De mogelijkheden voor een vakantie in 2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus is op vakantie gaan niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Nu het virus meer en meer onder controle is, is de mogelijkheid om te reizen ook weer toegenomen. Op 3 juni is bekend gemaakt dat voor 12 landen binnen Europa reizen vanaf 15 juni weer is toegestaan. Het reisadvies in deze landen wordt vanaf dat moment aangepast van oranje naar geel. Code geel betekent: reizen is verantwoord, maar let op. De verwachting is dat 5 juli voor alle Europese landen, met uitzondering van Zweden en het Verenigd Koninkrijk, code geel geldt.

Helaas geldt voor reizen naar landen buiten Europa code oranje, wat inhoud dat het op dit moment nog niet mogelijk is om bij ons een reis naar Israël, Jordanië, Oman en Marokko te boeken en het ook nog niet bekend is wanneer dit wel weer kan. Daarnaast zijn wij afhankelijk van de maatregelen op de bestemming zelf, deze kunnen afwijken van de regels die hier in Nederland zijn opgesteld t.a.v. reizen.

Wij hebben de huidige situatie en mogelijkheden daarom voor je op een rijtje gezet. Op deze pagina zie je in één oogopslag of de vakantiebestemming waar je graag naar toe wilt reizen alweer reizigers toestaat. Daarnaast worden per bestemming de maatregelen met betrekking tot openbare gelegenheden, activiteiten en bezienswaardigheden toegelicht.

Portugal

De huidige situatie in Portugal
Per 1 juli is het weer mogelijk om naar Portugal op vakantie te gaan! Op dit moment worden de vluchten hervat en openen accommodaties voorzichtig hun deuren voor toeristen. Per 1 juli zullen alle accommodaties weer open zijn en is het dan ook mogelijk om weer op vakantie te gaan naar Portugal. Sinds 4 mei worden de maatregelen die golden onder de noodtoestand wekelijks versoepeld. Op dit moment zijn alle restaurants met een maximale bezetting van 50% weer geopend voor lunch en diner, kun je weer naar de bioscoop, theater, dierentuin of naar het museum (ook hier geldt een maximale bezetting) en rijdt het openbaar vervoer ook weer volgens de normale dienstregeling.

In juni zullen de meeste hotels hun deuren weer openen en het is goed om te weten dat het per 6 juni ook weer mogelijk is om naar het strand van Portugal te gaan! Alle hotels worden voorzien van een keurmerk (zie hiernaast) die aangeeft dat het een veilig en schone overnachtingsadres is tijdens je vakantie.

Welke maatregelen zijn er van kracht?
De Portugese overheid heeft diverse maatregelen getroffen en regels opgesteld om veilig naar Portugal op vakantie te kunnen. De belangrijkste regels vind je hieronder en klik hier voor alle maatregelen/ regels.
• Het is verplicht om een mondkapje te dragen in openbare gelegenheden zoals winkels en supermarkten en in het openbaar vervoer.
• In Portugal wordt een minimale afstand van 2 meter tot elkaar gehanteerd.

Heb je interesse in een vakantie naar Portugal? Laat je hier inspireren!

Portugal - Algarve (9041)
Clean & Safe Portugal (22039)

Griekenland

De huidige situatie in Griekenland
Op dit moment is het nog niet mogelijk om naar Griekenland af te reizen, de grenzen zijn nu nog gesloten voor Europese toeristen. Dit verandert op 15 juni, vanaf dan mogen internationale vliegtuigen namelijk weer landen op het vliegveld van Athene en op 1 juli zullen ook de overige vliegvelden van Griekenland volgen. Op 15 juni zullen ook alle hotels in Griekenland hun deuren openen. De Griekse overheid heeft een lijst opgesteld met landen vanwaaruit je zonder beperkingen naar Griekenland kunt reizen vanaf 15 juni. Helaas staat Nederland nog niet op deze lijst. Indien je toch na 15 juni naar Griekenland wil reizen dan wordt er bij aankomst in Griekenland een coronatest gedaan. Bij een negatieve uitslag moet je 7 dagen in quarantaine in Griekenland verblijven en bij een positieve uitslag betreft dit 14 dagen. Dit geldt voor vertrek van al onze luchthavens met uitzondering van Groningen. De verwachting is dat Nederlanders per 1 juli zonder beperkingen naar Griekenland kunnen reizen.

Vanaf 4 mei vindt er een geleidelijke versoepeling van de lockdown plaats. In meerdere fases mogen openbare gelegenheden hun deuren open en het is de bedoeling dat op deze manier eind juni alle winkels, musea, hotels en andere openbare gelegenheden weer open zijn. Per 18 mei zijn archeologische bezienswaardigheden, zoals de Akropolis, weer open gesteld voor publiek. Daarnaast hebben ook winkelcentra hun deuren weer geopend en zijn per 25 mei restaurants en cafés met een (buiten)terras weer open gegaan.

Welke maatregelen zijn er van kracht?
Er zijn door de Griekse overheid heel veel maatregelen opgesteld. De belangrijkste maatregelen ten tijden van een vakantie naar Griekenland vind je hieronder. Benieuwd naar alle maatregelen? Klik dan hier.
• In de publieke ruimtes van hotels (zwembaden, restaurants etc.) en in openbare gelegenheden wordt overal de 2 meter afstand tot elkaar in acht genomen. Bij een zwembad of op het strand kan dit zelfs oplopen tot 3 meter.
• Gedurende een transfer is het verplicht om een mondkapje te dragen.

Heb je interesse in een vakantie naar Griekenland? Laat je hier inspireren! Onze specialiteit ligt bij de unieke en bijzondere accommodaties ver weg van de massa. In ons Griekenland aanbod zijn dan ook veel heerlijke adresjes voor een vakantie in 2020 te vinden. Kies je voor luxe en verblijf je deze vakantie in een villa met privézwembad? Of kies je toch voor een kleinschalig en authentiek hotel of appartement?

Santorini (20805)

Cyprus

De huidige situatie in Cyprus
Op dit moment is het niet mogelijk om naar Cyprus af te reizen om op vakantie te gaan. De overheid heeft een '4 fasen plan' opgesteld waarbij is gesteld dat in fase 3 de toeristensector (vliegvelden, hotels en reisorganisaties) heropend wordt. Vanaf 1 juni mogen hotels hun deuren weer openen en op 9 juni is het voor internationale vluchten weer toegestaan om te landen in Cyprus. Echter zijn nog niet alle nationaliteiten welkom in Cyprus, er wordt een lijst gehanteerd en op dit moment staat Nederland er helaas nog niet op. De verwachting is dat Nederlanders eind juni, begin juli weer naar Cyprus mogen reizen.

Welke maatregelen zijn er van kracht?
De overheid van Cyprus heeft een plan opgesteld met daarin richtlijnen ten aanzien van de maatregelen bij aankomst, hotels en restaurants, speciale evenementen, excursies en vertrek. Bekijk de richtlijnen hier.

Heb je interesse in een vakantie naar Cyprus? Laat je hier inspireren!

Cyprus (8464)

Malta

De huidige situatie in Malta
Op dit moment is het nog niet mogelijk om naar Malta op vakantie te gaan maar op 20 mei heeft de minister van toerisme van Malta bekend gemaakt dat het toerisme in verschillende fasen weer wordt opgestart. Voor de eerste fase is aangekondigd dat de restaurants, buitenzwembaden en accommodaties, waaronder zowel hotels als appartementen, vanaf 22 mei de deuren weer mogen openen. De volgende stap is het opstarten van het internationale toerisme. Op welke datum internationale toeristen weer welkom zijn is nog niet bekend gemaakt.

Malta - Valletta (14169)

Overige bestemmingen

Op dit moment is het nog niet mogelijk om naar Israël, Jordanië, Oman, Libanon en Marokko af te reizen en is er nog geen informatie over een mogelijke datum waarop dit wel weer mogelijk is. Er is daarnaast nog geen aanvullende informatie over eventuele maatregelen gedurende een verblijf op één van deze bestemmingen. Zodra dit verandert en er meer informatie bekend is, zullen wij dat op deze pagina delen.