Welke accommodatie kies jij: een hotel, pousada, quinta of solar?
Portugal poudasa
Welke accommodatie kies jij: een hotel, pousada, quinta of solar?
Je hebt het misschien al regelmatig in ons aanbod voorbij zien komen: pousadas, quinta’s en solares. Waarschijnlijk heb je je dan ook al afgevraagd wat nou precies het verschil is tussen deze accommodaties en wat ze zo speciaal maakt in vergelijking met een hotel. In deze blog vertellen wij je alles over dit verschil en geven we je diverse aanbevelingen, zodat jij het maximale uit jouw vakantie naar Portugal kunt halen!
Hotel Pousada Santa Maria de Bouro
Luxueus en traditioneel genieten in Pousadas
De beste manier om kennis te maken met de rijkdom van de Portugese cultuur, historie en tradities is met een verblijf in één van de schitterende en vaak indrukwekkende Pousadas. Midden vorige eeuw besloot de Portugese regering de ‘Pousadas of Portugal’ in het leven te roepen. Dit had als doel om een groot aantal historische en cultureel belangrijke gebouwen te behouden door ze om te bouwen tot (vaak) luxe hotels. Veel Pousada hotels zijn voormalige kloosters, paleizen of kastelen, die volledig zijn gerestaureerd met behoud van het traditionele karakter uit vervlogen tijden en gecombineerd met hedendaags comfort en luxe.

De Pousadas zijn kleinschalig van opzet. Persoonlijke service en gastvrijheid behoren dan ook tot de standaard faciliteiten. In een Pousada ben je echt te gast. Ook culinair komt je niets te kort: in de meeste Pousadas staan de meest heerlijke streekgerechten op de kaart.

Deze unieke hotels bevinden zich door heel Portugal, zowel in historische steden, zoals bijvoorbeeld Lissabon, Porto en Evora als in schitterende natuurgebieden als het Geres National Park. Neem eens een kijkje bij onze fly-drives of daar een interessante vakantie voor je tussen zit, of kies je eigen Pousada uit. Voor de luxueuze genieters is Pousada Palacio de Freixo in Porto een echte aanrader. Deze Pousada bestaat uit een voormalig paleis en een voormalige fabriek met hierbij een spa, zwembad en restaurant. Behoefte aan een wat traditioneler accommodatie met prachtige natuur? Dan is Pousada Sao Bento een goede locatie. Deze prachtige Pousada bevindt zich in het nationaal park Peneda-Geres en biedt een prachtig uitzicht.
Te gast bij de Portugezen
Om nog meer van het ‘echte’ Portugal mee te krijgen is het aan te raden om in solares en/of quintas te overnachten. Met een verblijf in een landelijk gelegen solar of quinta maak je namelijk kennis met het echte Portugal en haar rijke geschiedenis, natuur en cultuur. Solares en quintas zijn geen hotels, het zijn statige herenhuizen, elegante landhuizen of rustieke boerenhoeves, allen in privébezit. Ze variëren van eenvoudig maar comfortabel tot luxe. ze zijn zonder uitzondering prachtig gelegen: in fraaie tuinen, tussen akkers, wijngaarde, fruitboomgaarden of beboste hellingen.

Alle accommodaties zijn in goede staat en vaak met veel zorg en liefde en oog voor detail gerestaureerd in de originele stijl. Hier verblijf je vaak letterlijk midden in de rijke historie van Portugal. De eigenaren, die in veel gevallen onder hetzelfde dak slapen, stammen vaak ook nog af van de oorspronkelijke bewoners uit die tijd. Ze zullen je met veel plezier wegwijs maken in hun omgeving en de kennis over de lokale keuken, wijnen, cultuur, festivals en tradities graag met je delen. En wil je ’s avonds niet de deur uit voor het diner? In veel van de solares en quintas komen ’s avonds op verzoek de meest heerlijke lokale gerechten en wijnen op tafel. Maar waar je ook verblijft, je zult je Portugees met de Portugezen voelen. Mocht je behoefte aan rust hebben dan raden wij zeker de solar Casa de San Antonio de Biritande aan. Deze schitterende solar heeft een mooie tuin, een eigen zwembad en een prachtig 17e -eeuwse kapel. Wat meer behoefte aan een locatie vlakbij het centrum, dan is de solar Pateo dos Solares Charm wat voor jou. Dit gerestaureerde landhuis bevindt zich op slechts 200 meter van het centrum van Estremoz en is van alle gemakken voorzien.

Naast deze accommodaties bieden wij ook verschillende fly-drives aan die je langs de mooiste pousadas en solares brengen. Neem vooral eens een kijkje op bij ons aanbod en zoek jouw ideale vakantie uit!