Privérondreis The Local Experience Jordanië
BewarenToegevoegd aan bewaarde vakanties
Maak kennis met de lokale bevolking
Neem deel aan lokale activiteiten
Engelssprekende chauffeur en gids
Kookworkshop in Petra
Lunch bij de locals
Mozaïekworkshop
Leer Jordaanse lekkernij maken
Bezoek Petra en Jerash
Overnacht in Wadi Rum
Verblijf aan de Dode Zee
Jeepsafari in Wadi Rum
Tijdens deze reis ontdek je niet alleen de hoogtepunten van Jordanië maar maak je ook kennis met de lokale bevolking en leer je meer over hun gebruiken en gewoonten. Neem deel aan activiteiten die net even anders zijn en waar niet alleen jij van leert maar ook de lokale bevolking profiteert zo een beetje mee.

Dompel jezelf onder in de Jordaanse cultuur. Zo leer je tijdens deze rondreis Jordaanse lekkernijen te bereiden, je naam in het Arabisch te schrijven, kun je deelnemen aan een mozaïekworkshop en bereid je een heerlijke Jordaanse lunch. Maar natuurlijk ontbreken ook de bekende hoogtepunten niet. Zo zie je de contrasten tussen oud en nieuw in de hoofdstad Amman, ontdek je de Romeinse stad Jerash en het wereldwonder Petra, slaap je onder de sterrenhemel in Wadi Rum en kun je drijven in de Dode Zee.
Hoogtepunten
• Petra
• Jerash
• Wadi Rum
• Aqaba
• Mount Nebo
• Amman
• Ajloun
• Kookworkshop
Auto met chauffeur & Gids
De auto met Engelstalige chauffeur is alleen bestemd voor vervoer volgens het programma van plaats naar plaats en van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid (enige flexibiliteit is uiteraard wel te verwachten). Op vrije dagen en 's avonds zijn de auto en de chauffeur in principe niet beschikbaar.
Naast de chauffeur heb je ook een gids. De gids zal met je mee gaan tijdens de diverse excursies en activiteiten en vertelt je graag wat meer over 'zijn' land.
Minimum deelname
Voor deze reis geldt een minimaal aantal deelnemers van 2. De prijs voor 1 persoon is op aanvraag.
In de prijstabel kun je echter wel kiezen voor een 1-persoonskamer.
Hotels
De reis is gebaseerd op de volgende hotels of gelijkwaardig:

Amman:
3* - hotel Toledo of hotel Ibis Amman
4* - hotel Sulaf of hotel San Rock
5* - hotel Grand Hyatt Amman of hotel Mövenpick Amman

Petra:
3* - hotel La Maison Petra
4* - hotel Sella Petra
5* - hotel Hayat Zaman Petra

Wadi Rum:
3* - Rahayeb Camp
4* - Mazayen Camp
5* - Sun City Camp (Martian Tent)

Aqaba:
3* - hotel Captain's
4* - hotel City Tower Aqaba
5* - Tala Bay Resort

Dode Zee:
3* - hotel Dead Sea Spa
4* - hotel Dead Sea Spa
5* - hotel Mövenpick Dead Sea of hotel Crowne Plaza Dead Sea

Indien één van de genoemde accommodaties niet beschikbaar is, bieden wij je een alternatieve accommodatie aan. Je wordt hierover in dat geval door ons zo spoedig mogelijk geïnformeerd.
Dagprogramma
Dag 1: Vlucht naar Amman
Je reis gaat beginnen: je vliegt naar de hoofdstad van Jordanië, waar je na aankomst wordt opgehaald en naar je hotel wordt gebracht.
Dag 2: Amman-Jerash-Beit Khairat Souf-Ajloun-Biscuit House-Calligraphy House-Amman
Na het ontbijt vertrek je naar de oude stad Jerash, een zeer goed bewaard gebleven stad uit het Romeinse rijk. Wandel over met pilaren omzoomde straten, zie tempels en theaters en verbaas je over hoe goed de stad bewaard is gebleven. Vervolgens door naar Beit Khairat Souf, waar lokale vrouwen traditionele, handgemaakte producten aan bieden en waar je zelf jam kunt maken. Ook kun je hier genieten van een heerlijke vers bereide lunch.

Na de lunch reis je door de pijnbossen door naar Ajloun en haar kasteel. Ook bezoek je hier ‘Biscuit House’, waar elke dag vele Jordaanse lekkernijen worden gebakken. Hier kun je zelf (kusmat) brood maken, een Noord-Jordaanse lekkernij welke tijdens speciale gelegenheden wordt bereid. Alvorens je terugkeert naar Amman, maak je nog een stop bij ‘House of calligraphy’.
Dag 3: Amman-Iraq El Amir-Amman
’s Ochtends maak je kennis met de lokale bevolking en gebruiken in Iraq El Amir. Hier maken de lokale vrouwen zeep van olijfolie en kaarten en notitieboekjes van gerecycled papier. Na de lunch ga je weer terug naar Amman voor een city tour. Zie de traditionele souks en de oude citadel, maar ook het contrast aan de andere kant van de stad met internationale restaurants, pubs en discotheken.
Dag 4: Amman-Madaba-Mount Nebo-Bani Hamida-Petra
De stad van de mozaïeken, Madaba, staat vandaag op het programma. In Madaba is de oude mozaïekenkaart van het Beloofde Land te vinden en in het nabij gelegen Mount Nebo leer je meer over deze vorm van kunst in een mozaïekfabriek.
Onderweg naar Petra stop je bij Bani Hamida. Hier kun je de mooiste kussens en tapijten kopen.
Dag 5: Petra-Wadi Rum
’s Ochtends staat in het teken van het schitterende Petra. Deze rozerode stad werd in 1812 herontdekt en is een hoogtepunt tijdens je reis door Jordanië. Een tocht van circa 1,5 km door een smalle klooft brengt je bij de schatkamer. Dit prachtige uitgehouwen ‘gebouw’ is bekend uit de film ‘Indiana Jones & The Temple’.
De lunch van vandaag mag je zelf bereiden in Petra Kitchen, waar je een lokaal gerecht leert maken. Na de lunch reis je door naar de prachtige Wadi Rum woestijn. In Wadi Rum zul je overnachten en kun je genieten van een schitterende sterrenhemel. 's Avonds staat een Zarb diner met een lokale familie op het programma.
Dag 6: Wadi Rum-Aqaba
De Wadi Rum woestijn bestaat uit rood zand afgewisseld met schitterende rotspartijen. Ga tijdens een jeepsafari op verkenning door dit unieke stukje natuur.
Vervolgens reis je door richting de Rode Zee, naar de badplaats Aqaba. Geniet hier aan de rand van het zwembad of aan op het strand. Even tot rust komen
Dag 7: Aqaba-Ghor Al Mazraá-Dode Zee
Maak kennis met de lokale bevolking wanneer je een stop maakt bij het Zikra initiatief. In het agrarisch seizoen (van eind november t/m eind maart) breng je een bezoek aan een tomatenkweker en vertelt een lokale familie je meer over hun leven. Ook word je hier op een lekkere, lokale lunch getrakteerd alvorens je doorreist naar het laagste punt op aarde. ’s Middags kom je aan bij de Dode Zee. Een unieke ervaring om hier in het zoute water zonder moeite te blijven drijven.
Dag 8: Dode Zee-Amman-terugvlucht
Helaas zit je reis erop en ga je, als het goed is, vol nieuwe ervaringen weer huiswaarts.
Goed om te weten
Het Zikra initiatief is alleen mogelijk in de periode van eind november t/m eind maart. Buiten deze periode zal het bezoek en de lunch niet doorgaan en reis je die dag alleen van Aqaba naar de Dode Zee.

Je kunt de reis verlengen met elke accommodatie in Jordanië op deze website. Hiervoor kun je contact opnemen met onze reserveringsafdeling.

Wijzigingen in het programma voorbehouden. De routesuggesties die wij hebben uitgewerkt kunnen ook naar eigen inzicht worden aangepast, zowel in dagen als in de te bezoeken plaatsen.

Wanneer je van plan bent veel bezienswaardigheden in Jordanië te bezoeken, kun je ook een Jordan Pass kopen. Deze pas geeft je toegang tot maar liefst 40 verschillende bezienswaardigheden; waaronder een bezoek aan Petra, Jerash en Wadi Rum. Op de website www.jordanpass.jo kun je meer informatie vinden en de pas bestellen.
Inbegrepen
Inclusief
Retourvlucht Amman
Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
Transfers bij aankomst en vertrek
Hotels volgens programma o.b.v. logies/ontbijt
Engelssprekende gids van dag 2 t/m dag 7
Vervoer naar de plaatsen zoals genoemd in de reisopzet met een airconditioned auto met Engelstalige privéchauffeur (tijdens de vrije dag in Aqaba geen chauffeur)
Jeepsafari (2 uur) in Wadi Rum
Jam making Experience en lunch in Beit Khairat Souf
Biscuit House Experience
Calligraphy House Experience
Bezoek Iraq El Amir, inclusief workshop en lunch
Bezoek Bani Hamida
Mosaic Factory Experience
Lunch bij Petra Kitchen
Zarb diner bij een lokale familie in Wadi Rum
Zikra Initative Lunch en Rural Experience (20/11 t/m 31/3)
Visumkosten en visumassistentie bij aankomst
Exclusief
Entreegelden (je kunt er ook voor kiezen om vooraf een Jordan pass aanschaffen, zie www.jordanpass.jo voor meer informatie)
Overige maaltijden
Fooien
Uitgaven van persoonlijke aard
Reis- en annuleringsverzekering
Bijdrage Calamiteitenfonds
Reserveringskosten
Ruimbagage en maaltijden en drankjes aan boord zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij al dan niet inbegrepen
Ga op ontdekking in het veelzijdige Jordanië
Jordanië is een land wat je gezien moét hebben!! Het rood/roze 'wereldwonder' Petra, de uitgestrekte Wadi Rum woestijn, beroemd geworden door Lawrence of Arabia, de hoofdstad Amman, de schitterende Romeinse stad Jerash, de Dode Zee en de prachtige koralen bij Aqaba, er is zoveel te zien.

Een vakantie Jordanië is een echte aanrader! Jordanië is een land waarvan het stempel eigenlijk in geen enkel paspoort mag ontbreken. Steeds meer mensen boeken een vakantie naar Jordanië en ontdekken de schatten van dit fascinerende land met haar allerhartelijkste bevolking. Wij hebben een aantal prachtige reizen samengesteld met wereldwonder Petra, de woestijn Wadi Rum en de Dode Zee. Bekijk hieronder onze Fly Drives naar Jordanië. Liever op reis door Jordanië met een privé chauffeur? Bekijk dan onze privérondreizen Jordanië.

Wat te denken van een vakantie naar het 'wereldwonder' Petra, de in de roze/rode rotsen uitgehouwen stad, waar je je een hele dag (of nog langer) verwondert. Bezoek ook Wadi Rum, de onmetelijke woestijn van Lawrence of Arabia, met haar merkwaardige, vaak met de maan vergeleken, landschap.
Amman, de drukke en snel groeiende hoofdstad en de Dode Zee, waar je in fraaie resort-hotels in alle rust kunt genieten en ontspannen, mogen eigenlijk niet ontbreken tijdens je reis. Maar ook Jerash, de prachtig bewaard gebleven Romeinse stad is een must tijdens je vakantie. Ook het gezellige Aqaba aan de Rode zee is een 'must' voor snorkelaars en duikers en een ideale plaats om (bijvoorbeeld na afloop van een rondreis of een fly-drive) te genieten van zon, zee, strand en de Jordaanse gastvrijheid.

Voor je vakantie Jordanië biedt Isropa een ruim aanbod aan hotels door het hele land. Daarnaast kun je bij ons kiezen uit een groot aanbod privérondreizen en fly-drives of kun je naar eigen keuze je vakantie samenstellen. Alle accommodaties en routes worden bij Isropa met zorg geselecteerd en samengesteld, om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken.

Waar je ook komt tijdens je vakantie in Jordanië, je zult (net als wij) onder de indruk raken van de rijke cultuur, de afwisselende natuur en de gastvrije bevolking van Jordanië. Ahlan wa sahlan, welkom!
10 redenen voor een vakantie naar Jordanië
• Het wereldwonder Petra
• Dode Zee
• De Romeinse stad Jerash
• De rode woestijn Wadi Rum
• De badplaats Aqaba aan de Rode Zee
• De mooie mozaïeken bij Madaba
• De Jordaanvallei met het antieke Grieks-Romeinse Umm Qeis (Gadera) en Pella
• De prachtige natuur, welke perfect geschikt is voor wandeltochten en trekkings
• Goede wegen welke zeer geschikt zijn om zelf te rijden
• Zeer diverse bestemming: prachtige cultuur en indrukwekkende natuur

Tijd voor een nadere kennismaking!
Cultuur van Jordanië
Jordanië telt 6,2 miljoen inwoners. 98% daarvan is Arabier (in meerderheid Palestijns); 1% Tsjerkessisch en 1% Armeens. Jordanië is een overwegend Islamitisch land. 92% rekent zichzelf tot de Soennitische stroming. 6% is christelijk (in meerderheid Oosters-orthodox) en 2% valt onder de categorie 'overige'. Een deel daarvan is Druzisch.

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoontes, een andere cultuur en ander eten. Kortom: anders dan thuis. Dat is een van de aantrekkelijke kanten van de vakantie, maar ook een aspect om bij je vakantieverwachtingen rekening mee te houden.
Ontdek de boeiende geschiedenis van Jordanië
Jordanië is een parlementaire monarchie (koninkrijk). Staatshoofd is Koning Abdallah II; hij volgde in 1999 zijn populaire vader, Koning Hoessein, op. De stamboom van de koninklijke familie voert terug naar Hasjem, de overgrootvader van de Profeet Mohamed.
Het parlement wordt om de vier jaar gekozen.
Welke taal wordt er in Jordanië gesproken?
De officiële taal in Jordanië is Arabisch, maar in veel plaatsen kun je ook met Engels goed terecht.
Geografie van Jordanië
Jordanië grenst in het noorden aan Syrië, in het oosten aan Irak, in het zuidoosten en zuiden aan Saudi-Arabië en in het westen aan Israël (+Palestijns autonoomgebied). In het westen ligt de Dode Zee en in het zuidwesten de Rode Zee. De hoofdstad van Jordanië is Amman. Oppervlakte: 89.342 km². Op de Jordaanse bodem groeit de Middellandse Zee vegetatie: platanen, moerbeibomen en koningspalmen. Bij de Dode Zee groeien zoutminnende planten en buiten de woestijnen siergewassen: bougainville, brem, aloë en ganzenvoet. Palmen, dennen, eiken, acacia’s, eucalyptussen, oleanders en tamarisken groeien op de oevers van de rivieren en boven onderaardse bronnen. In het Jordaandal, de 'tuin van Jordanië', wordt tarwe, gerst, groenten, fruit en tabak verbouwd.
Reisdocumenten
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij vertrek uit Jordanië nog tenminste zes maanden geldig is.
Voor Jordanië heb je een geldig visum nodig. Je kunt er voor kiezen dat wij het visum voor je regelen. Het visum is dan gratis, je betaalt hiervoor slechts eenmalig de visumassistentie.
Een andere optie is het aanschaffen van een Jordan Pass. Deze kun je online via www.jordanpass.jo aanschaffen. Het visum is dan gratis (bij verblijf van minimaal 3 nachten) en je hebt toegang tot ca. 40 attracties. Wanneer je direct doorreist naar Aqaba om daar je vakantie door te brengen is het visum gratis (mits gemeld bij aankomst in Amman).

Een laatste optie is dat je het visum bij aankomst op de luchthaven van Amman aanschaft. Op de luchthaven van Amman wordt het visum afgegeven tegen betaling van JD 40, ongeveer €45 per persoon.
Eten en drinken
Een vakantie naar het buitenland betekent ook vaak een andere keuken dan je gewend bent. In de restaurants van de hotels worden over het algemeen maaltijden geserveerd, afgestemd op de westerse smaak. De typisch 'eigen' keuken vind je meer in de lokale restaurants. Voor de lunch of een hapje tussendoor kun je denken aan de falaffel (gefrituurde balletjes van gemalen kikkererwten, geserveerd in een pitabroodje), hummus (kikkererwten en sesam) en de ook bij ons bekende shoarma, gemaakt van kip of lamsvlees. Varkensvlees wordt in deze landen niet geserveerd.

Voor een wat uitgebreidere maaltijd vind je op het menu bijvoorbeeld gegrilde kip of kebab (gegrilde balletjes lamsvlees met mint). Ook kent men de mezze, een selectie van allerlei hapjes zoals hummus, komkommer, tomaat en lever. De specialiteit van de Bedoeïenen is de mensaf: een heel lam, geserveerd met rijst en pijnboompitten die traditioneel met de hand wordt gegeten. Ook enkele restaurants hebben dit gerecht op het menu. De lokale bevolking houdt van zoete nagerechten zoals de baklava (bladerdeeg met honing). Thee en (Turkse) koffie worden veel gedronken, ook bij de maaltijden. Frisdrank en vruchtensappen (let erop dat deze vers worden bereid) zijn populair.
Alcoholische dranken zijn op ruime schaal verkrijgbaar maar de geïmporteerde dranken zijn duur. Een enkel hotel vormt hierop een uitzondering. Vooral de eenvoudige hotels schenken soms geen alcohol. Tijdens de Ramadan (de vastenmaand) is alcohol soms ook in de andere hotels maar beperkt (of helemaal niet) verkrijgbaar. In Jordanië worden lokale wijnen geproduceerd. Als lokaal (sterk) drankje is vooral 'arak' bekend. Dit naar anijs smakende drankje wordt geserveerd met ijs en water.
Geldzaken
Het betaalmiddel in Jordanië is de Jordaanse dinar (JD). De dinar is onderverdeeld in 1000 fils en 10 fils is 1 piaster. De grotere hotels accepteren de meest voorkomende creditcards. Wij adviseren je echter om niet alleen met je kaart op reis te gaan voor het geval men uw creditcard toch niet accepteert. In het hele land vind je pinautomaten waar je contant geld kunt pinnen.
Gezondheid
Je hoeft niet in het bezit te zijn van een geldig vaccinatie bewijs voor een reis naar Jordanië. Dat wordt alleen gevraagd als je kort van tevoren in een besmet gebied of land bent geweest. Als advies worden genoemd vaccinaties tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en hepatitus A. Je bent echter geheel vrij in je keuze. Wellicht kun je een beslissing nemen in overleg met je huisarts en/of GG&GD. Water uit de kraan is over het algemeen van goede kwaliteit maar niet altijd drinkbaar. Er zijn overal flessen mineraalwater verkrijgbaar.
Elektriciteit
De stroomspanning in Jordanië bedraagt 220 volt. Nederlandse stekkers passen in de meeste stopcontacten, al is het verstandig om een adapter mee op reis te nemen.
Vervoer
In Jordanië kun je in de grote steden gebruik maken van de geelgekleurde taxi's. Deze hebben meters die de ritprijs aangeven. Daarnaast zijn er witte taxi's. Deze rijden volgens vaste routes en hebben vaste tarieven. Een nadeel van deze taxi's is dat de routes zijn aangegeven in het Arabisch. Ook zijn er minibussen en service-taxi's die vertrekken wanneer er voldoende passagiers aanwezig zijn.
Feestdagen in Jordanië
Vrijdag is de officiële rustdag in Jordanië. De islamitische feestdagen vallen van jaar tot jaar anders, afhankelijk van de maanstand. Banken en winkels zijn op die dagen gesloten.
De lokale feestdagen zijn over het algemeen niet van invloed op uw reisprogramma. Ook tijdens de Ramadan (de vastenmaand) kunnen de reizen volgens programma worden uitgevoerd. Wel dien je er rekening mee te houden dat restaurants in deze periode (soms) beperkt geopend zijn en alcoholische dranken minder makkelijk verkrijgbaar zijn.
Elk jaar verschuift de Ramadan periode zo'n dag of 10 naar voren; er is dus geen vaste, jaarlijks terugkerende datum voor.

Feestdagen
• 01 januari Nieuwjaarsdag
• maart/april Lailat-ul Meraj (Hemelvaart Mohammed)
• 29 april Dag van de Arbeid
• april/mei/juni Ramadan
• mei/juni Eid al-Fitr (Suikerfeest)
• 25 mei Onafhankelijkheidsdag
• juli/augustus Eid al-Adha (Offerfeest)
• augustus/september Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
• oktober/november Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)
Nuttige adressen
Nederlandse Ambassade:
Abu Bakr Siraj Al-Din Street 3 Abdoun Al Shamali AMMAN
Tel. (00962)-65902200 of 65902222 Fax. (00962)-65930161

Voor noodgevallen kun je in Jordanië de volgende nummers bellen: 199 (ambulance), 191 (politie) of 196 (toeristenpolitie).

Voor uitgebreide algemene informatie over Jordanië kun je terecht op www.visitjordan.com
Openingstijden banken en winkels
Banken, winkels en kantoren zijn gewoonlijk geopend van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 15.30 uur tot 18.30 uur; in de winter van 08.00 uur tot 12.30 uur. Vrijdag is de (islamitische) rustdag in Jordanië. Kantoren, banken en postkantoren zijn op die dag gesloten.
Telefoon
Bellen naar Jordanië:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 962
Netnummer zonder de 0
Abonneenummer
Tijdsverschil
Jordanië kent, net als Nederland, een zomertijd. Begin en eind van deze periode zijn veelal afwijkend van onze zomertijd, maar over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het in Jordanië één uur later is dan bij ons. Houdt er ook rekening mee dat het in deze regio vroeger donker wordt dan in Nederland en dat de schemering slechts een minuut of dertig duurt.
Diversen
In de rekeningen van sommige restaurants in Jordanië is al een bedrag voor de service inbegrepen. In dat geval rekent men niet op een (extra) fooi. Wanneer deze toeslag niet op de rekening vermeld staat, is een fooi van zo'n 10% gebruikelijk. Ook taxichauffeurs rekenen op een dergelijk percentage. Daarnaast is het gebruikelijk om kruiers, bedienend personeel in hotels enz. een fooi te geven. Fooien voor gidsen, chauffeurs en bedienend personeel zijn bij onze rondreizen niet inbegrepen. Als richtlijn voor de chauffeur kun je hiervoor een bedrag van € 8 per persoon aanhouden voor een reis van ongeveer 8 dagen. Voor de Nederlandse reisleider (bij rondreizen) of lokale gids geven wij als richtlijn een bedrag van € 10 tot € 12 per persoon per week.

Sommige mensen zijn vanwege haar ligging in het Midden-Oosten wat huiverig om naar Jordanië te gaan. Het is echter op dit moment een veilig land om naar toe te reizen. Wij volgen tevens altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Calamiteitenfonds.