in het zuiden aan Mauritanië en ten westen aan de Atlantische oceaan. De Hoofdstad van Marokko is Rabat. Oppervlakte: 458.730 km², inclusief de West Sahara 710.850 km².
Reisdocumenten
Voor een reis naar Marokko moet je een paspoort hebben dat bij vertrek uit Marokko nog 3 minstens maanden geldig is. Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen reisdocument nodig. Je mag maximaal 3 maanden in Marokko verblijven. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig.
Eten en drinken
Een vakantie naar het buitenland betekent ook vaak een andere keuken dan je gewend bent. De Marokkaanse keuken is een genot voor je smaakpapillen! Voor een traditioneel diner kun je het beste in een riad-restaurant gaan eten. Deze komt het dichtst in de buurt van een thuis bereide maaltijd. Het nationale gerecht is uiteraard de couscous, die traditioneel elke vrijdagmiddag na het bezoek van de moskee gegeten wordt. Tijdens je reis kun je vele soorten couscous proeven, want deze varieert per gebied en hangt tevens sterk af van de creativiteit van de kok. Wanneer er op traditionele wijze zonder bestek wordt gegeten, dien je alleen de rechterhand te gebruiken (de linkerhand geldt als onrein). Als bestek wordt dan brood geserveerd. De nationale drank is groene thee met munt. Hoewel Marokko een Islamitisch land is, zijn alcoholische dranken, met uitzondering van het platteland, redelijk goed te verkrijgen. Tot slot raden wij je aan voorzichtig te zijn met het eten van ongeschild fruit, ongekookte groenten, ijsblokjes en water uit de kraan.
Geldzaken
De munteenheid in Marokko is de Dirham. 1 Dirham is 100 centimes. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Dirham en munten van 5, 10, 20 en 50 centimes en van 1, 5 en 10 Dirham. Wij adviseren om naast wat contant geld een pinpas mee te nemen. Deze is in de meeste grote plaatsen en toeristencentra te gebruiken om geld op te nemen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van creditcards. Vrijwel alle creditcards worden geaccepteerd.
Gezondheid
Voor een reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies worden vaak vaccinaties genoemd tegen DTP, tyfus, cholera en hepatitis. Voor informatie verwijzen wij je naar je huisarts of de GGD. Wij raden je aan geen kraanwater maar mineraalwater uit flessen te drinken. Dit is overal verkrijgbaar.
Elektriciteit
Nederlandse stekkers passen meestal niet in de stopcontacten. Het is dus verstandig om een adapter mee te nemen. Bij de meeste hotels kunnen ook adapters worden geleend. Het voltage in Marokko bedraagt 220 volt.
Openbaar vervoer
Bus
In Agadir is een busstation waar je buskaartjes voor de nationale busmaatschappij CTM kunt kopen en plaatsen kunt reserveren. Een retourtje bestaat niet. Daarom moet je altijd op de plaats van bestemming een buskaartje voor de terugreis kopen. Met eenvoudige lokale bussen kun je ook kleinere plaatsen in de omgeving van Agadir bezoeken. Hiervoor kun je in de stad bij de bushalte opstappen. De tarieven van de openbare bus zijn niet hoog.

Trein
Treinverkeer is er alleen ten noorden van Marrakech. Bij de loketten zijn dienstregelingen voor de sneltrein Casablanca-Rabat verkrijgbaar.

Taxi
Er zijn twee soorten taxi’s: Petit taxi en Grand taxi. In alle grote steden rijden Petit taxi’s. Deze zijn relatief goedkoop, vervoeren maximaal drie personen en hebben een meter. De taxi's rijden alleen binnen de bebouwde kom en de kleur verschilt per stad (bijvoorbeeld rood in Casablanca en beige in Marrakech).
De Grand taxi’s rijden in vrijwel heel Marokko en rijden de hele dag, vooral op de populaire routes. Deze taxi's zijn meestal te vinden bij busstations en hebben zes tot acht stoelen, maar geen meter. Er zal van te voren een prijs afgesproken moeten worden. Er geldt een vaste prijs per stoel. De taxi gaat pas rijden als deze vol is. Wanneer men niet wil wachten zal de prijs voor alle stoelen betaald moeten worden.
Feestdagen
De officiële rustdag is de zondag maar op vrijdag bezoeken moslims de moskee voor het middaggebed. Op dit tijdstip zijn de meeste bedrijven en musea gesloten. Officiële feestdagen hebben veelal geen invloed op uw (reis) programma. Wel zijn de alcoholische dranken beperkter verkrijgbaar en zijn de openingsuren van de kantoren en sommige bezienswaardigheden soms korter dan gewoonlijk. De winkels daarentegen verruimen juist hun openingsuren, vooral in de avonduren.

Ramadan
De datum waarop de Ramadan, vastenmaand, begint en eindigt heeft te maken met de stand van de maan en de exacte dag is pas vlak voor het begin bekend. Elk jaar verschuift de Ramadan periode zo'n dag of 10 naar voren; er is dus geen vaste, jaarlijks terugkerende datum voor. Je dient er rekening mee te houden dat winkels en bepaalde toeristische attracties korter geopend zijn en je reisprogramma dus wellicht anders of beperkter uitgevoerd kan worden. Verder dien je te bedenken dat alcohol tijdens deze periode maar zeer beperkt (en veelal alleen op de hotelkamer) verkrijgbaar is; dat het restaurantaanbod en de service (vooral overdag) wat minder kan zijn dan gewoonlijk en dat badkleding niet altijd is toegestaan in voor ieder toegankelijke locaties. Ook is er deze periode vaak geen (live) muziek en andere vormen van entertainment. Roken, eten en drinken in het openbaar zijn taboe in deze periode. Daar staat tegenover dat de avonden vaak gezelliger zijn. Het is hét moment voor de bevolking om de straat op te gaan.

Feestdagen
• 11 januari Dag van het onafhankelijkheidsmanifest
• 01 mei Dag van de Arbeid
• april/mei Lailat-ul-Meraj (hemelvaart Mohammed)
• mei/juni Ramadan
• mei/juni Id-al-Fitr (Suikerfeest)
• 09 juli Jongerendag
• 30 juli Kroningsfeest
• 14 augustus Feestdag ter herdenking van de annexatie van de Spaanse Sahara
• 20 augustus Dag van de Revolutie
• 21 augustus Verjaardag van de koning
• september Eid-Al-Adha (Offerfeest)
• 6 november Dag van de Groene Mars
• 18 november Onafhankelijkheidsdag
Nuttige adressen
De Nederlandse Ambassade bevindt zich in Rabat; in Casablanca is een consulaat.
Dit zijn de adressen:
Nederlandse Ambassade:
40, Rue de Tunis RABAT
Tel. 00212-537.219.600

Nederlands Consulaat:
57, Rue Salim Echerkaoui, Residence Al Hadi 'A', 5e etage CASABLANCA
Tel. 00212-522.262.828

Er is (nog) geen centraal alarmnummer in Marokko maar in noodgevallen kun je de volgende nummers bellen: 19 (politie), 15 (brandweer, ambulance), 177 (bij verkeersongelukken) en 044.38.46.01 (toeristenpolitie).

Het Nationaal Marokkaans Verkeersbureau bevindt zich in België:
Louizalaan 402 B-1050 Brussel
Tel: 0032-26466320
Internet: www.tourism-in-morocco.com
Openingstijden banken en winkels
Banken
De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 14.30 tot 16.30 uur. In de grote steden en de toeristische centra zijn sommige banken in de zomer open van 08.30 uur tot 14.30 uur. Op zaterdag en op zondag zijn de meeste officiële banken gesloten. Overigens kun je in veel hotels en appartementencomplexen aan de receptie contant geld wisselen (dezelfde koers als bij de banken).

Winkels
Deze zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur tot 20.00 uur. Op zondag gelden beperkte openingstijden of zijn de winkels gesloten. Bovenstaande tijden zijn afhankelijk van de stad of regio. De souks zijn vrijwel altijd geopend.
Telefoon
Bellen naar Marokko:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 212
Netnummer zonder 0
Abonneenummer
Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.
Het weer in Marokko
Marokko kent vele verschillen in temperatuur. Wanneer je het te warm of te koud vindt, hoef je maar een aantal kilometers te verplaatsen om in een andere weersomstandigheid te komen. Zo is het mogelijk om op een en dezelfde dag vanuit het besneeuwde Atlasgebergte terecht te komen in de warme woestijn!
De temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen extreem zijn, afhankelijk van seizoen en streek. Het is verstandig een trui mee te nemen voor de koelere avonden.
In de zomer kunnen de stranden en steden als Fès en Marrakech erg heet zijn. De Hoge- en Midden Atlas zijn zomers minder heet.
Diversen
Voor welke diensten men in Marokko een fooi verwacht overtreft ieders voorstellingsvermogen! Kelners, kruiers, hotelmedewerkers, parkwachters, benzinepompmedewerkers, gidsen, chauffeurs, bijrijders, reisleiders enzovoorts verwachten allen een fooi (ofwel 'bakshies'). Voor de meeste mensen werkzaam in het toerisme zijn fooien een onmisbare aanvulling op het lage loon. Bakshies: misschien zegt dit begrip je op dit moment nog weinig, na afloop van de reis ben je volledig op de hoogte! Bakshies in zijn traditionele vorm van 'aalmoes' bestaat nauwelijks meer, maar is vervangen door de gewoonte om voor elke dienstverlening, hoe gering ook, een fooi te geven. Marokkanen die weinig met toeristen in aanraking komen, zullen zelden om een fooi vragen, maar zij die in de toeristische sector werken, zijn voor hun levensonderhoud voor een groot deel van fooien afhankelijk. Hoewel de service in het hotel is inbegrepen, verwacht het personeel altijd een extra beloning voor persoonlijke service. Ook deelnemers aan onze rondreizen krijgen natuurlijk te maken met 'bakshies'. Wij adviseren de deelnemers een z.g. 'fooienpot' in te stellen. Hieruit kunnen alle diensten t.b.v. de groep worden betaald. Het initiatief daartoe zal van de reisleider uitgaan, maar het spreekt vanzelf dat de deelnemers hierbij betrokken zullen worden. Ook op de bazaars in Marokko is afdingen gebruikelijk (winkels hanteren vaak vaste prijzen). In het algemeen is het acceptabel om op ongeveer een derde van het oorspronkelijk gevraagde bedrag uit te komen. Oriënteert u zich vooraf over gangbare prijzen.

Marokko is momenteel een veilig land om naar toe te reizen. Daarnaast volgen wij altijd het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Calamiteitenfonds.